Nyheter

Trump og retten

Trump og hans justisminister har hevdet at en sittende president ikke kan tiltales eller etterforskes. Høyesterett har nå tilbakevist dette. Kjennelsene viktige. De viser at Høyesterett fortsatt opptrer uavhengig i forhold til presidenten

USAs Høyesterett har avsagt kjennelse for at president Donald Trump må utlevere sin selvangivelse til storjuryen som gransker om han har brutt lovene om valgkampfinansiering ved å betale ut penger til en tidligere prostituert for at hun skal tie om Trumps forhold til henne.

Får ikke innsyn før valget

Trump hevder selv at denne avgjørelsen er en politisk forfølgelse av ham. Men andre mener han totalt sett har grunn til å være fornøyd med Høyesteretts kjennelser. For retten har samtidig sendt tilbake til lavere domstoler et krav fra Representantenes hus om å få innsyn i Trumps økonomi for å se om det der er ulovligheter eller om han har uheldige bindinger til for eksempel Russland.

Dermed vil offentligheten ikke få kjennskap til Trumps økonomiske forhold før etter valget i høst. Storjuryen vil nemlig ikke gå offentlig ut med hva de får kjennskap til før granskingen er ferdig. Etter valget har Trumps økonomi mindre politisk interesse. Politisk sett har derfor presidenten grunn til å være fornøyd.

Viktige kjennelser

Likevel er kjennelsene viktige. De viser at 
Høyesterett fortsatt opptrer uavhengig i forhold til presidenten. Han har jo lagt stor vekt på å få utnevnt dommere som kunne gi domstolen et konservativt flertall. Noen har fryktet at også domstolen ville bli et redskap for Trump. Men nå har også de dommerne Trump utnevnte gått mot ham, både i denne og i flere andre kjennelser de siste ukene.

Kjennelsene fastslår dessuten et annet viktig prinsipp: Presidenten er underlagt loven og kan straffe-
forfølges for lovbrudd. Trump og hans justisminister har hevdet at en sittende president ikke kan tiltales eller etterforskes. Høyesterett har nå tilbakevist dette.

Det har den siste tiden vært en del spekulasjoner om hvorvidt Trump vil nekte å bøye seg for et valgnederlag. Høyesterett har nå gitt klare indikasjoner på at det amerikanske demokratiet vil være i stand til å motstå slike forsøk.

LES OGSÅ:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter