Nyheter

Statue av sørstatsgeneral revet i Washington

En statue av sørstatsgeneralen Albert Pike er revet og påtent av demonstranter i USAs hovedstad Washington.

Opptak av hendelsen ble vist på amerikansk TV fredag kveld. Statuen ble dratt over ende med et tau mens demonstrantene sang «black lives matter».

Statuen var av sørstatsgeneral Albert Pike, som levde fra 1809 til 1891. Statuen av ham er den eneste i Washington av en sørstatsgeneral, skriver Washington Post.

Det er frimurerne i Washington som finansierte statuen, som en følge av innsatsen har gjorde for frimuererne etter borgerkrigen. Han var stormester i «det store råd» hos frimurerne. Statuen ble reist i 1901.

Pikes arv er omdiskutert. Pikes kritikere mener at han var avgjørende i opprettelsen av Ku Klux Klan. Andre mener at det ikke finnes bevis for dette.

Pike var mot at «raser» skulle blandes i frimurerlosjene.

President Donald Trump mener demonstrantene som rev statuen burde vært pågrepet, og at politiet ikke har gjort jobben sin.

– Disse folkene burde vært pågrepet umiddelbart. En skam for landet vårt! skriver presidenten på Twitter.

Statuer av personer knyttet til slaveri og kolonialisme, er blitt revet en rekke steder i USA og europeiske land den siste tiden. Noen er blitt fjernet av lokale myndigheter, mens andre er revet over ende av demonstranter og aktivister.

General Pike gikk i bakken i Washington etter feiringen av juneteenth, en helligdag til minne om frigivelsen av slavene i USA på 1800-tallet.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter