Nyheter

Muslimer verden rundt starter id-feiringen - men festen er sterkt dempet

Muslimer verden rundt innledet søndag den feststemte feiringen av id. Men i år må mange bli hjemme.

Oslo 20200524. 
Malaz Al Koj og Yusuf deltar på Drive-in idfeiring på Tryvann i Oslo.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Koronapandemien preger den tre dager lange festen som markerer slutten på fastemåneden ramadan. Vanligvis feires den med bønn i moskeen, store familiefester med mye mat og innkjøp av nye klær, gaver og søtsaker.

Da Rabita-moskeen arrangerte drive-in-feiring av id al-fitr på Tryvann i Oslo, var det utsolgt.

– Det er fullt hus og elektrisk stemning. Folk er i godt humør, sa prosjektansvarlig Arshad Jamil på telefon til NTB like før arrangementet startet søndag ettermiddag.

På Tryvann fikk deltakerne sitte trygt i bilene sine mens det var program fra scenen, bønn, sirkusartister mellom bilene, sang, underholdning og utdeling av is, snacks og godteri til voksne og barn.

Fem dagers portforbud

I mange land, blant dem Tyrkia, Irak og Jordan, er det portforbud døgnet rundt, og i andre land som Egypt er store samlinger for å be forbudt.

Saudi-Arabia innledet lørdag et fem dager langt portforbud etter at det ble registrert en firedobling av smittetilfeller siden ramadan startet. Den store moskeen i Mekka, islams helligste sted, har vært så godt som tom siden mars, og plassen rundt Kaaba, den store steinen som muslimer ber ved, har vært spøkelsesaktig folketom.

Men søndag sto en hvitkledd imam på et podium mens soldater, mange med munnbind, hadde stilt seg opp mellom rader av pilegrimer som ble holdt godt fra hverandre.

Nigeria Muslims wearing face masks to protect against coronavirus, attend Eid prayers at the Kofar Mata prayer ground in Kano Nigeria, Sunday, May 24, 2020. The holiday of Eid al-Fitr, the end of the fasting month of Ramadan, a usually joyous three-day celebration has been significantly toned down as coronavirus cases soar. (AP Photo)

Nigerianske muslimer samlet til bønn under søndagens id-feiring i byen Kano. Alle må bruke munnbind mot koronasmitte.

Protester ved al-Aqsa

I Jerusalem var al-Aqsa-moskeen, islams tredje helligste sted etter Mekka og Medina, ikke åpen for bønn, selv om det er ventet at den åpner igjen etter id.

Israelsk politi sier de brøt opp en mindre demonstrasjon og pågrep to personer utenfor al-Aqsa, som de muslimske myndighetene har holdt stengt siden mars

Normalt kommer titusener av muslimer for å feire id i og rundt al-Aqsa.

Ingen massebønn i Teheran

I Iran, som sliter med det verste koronautbruddet i Midtøsten, var det tillatt med bønn i noen moskeer, men den store bønnen under ledelse av ayatolla Ali Khamenei i Teheran var avlyst.

I Indonesia, verdens største muslimske land, er nedstengningen total, og det er ikke tillatt med bønnesamlinger verken i moskeen eller i friluft. Heller ingen familiesammenkomster eller gaver til barna.

Fulle markeder

Men i andre land i Asia som Pakistan, Malaysia og Afghanistan, har store folkemengder gitt blaffen i smittereglene og strømmet til markedene for å handle til id.

– I over to måneder har barna mine vært hjemme. Festen er for barna, så hvis ikke de kan feire med nye klær, er det ikke noe vits i at vi arbeider så hardt hele året, sier firebarnsmoren Ishar Jahan på et marked i den pakistanske byen Rawalpindi.

Selv om det har vært strenge regler på plass siden mars i Pakistan, nektet statsminister Imran Khan å stenge moskeene under ramadan, trass i klare oppfordringer fra legene. Resultatet er stigende dødstall.

Med unntak for Iran har antall døde og smittede i Midtøsten og Sør-Asia vært lavere enn Europa og USA, men dødstallet er nå på vei opp. Dermed øker frykten for omfattende utbrudd som overbelaster svake helsesystemer.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter