Nyheter

Aprilspøken som aldri tok slutt

1. april skiftet praksisnettverket til Areopagos, Etter Kristus, navn til «Før Kristus» på Facebook. 65 dager senere har nettverket fortsatt ikke klart å bytte tilbake til sitt originale navn.

– Det begynte jo som en vellykket spøk, så ble den ganske mislykket. Men nå kan man vel si den ble litt vellykket igjen på grunn av publisiteten, sier Stian Kilde Aarebrot.

Han er leder av praksisnettverket til den kristne organisasjonen Areopagos. Tidligere i vår, nærmere bestemt 1. april, tenkte Aarebrot han skulle prøve seg på en aprilspøk på nettverkets Facebook-side. Med seg på spøken fikk han Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn.

Får ikke endret tilbake

Spøken gikk ut på at nettverket skulle ha konvertert til jødedommen og nå kalte seg «Før Kristus» i stedet for Etter Kristus (se video lenger nede i saken). Spøken slo an, men Aarebrot hadde ikke tenkt over hva slags konsekvenser det ville ha for nettverkets Facebook-profil på lengre sikt.

Nå får han nemlig ikke byttet navnet tilbake enda han har kontaktet Facebook for navneskiftet opptil flere ganger. Ifølge research Aarebrot har gjort kan et slikt skifte ta alt fra 7 til 60 dager, men nå har de altså gått mer enn 65 dager.

– Jeg har prøvd å endre navn omtrent hver fjerde dag de siste to månedene nå. Jeg er jo litt perfeksjonist av meg, så det har gjort litt vondt å se på at siden heter noe annet enn den egentlig skal hete, sier Aarebrot.

Likevel tror han ikke tapene har vært så veldig store for nettverket ennå, så han mener fortsatt spøken var verdt det hele.

Konverterer til jødedommen – skifter navn til Før Kristus.

Stian Kilde Aarebrot konverterer til jødedommen og tar med seg praksisnettverket han startet, men nå under nytt navn: Før Kristus. «Til slutt var det det eneste naturlige utfallet. Etter Kristus måtte videre til Før Kristus», sier Stian. «En slik konvertering er naturligvis ikke noe jeg tar lett på, men alle vet at jeg lenge har vært opphengt i religionsutøvelsens praksiselementer. For en tid tilbake ble jeg oppmerksom på hvor mye mer den jødiske religionen betoner nettopp dette med praksis fremfor det spirituelle og åndelige. Det som først artet seg som misunnelse, utartet til besettelse. Jeg bare måtte ha det, men jeg kunne ikke – ikke uten å konvertere.» Aarebrot er allerede godt i gang med religionsopplæringen, og går ukentlig til privatundervisning – for tiden på Zoom – hos forstander i Det mosaiske trossamfunn, Ervin Kohn. Utvandringen skjedde ikke uten kamp, men Aarebrot har fått lov til å ta med seg praksisnettverksarbeidet sitt på denne reisen, men nå altså under nytt navn – Før Kristus. «Men det jeg ikke har landet er hva jesusdojoene skal hete. Det står nok mellom moses- eller makkabeusdojo.»

Posted by Etter Kristus on Tuesday, March 31, 2020

Ikke et tegn fra Gud

Nettverklederen sier han er vant til å snakke om frustrasjonen rundt at Gud ikke svarer på bønn, men han synes det er ekstra provoserende at Facebook nå virker å oppføre seg som Gud.

Du tar det ikke som et tegn fra Gud om at det var riktig av deg å konvertere, da?

– Ja, man kan jo lure litt på det. Men jeg må si at jeg tror ikke noe mer på stygge konspirasjonsteorier om at jødene styrer mediene etter dette, sier Aarebrot og ler.

Kan se ut til å løse seg

Nå ser det også ut som det kan være lys i enden av tunnelen også. En bekjent av Aarebrot tok nemlig kontakt etter at han ba om hjelp på Facebook. Hun jobber med sosiale medier til daglig.

– Hun ville hjelpe meg og hadde stor tro på at dette ville løse seg i løpet av en uke eller to. Samtidig er jeg blitt såpass gammel at jeg ikke tar noen seiere på forskudd, men vi får håpe hun har rett, sier Aarebrot.

LES MER:

Bli med bak kulissene til KrFs dramatiske jakt på bioseieren

Berit Aalborg: Kjell Ingolf Ropstads valg av Ida Lindtveit Røse som ministervikar, er både framsynt og modig

• Olav Fykse Tveit: – Vi får ikke puste

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter