Nyheter

Trenger LO for å vinne valget

Dersom de LO-organiserte fortsetter å strømme tilbake til Ap, er sjansen større for at Støre og co vinner valget neste høst.

Oslo 20200618. 
Leder for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, oppsummerer det politiske halvåret på en pressefrokost på utestedet Blå i Oslo.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Torsdag hadde Ap sin halvårlige pressekonferanse i Oslo. Til stede var partileder Jonas Gahr Støre og nestleder fra Nordland, Bjørnar Selnes Skjæran.

Støre la stor vekt på at partiet nå jobber aktivt med industripolitikk. At partiet spriker mellom deler av fagbevegelsen på den ene siden og AUF på de andre, virket han ikke kritisk bekymret for. Støre mener AUF har en forståelse for at industrien må overleve, hvis man skal kunne stille klimakrav til den. Slik spissformulerte han seg: «Du kan ikke stille krav til en død hest».

Optimistiske

Til tross for at partiets oppslutning fortsatt ligger midt på 20-tallet virket både Støre og Skjæran forsiktig optimistiske under en kort prat før pressekonferansen.

Noe av optimismen handler trolig om at Ap er i ferd med å konsolidere seg blant sine kjernevelgere. Nemlig LOs egne medlemmer.

Mange oppfatter LO og Ap som en sammenflettet politisk enhet. På flere felter er det også slik. LO gir store beløp til Aps valgkamp og LO-lederen sitter i Aps sentralstyre. Det gjør også lederne for to andre tunge LO-forbund.

Ap vokser i LO

Men de siste årene har Ap mistet grepet på en del av de LO-organiserte. I høst viste en måling at kun cirka 33 prosent av dem stemmer Ap. Men i februar kunne Støre notere seg langt bedre tall. En måling utført av Opinion for LO, viste at andelen hadde krøpet opp til cirka 40 prosent.

I den store sammenhengen kan dette synes som en uvesentlighet. Men det er det slett ikke. Gjennom mange år har Ap brukt betydelige krefter på å holde oversikt over sin oppslutning blant LOs medlemmer. Det er en kjennsgjerning at Ap ikke vinner valg dersom de ikke har høy nok tillit i denne gruppen.

Derfor var Støre åpenbart fornøyd i februar da han kommenterte den siste målingen: «Jeg opplever at LO-medlemmer både i privat og offentlig sektor nå kjenner igjen Arbeiderpartiet og ser at vi tar kampen for trygghet på jobb på alvor», sa han til ABC-nyheter.

Koronaeffekt

Hvordan oppslutningen er i juni er usikkert. Men det vi vet, er at en rekke arbeidstakere har slitt gjennom korona-perioden. Noen har mistet jobben sin, mens andre er permittert. Mange sliter hardt med økonomien. En rekke sitter uten utbetalinger fra Nav. Dette tilskriver mange av dem regjeringen.

På onsdagens pressekonferanse fikk Støre spørsmål om alle forlikene som Ap har vært med på, kan ha bidratt til å styrke regjeringens oppslutning. Han svarte at det blir Aps oppgave å fortelle hvilken innsats partiet har gjort gjennom de ulike forlikene for å styrke tiltakene til arbeidstakere. Også her får han drahjelp av fagbevegelsen. Til Aftenposten sa Mette Nord, leder i Fagforbundet og medlem av Aps sentralstyre, at «om det ikke hadde vært for en opposisjon med Støre i spissen, hadde ikke krisepakkene sett ut som de gjør». Det har hun helt rett i.

2015-nivå

Trolig trenger Støre all den drahjelp han kan få av sine venner i ulike LO-forbund. For til tross for at Aps oppslutning er på vei opp blant LOs medlemmer, må Støre opp ytterligere 10 prosent for å matche nivået i 2015. Da stemte rundt halvparten av LOs medlemmer på Ap. Det ga Ap betydelig høyere oppslutning enn de har i dag.

Trolig er det også der Ap bør være for å ta en selvsagt lederrolle på rødgrønn side, slik Ap gjorde i den rødgrønne perioden. For til tross for at Støre i februar avviste at han er helt avhengig av å ha halvparten av LOs medlemmer som velgere, er det ingen tvil om at dette er hans mål.

AUFs klimaopprør

Samtidig er det viktig for Støre å ha med seg ungdommen i AUF dersom han skal vinne valget. De har varslet et generasjonsoppgjør på klima. Ingen bør være i tvil om at AUF var svært misfornøyd da Ap nylig støttet oljepakken og regjeringens definisjon av iskanten, som er grensen for hvor langt nord oljeselskapene kan drive lete og utvinning.

Nå tar en rekke røster til orde for at Støre i større grad må makte å samle fagbevegelsen og AUF dersom han skal lykkes til neste valg. Det er slett ikke sikkert det er umulig. Men for øyeblikket framstår det som et krevende prosjekt.

LES OGSÅ:

• Ap vil utrede alternativ til abortnemnd

Ervin Kohn: Må jeg belære Arbeiderpartiet om dialog?

• Myten om at Arbeiderpartiet ikke vil kristne vel, er feil

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter