Nyheter

Norsk lege midt i koronakrisa

Legen fra Stover i Oslo ble headhuntet for å være rådgiver for Pakistans helseminister. Nå prøver Usman Mushtaq (31) å takle landets alvorlige koronakrise.

Hennika Lillo-Stenberg 
hennikavel@gmail.com

Da Usman Mushtaq i fjor høst ble hyret for å reformere Pakistans helsesystem, hadde han ingen anelse om at han skulle stå midt i en pandemi.

– Vi begynte å jobbe med korona veldig tidlig, fordi vi skjønte at et utbrudd ville få voldsomme konsekvenser for et land med svakt helsesystem, vedvarende fattigdom og en økonomi i krise, sier han i et intervju med Dagsavisen.

Allerede før koronaen inntraff, jobbet de med å styrke og reformere institusjonene som jobbet med epidemier. Noen måneder før koronakrisen håndterte helsedepartementet et stort dengue-utbrudd. Pakistan er også et av to gjenværende land med poliosmitte.

– Vi hadde det å håndtere utbrudd allerede under huden, og det var kjempeviktig at helseministeren hadde god fagbakgrunn og forstod håndtering av epidemier.

Pakistan har over 210 millioner innbyggere, og har 234.509 registrerte koronatilfeller, som vil si 106,2 per hundretusen innbyggere. De frykter at de reelle smittetallene er mye høyere.

Inn i det ukjente

Da Mushtaq som fersk lege valgte å si ja til jobbtilbudet i Pakistan, innrømmer han at det var et valg med mye usikkerhet.

– Jeg har jo aldri bodd i Pakistan, men foreldrene mine er derfra. Det er en helt annen arbeidskultur, og jeg visste ikke hvordan det ville bli å bo og jobbe der. Jeg er en del av et system som er svakt, ufattelig komplisert og strippet for ressurser. Det har vært mye mer uoversiktlig og kaotisk, men jeg liker utfordringer. Jeg fullførte turnustjenesten min og hoppet på flyet til Pakistan.

Mushtaq møtte helseministeren Zafar Mirza for rundt ti år siden under et opphold i Genève. Den gangen jobbet Mirza med tilgang til medisiner, blant andre sammen med norske folkehelsetopper, og Mushtaq var praktikant i WHO. De to holdt kontakten, og for et år siden ble Zafar Mirza helseminister.

Da han skulle sette sammen et team av rådgivere og eksperter, ville han ha med den norsk-pakistanske legen med nasjonal og internasjonal erfaring fra organisasjonen EAT, samt politikk og forskning.

Ingen smitte fra Kina

– I en periode lå vi midt mellom to av verdens episentre, Kina og Iran, vi var helt sikre på at det var et spørsmål om tid før smitten spredte seg her sier han.

Rådgiver Usman Mushtaq t.v. sammen med helseminister Zafar Mirza under en nasjonal pressekonferanse om lanseringen av en institusjon som jobber med hjerneflukt – problemet der helsepersonell med utdannelse flytter til andre land.

Han forteller at de begynte med kommunikasjon om risiko ut til samfunnet veldig tidlig, ettersom en stor andel av befolkningen lever under fattigdomsgrensa og allerede er utsatt.

Et avgjørende tiltak mener han var karantene av pilegrimer fra Iran.

– Vi greide å sette folk i karantene på grensa, det var sub-optimalt og ble kraftig kritisert, men det var med på å utsette den store smittespredningen.

Stor andel kom fra England

Smitten inn til Pakistan kom i første omgang fra Iran, men også fra andre steder i Europa. En ganske stor andel kom fra England, som i hovedsak er den pakistanske diaspora-befolkningen.

– 12. mars varslet regjeringen i Norge at de skulle innføre de mest inngripende tiltakene i fredstid for å stanse smitten. Fulgte du med fra Pakistan?

– Du, jeg skal ærlig innrømme at rundt den tiden så jobbet vi iherdig med å forberede en liste over svært inngripende tiltak for det nasjonale sikkerhetsrådet, sammen med den sivile og militære ledelsen i landet. De nasjonale tiltakene ble satt i verks 13. mars i Pakistan og traff over 210 millioner mennesker. Det var fokuset mitt i den perioden. Jeg visste at Norge stengte ned, og jeg var bekymret for familien min. Jeg holdt tett kontakt med dem, og Stovner der de bor var spesielt utsatt.

– Hvordan var det for deg?

– Det kom ikke som en overraskelse. Vi vet allerede at sosioøkonomiske forhold er en viktig faktor for ulikhet i helse. Myndighetene kunne kommet i gang tidligere, raskere og vært mer forberedt i Norge, spesielt i risikoutsatte områder i Oslo. Men, helhetlig så har norsk håndtering har vært veldig bra. Norge er likevel ikke best i klassen som Sør-Korea, Taiwan og Singapore.

– Uakseptabelt at deler av Oslo er dobbelt så utsatt

Han mener alle land kan lære noe fra dem i ettertid, og syns også at Pakistan har gjort en god innsats sammenlignet med andre lav og middelsinntektsland, og ut ifra hva slags forutsetninger de har hatt.

Usman Mushtaq er opptatt av at byrådet i Oslo må fortsette å rette fokus mot områder i Oslo der man vet at befolkningsgrupper er ekstra utsatt for koronaviruset. Her sammen med byrådsleder Raymond Johansen.

– Bydelen din Stovner er fortsatt bydelen i Oslo med mest smitte. Er du bekymret?

– Heldigvis er det ikke så mange nye smittetilfeller. Situasjonen er under kontroll så derfor er jeg ikke bekymret. Men vi vet hvor viktig sosiale ulikheter er når det kommer til helse. Vi vet også at det er en høyere dødsrate for personer med lavt sosioøkonomisk nivå.

Mushtaq påpeker at i Norge er mellom 25-30 prosent av alle smittetilfeller personer som har fødeland utenfor Norge.

– Det er mange som ikke har muligheten til å jobbe hjemmefra, eller holde avstand om man bor flere og trangt. Korona kommer ikke til å forsvinne før vi har en vaksine, og derfor er det helt essensielt at byrådet fortsetter å rette fokus mot Oslo øst, Oslo sør og indre by, hvor vi vet at befolkningsgrupper er ekstra utsatt. Jeg syns det er uakseptabelt at det finnes deler av Oslo som har vært to til tre ganger mer utsatt for smitte enn andre deler av byen.

LES OGSÅ:

• Frykt for skrekkscenarioer når korona sprer seg i fattige og krigsherjede land

• Landet som nedkjempet korona på rekordtid

• Korona avslører politikkens råskap

---

Usman Mushtaq

  • 31 år, fra Stovner i Oslo
  • Utdannet lege og økonom
  • Har vært innvalgt i bydelsutvalget for Stovner for Arbeiderpartiet.
  • Har tidligere jobbet som rådgiver for Jonas Gahr Støre og Oslos byrådsleder Raymond Johansen

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter