Nyheter

New Zealand åpner grensen for ofrene etter Christchurch-massakren

New Zealand letter på innreisereglene for å la noen av ofrene etter moskéangrepene i fjor være til stede når gjerningsmannen dømmes.

A man in a wheelchair is escorted from outside the High Court in Christchurch, New Zealand, Friday, April 5, 2019. A New Zealand judge has ordered that the man accused of killing 50 people at two New Zealand mosques, 28-year-old Brenton Harrison Tarrant, undergo two mental health tests to determine if he's fit to enter pleas in the case. (AP Photo/Mark Baker)

– Vi vil støtte våre verdsatte muslimske brødre og søstre som ble rammet av denne tragiske hendelsen, og vi vet at noen av dem befinner seg i utlandet, sa innvandringsminister Iain Lees-Galloway da han fredag kunngjorde planene om å gjøre unntak fra innreisereglene.

Dommen mot mannen som gjennomførte angrepene mot to moskeer i mars 2019, faller i august. Han er tiltalt for 51 drap og 40 drapsforsøk, i tillegg til terror.

Åpner for humanitært grunnlag for terrorofrene

New Zealands grenser er fortsatt stengt på grunn av koronapandemien, og de som likevel får reise inn, må i 14 dagers karantene. For å dempe presset på karantenefasilitetene, åpner Lees- Galloway for å gi unntak på humanitært grunnlag for terrorofrene. To personer per familie – eller én person pluss en støtteperson – kan søke om fritak.

For dem som ikke kan reise, vil justisdepartementet legge til rette for at de likevel kan følge domsavsigelsen og få muligheten til å komme med en uttalelse til retten.

– Som land er vi stolte av vårt multikulturelle samfunn. Vi vil sikre at alle som bor her, og de som skal bo her i fremtiden, står sammen om å fordømme denne terrorhandlingen, sier Lees-Galloway.

LES MER:

---

Terrorangrepet

  • Fant sted 15. mars 2019
  • Minst 50 mennesker blir skutt og drept i to moskeer i Christchurch på New Zealand
  • En australsk høyreekstremist er pågrepet og siktet.
  • Dommen faller i august 2020

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter