Nyheter

Homobevegelsens 70-årsdag markert med skilt: – Rørende

Både Oslo-ordfører Marianne Borgen og kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum markerte 70-årsdagen til den organiserte homobevegelsen i Norge i dag.

Oslo 20200520. 
Ordfører i Oslo, Marianne Borgen, avduker et skilt i Dalsbergstien 21 i Oslo på 70-årsdagen til foreningen FRI til minne om starten på den organiserte homobevegelsen i Norge.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

I strålende sol og med flere fremmøtte avduket Borgen det blå skiltet på Bislett i Oslo blant ballonger, blomster og Pride-flagg.

– Det var veldig rørende og stort å få ha denne markeringen. Mange som møtte opp, har vært med i mange år i en tid hvor det var utenkelig å få et synlig skilt avduket av en ordfører, sier FRI-leder Ingvild Endestad til NTB.

20. mai 1950 ble «Det norske forbund av 1948» (DNF-48) stiftet. Nå er organisasjonen kjent som FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold).

– Ikke vært gratis å komme hit

Endestad håper skiltet også blir et symbol på at kampen ikke er over.

– Skiltet er en anerkjennelse av jobben som er gjort i 70 år. Den har betydd mye for alles frihet, egentlig. Og muligheten til å leve frie og trygge liv. For oss er det en viktig påminner om at det ikke har vært gratis å komme hit vi er i dag. Jeg håper også det blir en påminner om at vi er nødt til å ta den kampen videre, sier hun.

Skiltet som ble avduket på Bislett i Oslo, markerer starten på den organiserte homobevegelsen i Norge.

Oslo 20200520. 
Ingvild Endestad i FRI under avdukingen av et skilt i Dalsbergstien 21 i Oslo på 70-årsdagen til foreningen FRI til minne om starten på den organiserte homobevegelsen i Norge.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Ingvild Endestad i FRI under avdukingen av et skilt i Dalsbergstien 21 i Oslo på 70-årsdagen til foreningen FRI til minne om starten på den organiserte homobevegelsen i Norge.

Dalsbergstien hus

Det er Selskabet for Oslo Byes Vel som startet arbeidet med blå skilt på slutten av 1980-tallet. Skiltene skal formidle kulturhistorie på steder der det faktisk skjedde.

Bygget som rommet stiftelsen for 70 år siden, er nå Dalsbergstien hus, et botilbud for rusmisbrukere. De var til stede og hadde pyntet til fest.

– De hadde stilt seg opp med pynt og bakst og rosa drinker. Bygget var et hospits på den tiden det (DNF-48) startet. Så det har vært en rød tråd for dette bygget: Et sted som har vært en trygg havn for mennesker som ikke har så mange trygge havner, sier Endestad.

Kirkerådslederen: Gjort mitt liv lettere og åpnere

Også kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum markerte 70-årsdagen til DNF-48 på sin Facebook-side. Hun skriver at hun kjenner på en stor takknemlighet for arbeidet som er gjort for homobevegelsen:

«Samfunnet er blitt åpnere og mer mangfoldig. Først og fremst for LHBT+ - men også for oss alle. Forbundet av 1948 kjempet for kjærlighetens rom, og det har gjort dette rommet større for oss alle - og kjønnsstereotypiene litt mindre kraftfulle. Det har gjort også mitt liv lettere og åpnere», skriver kirkerådslederen.

Raaum påpeker også at det fortsatt er arbeid som gjenstår i forbindelse med homofiles rettigheter:

«Fortsatt er det vanskelig for mange med LHBT+-identitet også i Norge. Derfor fortsetter arbeidet. Men mye er vunnet, takket være modige skeive som gikk foran og ryddet vei. Takk!»

LES OGSÅ:

• Espen Ottosen: Seksuell legning er blitt et identitetsspørsmål

• Bjørnar Moxnes: Espen Ottosen er ikke bibeltro

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter