Nyheter

Kristne ikoner blir dekt til under muslimsk bønn

Hagia Sofia: Tyrkiske myndigheter melder tirsdag at kristne ikoner vil bli dekt med laser eller gardiner under muslimsk bønn

I kjølvannet av at Hagia Sofia ble omgjort fra museum til moské forrige uke, har det vært uklart hva som skal skje med de kristne ikonene i den tidligere kirken. Problematikken omkring bildene, bunner i at islamsk lære og tradisjon forbyr bilder av levende vesener.

Tirsdag varsler talspersonen fra Tyrkias regjering, at mosaikkene i kirken vil bli dekt til med gardiner eller laser under muslimsk bønn, ifølge en pressemelding fra Diyanet.

Videre sa han at det ikoniske monumentet vil være åpen og gratis for besøkende utenfor bønnetid. Da vil mosaikkene og ikonene, som stammer fra den bysantinske tiden, være åpne og utildekt.

– Det er ikke noe problem forbindelse med dette. Når vi begynner bønn den 24. juli, så vil vi enten bruke teknologiske løsninger som mørkner bildene eller bruke gardiner som kan åpnes og lukkes etter behov, sier lederen for religiøse anliggender Dr. Ali Erbaş i en pressemelding.

Direktoratet melder at de heller ikke ser noen religiøse problemer med å holde Hagia Sofia åpen for alle, muslimer og ikke-muslimer. Diayanet erkjenner at bygget har en stor verdi både kulturelt og historisk for svært mange mennesker.

Sterke reaksjoner

Hagia Sofia var i utgangspunktet en bysantinsk katedral bygget på 500-tallet. Den fungerte som kirke i omkring ni hundre år, før den ble omgjort til moské under Det ottomanske riket.

Det var forrige uke at en tyrkisk domstol erklærte at omgjøringen fra moské som ugyldig. Derfor ble det fredag vedtatt at den tidligere kirken igjen skal være en moské. Avgjørelsen har vakt store reaksjoner verden over.

Blant annet har Unesco uttalt at de vil revurdere Hagia Sofia sin status på deres verdensarvliste. Videre har dommen også høstet kritikk fra greske og amerikanske myndigheter.

LES MER OM VÅRT LANDS DEKNING AV HAGIA SOFIA HER:

Erdogan har omgjort Hagia Sofia til moské

Russland kaller omgjøringen av Hagia Sofia et internt anliggende

Kristen forstander: – Kulturarv som én gang ikke var deres. Imam: – Avhenger av brillene man har på

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter