Nyheter

Åshild Mathisen blir ny styreleder for MF Vitenskapelig Høyskole

Kommunikasjonsrådgiver og tidligere Vårt Land-redaktør Åshild Mathisen er valgt som ny styreleder for MF vitenskapelig høyskole.

– Jeg ble utrolig glad, sier Åshild Mathisen om at hun i vår har blitt valgt som ny styreleder på MF Vitenskapelig Høyskole.

Mathisen forteller at hun gleder seg til å understøtte «den gode veien» MF er på, og bruke erfaring fra politikk og samfunnsliv til å løfte MF videre.

Mathisen var en del av valgkomiteen som skulle finne ny styreleder til MF.

– Jeg var del av valgkomiteen, men trådte ut da jeg skjønte at noen ville foreslå meg som styreleder.

MF vitenskapelig høyskole for teologi, religion og samfunn, tidligere Det teologiske menighetsfakultetet, er en norsk privat vitenskapelig høyskole. MF ble stiftet i 1907 og er Norges største tilbyder av teologisk utdanning og forskning.

Tredje kvinnelige styreleder i en lang rekke menn 

Universitets- og høyskoleledere har tradisjonelt stort sett vært menn. Det er fortsatt et landskap som domineres av menn på ledernivå.

– Jeg synes det er så kult at MF gjør det valget. At de gir den mulighet til meg, sier Mathisen.

I hovedauditoriet på MF henger tidligere mannlige ledere på rekke og rad. Men MF har hatt to kvinnelige styreledere før Mathisen.

– Det er en institusjon som har en historie med mannlig overvekt. Jeg synes dette viser at MF tenker nytt og moderne, sier hun.

Kjenner rektor Vidar L. Haanes

Som styreleder vil hun jobbe i tandem med rektor Vidar L. Haanes. Det er et samarbeid hun ser fram til.

– Vidar Haanes er et menneske som jeg har stor respekt for, sier hun, og forteller at hun hadde stor glede av ham som samtalepartner da hun var sjefredaktør i Vårt Land.

– Jeg opplever at vi begge er veldig engasjert i vårt flerreligiøse samfunn og hvordan vi skal forstå det. Det er viktig for å bygge eg godt demokrati og felleskap, sier Mathisen.

– MFs røtter som del av Kristen-Norge forplikter

Mathisen forteller at hun er glad i institusjoner med dype røtter og at det er noe av det som gjør det spennende å skulle lede MFs styre. Samtidig er det også en arv som forplikter.

– MF har en tydelig identitet. En historie og røtter som en del av Kristen-Norge. Det skal være et sted med høy kvalitet på undervisning og forskning, sier Mathisen.

Men hun mener også at MF skal være relevant nå, ettersom religionens plass i samfunnet blir mer sammensatt og komplisert.

– Det kan føre til konflikt og avstand hvis vi ikke forstår hverandre. Men vi har mer til felles enn vi tror, og der opplever jeg at det foregår mye spennende forskning på MF, sier hun.

Dette mener Mathisen er MFs hovedutfordringer fremover

Mathisen nevner digitalisering som en av hovedoppgavene til MF framover. Hun forteller at de har gjort unna et tiår med digitaliseringsarbeid under koronakrisen.

– Koronapandemien har så langt ført til en svært rask omstilling av undervisning og veiledning til digitale plattformer. Men det har gått forbløffende bra, sier Mathisen.

– Hva er den største utfordringen for MF framover?

Å sikre tilstrekkelig mange søkere til kirkelige studieprogrammer og flere velkvalifiserte søkere til engelsksprålige masterprogrammer, sier Mathisen.

Gleder seg over stadig flere kvinnelige professorer

En gang en mannsdominert institusjon, nå med likevekt i kjønnsfordelingen blant ansatte, og stadig flere kvinnelige professorer, skriver Mathisen på Facebook.

Hun sier at målet er å være det foretrukne stedet for forskning som møter vårt stadig mer livssynsmessig mangfoldige samfunn.

– MF har lykkes med å være tydelige på sitt verdigrunnlag, men samtidig inkluderende og relevant. Jeg gleder meg veldig til å støtte opp om den gode veien MF er på!

Tidligere redaktør i Vårt Land

Åshild Mathisen var sjefredaktør i Vårt Land fra 2016 til mars 2018, da hun måtte gå av.

Dette skjedde etter en lang konflikt mellom Mathisen og konsernleder i Mentor Medier, Per-Magne Tveiten. Både Mathisen, samt et betydelig mindretall i Vårt Lands styre og blant Mentor Mediers aksjonærer, var uenige i oppsigelsen.

Etter at hun gikk av som redaktør i Vårt Land har Mathisen vært kommentator i Morgenbladet. Hun skriver på en bok om sin oppvekst som læstadianer, om KrFs retningsvalg og om hennes erfaringer fra Vårt Land.

I september i fjor startet hun i ny jobb i Try Råd.

LES MER:

Tidligere Vårt Land-redaktør Åshild Mathisen har fått jobb i Try

Åshild Mathisen er ferdig som redaktør i Vårt Land

---

MFs hovedstyre

  • MFs styre består av 11 medlemmer: fem eksterne og seks interne.
  • Nye faste, eksterne medlemmer:
  • Inger Skjelsbæk. Professor ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning, Universitetet i Oslo.
  • Anne Line Wittek. Professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo.
  • Jan Olav Olsen og Martha Axner Ims fortsetter i to år til.
  • Interne:
  • Praksisleder Torbjørg Torp-Nilssen
  • Førsteamanuensis Gina Lende
  • Førsteamanuensis Marielle Stigum Gleiss
  • Professor Kristin Joachimsen
  • To studenter (ikke valgt ennå)

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Hans-Olav Rise

Hans-Olav Rise

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter