Nyheter

Støtte til Venstres fanesak - Riksadvokaten vil avkriminalisere narkotika

Rusreformutvalget får nå oppsiktsvekkende tydelig støtte fra Riksadvokaten.


Amfetamin gjøres  klar til inhalering  .  ( Foto:Jon Eeg, NTB Pluss)  narkotika / narkotikamisbruk / narkomane

Rusreformen er Venstres store flaggsak i regjeringen. Avtroppende partileder Trine Skei Grande har uttalt at den alene er grunn god nok til å sitte i regjering. Nå får Venstre støtte fra landets øverste påtalemyndighet, Riksadvokaten.

Bruk og besittelse av narkotika bør ikke lenger bekjempes med straff, skriver Riksadvokaten i høringsuttalelsen om rusreformen, melder Rett24.

Høringsfristen gikk ut 15. mai, men Riksadvokaten klarte ikke å levere før nå.

– Slik atferd er fortsatt uønsket, men bør ikke lenger bekjempes med straff, skriver riksadvokat Jørn Sigurd Maurud og assisterende riksadvokat Knut Erik Sæther i høringsuttalelsen som ble lagt ut mandag.

Riksadvokaten taler dermed kollegene i Det nasjonale statsadvokatembetet og politiet midt imot. Det nasjonale statsadvokatembetet kaller rusreformen for «et eksperiment med uoversiktlige skadevirkninger». Skrinlegg saken, er rådet til regjeringen.

Politiet advarer mot avkriminalisering

Politiet ga sitt høringssvar om rusreformen i mai og frarådet da avkriminalisering.

– Politiet mener avkriminalisering vil gi økt risiko for økt bruk av narkotika i Norge. En generell avkriminalisering vil påvirke hele befolkningen og ha konsekvenser for samfunnet som ikke er tilstrekkelig utredet, sa politidirektør Benedicte Bjørnland.

Politiet skrev i sitt høringssvar at de støtter en rusreform hvor formålet er å sikre bedre hjelp og oppfølging til personer med rusavhengighet, men at de ikke finner det tilstrekkelig begrunnet at avkriminalisering vil bidra til dette.

Etterspør oppfølgingsapparat

Maurud og Sæther understreker imidlertid at en forutsetning er at det må utvikles nye virkemidler som er mer forpliktende enn i forslaget som er lagt fram.

– Et alternativt oppfølgingsapparat må være utredet og vedtatt før en så omfattende rusreform kan settes i kraft, skriver de.

Tilbud om frivillig hjelp og behandling

Et regjeringsoppnevnt utvalg har foreslått å gå bort fra å anmelde og straffeforfølge personer som blir tatt med brukerdoser med narkotika på seg. Isteden skal man pålegges et møte med hjelpetjenesten i kommunen med tilbud om frivillig hjelp og behandling, men uten sanksjoner dersom man ikke møter opp.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter