Nyheter

Biden: USA lider under systematisk rasisme

Demokratenes antatte presidentkandidat Joe Biden mener USA har et åpent sår og lider under systematisk rasisme, etter dødsfallet til George Floyd.

Democratic presidential candidate, former Vice President Joe Biden wears a face mask to protect against the spread of the new coronavirus as he and Jill Biden depart after placing a wreath at the Delaware Memorial Bridge Veterans Memorial Park, Monday, May 25, 2020, in New Castle, Del. (AP Photo/Patrick Semansky)

– Vi er et land med et åpent sår. Ingen av oss kan snu oss vekk, sier Biden i en tale lagt ut på sin egen Twitter-konto fredag kveld.

LES OGSÅ: – USA har en svart underklasse, hvite politistyrker med halvmilitær utrustning og over 200 år med rasekonflikt

I talen sa han også at han mener USA lider under systematisk rasisme, og at landet nå trenger et sterkt lederskap.

Sistnevnte var en referanse til Trump, som først fordømte politiet etter Floyds dødsfall, før han senere advarte demonstranter mot at de kan bli skutt.

Vil ta oppgjør med systematisk rasisme

Demokratenes sannsynlige presidentkandidat Joe Biden mener at det er på høy tid USA tar et oppgjør med sin lange historie av systematisk rasisme.

– Landets opprinnelige synder er fortsatt en skamplett, sier Biden, med henvisning til slavetiden.

– Dersom vi står tause på sidelinjen, er vi medskyldige, sier han i et opptak gjort i hjemmet i Delaware.

– Folkens, vi må stå opp, vi må gjøre noe, vi må endre oss, sier Biden.

Amerikansk politibrutalitet

Politiets brutale pågripelse av den 46 år gamle afroamerikaneren George Floyd, som døde kort tid etter, har utløst omfattende protester og opptøyer i en rekke amerikanske byer.

Fire politimenn har fått sparken, og en av dem er siktet for forsettlig drap etter hendelsen i Minneapolis, der Floyd fikk et kne over nakken og ble holdt nede i mange minutter, til tross for at han tryglet om luft.

– Alle mennesker trenger å puste. Det er så enkelt, så grunnleggende, så brutalt, sier Biden, som forteller at han har ringt Floyds familie for å kondolere.

Føyer seg inn i en lang rekke hendelser

Behandlingen av Floyd føyer seg inn i en lang rekke tidligere hendelser, der afroamerikanere har blitt ofre for politivold, mener han.

– Det samme hendte med Ahmaud Arbery og Breonna Taylor. Dette er en liste som går 400 år bakover i tid, sier Biden.

Biden kommenterer ikke direkte Donald Trump og hans omstridte Twitter-melding om hendelsene, der presidenten blant annet kaller demonstrantene i Minneapolis «bøller».

Skytingen begynner
– Blir det trøbbel, kommer vi til å ta kontroll. Når plyndringen starter, begynner skytingen, skrev presidenten i meldingen, som Twitter flagget som oppmuntring til voldsbruk.

Det samme ble sagt av politisjef Walter Headley Jr. da han forsvarte politiets brutalitet under borgerrettighetsbevegelsens protester i Miami på 1960-tallet.

– Nå trenger vi ikke opphissende Twitter-meldinger. Nå må det ikke oppmuntres til voldsbruk. Nå må vi stå opp som nasjon, sammen med de svarte, sammen med alle minoriteter og forenes som ett Amerika, sier Biden

---

Fakta:

---

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter