Nyheter

Vårt Land mener: Følg fagråd for iskanten

Vi håper partiene i regjering legger politisk spill til side og sikre at ­iskanten blir lagt dit fagekspertene foreslår. Det ville vært modig, framsynt og en riktig avgjørelse.

Det er ventet at regjeringen i slutten av denne uka legger fram sitt forslag om hvor iskanten i Barentshavet skal ligge. Definisjonen av iskanten er viktig fordi den i praksis har satt grensa for hvor langt nord i Barentshavet det er tillatt med oljevirksomhet.

LES OGSÅ: Regjeringen vil flytte iskanten sørover

Flere lekkasjer tyder på at Solberg-regjeringen vil flytte iskanten sørover. Det er gledelige nyheter for alle som er opptatt av klima og miljø. Men lekkasjene tyder også på at de ikke vil flytte den like langt sør som deres eget ekspertutvalg foreslår. Utvalget har anbefalt å legge iskanten der det er 0,5 prosent sjanse for is, fordi global oppvarming gjør at iskanten trekker seg stadig lenger nordover. Ifølge lekkasjene foreslår regjeringen et sted mellom 0,5 og 30 prosent. Torsdag formiddag er det flere lekkasjer om at regjeringen går for 15 prosent.

Unike områder

Den såkalte iskanten markerer starten på det enorme området som er dekket av is i Arktis og er overgangssone mellom åpent hav og is. Feltet er unikt fordi det består av varmt atlanterhavsvann, som gjør at plankton trives svært godt. Dermed ­trives fisken, sjøfugl og sjøpattedyr som hval, sel og isbjørn. Barentshavet har nasjonal og internasjonal verneverdi. Petroleumsaktivitet i dette området vil kunne ­forurense og forstyrre livet i området. Derfor er det risikabelt å bore etter olje i disse områdene.

Dersom regjeringen bestemmer seg for å flytte iskanten sørover, tyder mye på at de har støtte i Stortinget. Men samtidig har Frp truet med å trekke støtten til regjeringen dersom iskanten flyttes lenger sør. I denne situasjonen er det viktig at partiene som er bekymret for effektene av oljeboring i sårbare områder, står sammen. Dersom dyrelivet i disse områdene blir rammet, kan det få store og alvorlige konsekvenser for hele Arktis og oss.

Modig og framsynt

Vi håper partiene i regjering og på Stortinget setter klima, livet i Arktis og våre etterkommeres livsvilkår høyt. De bør legge politisk spill til side og sikre at ­iskanten blir lagt dit ekspertene foreslår. Det ville vært modig, framsynt og en riktig avgjørelse.

LES OGSÅ: Per Anders Hoel: Høyt spill om iskanten

LES OGSÅ: Vårt Land på lederplass: Nei til dynamisk iskant

LES OGSÅ: Kampen om iskanten: Dette handler klimastriden om

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter