Nyheter

Ap vil hente 500 flere kvoteflyktninger

Vil hente sårbare flyktninger fra blant annet Hellas, utvelgelsen skal skje sammen med FN.

Tirsdag kveld ble Arbeiderpartiet enige med seg selv. Moria-striden som har hjemsøkt partiet er løst ved at Ap har avgjort at man ønsker å øke antall kvoteflyktninger. Det skal skje ved behandlingen av revidert nasjonalbudsjett senere i vår.

Aps stortingsgruppe vedtok at man vil øke antall kvoteflyktninger fra 3.000 til 3.500. Ap ønsker en votering om forslaget i Stortinget raskest mulig.

• Berit Aalborg: Ap eller Høyre har ikke tunge motforestillinger mot å hente «Moria-barn». De vegrer seg i Frp-frykt

 

Ikke bare Hellas
Men de 500 ekstra kvoteflyktningene skal ikke utelukkende hentes fra leirer i Hellas, som for eksempel Moria-leiren på øya Lesvos.

Ap sier at Norge sammen med FN skal finne fram til de mest sårbare flyktningene – og at gruppen på 500 flere kvoteflyktninger kan bli fylt med mennesker som oppholder seg i leirer i Hellas.

– Er de i Moria, så er vi positive til det, sier partiets innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani til NTB.

Ti EU-land har sagt at de skal hente ut 1.600 enslige mindreårige fra leirer i Hellas. Sist uke kom de første gruppene til Luxembourg og Tyskland.

Forene fløyer

Arbeiderpartiet har jobbet intenst med en løsning som skal forene fløyene i partiet. Ap har høstet kritikk for standpunktet i debatten om Moria-flyktningene. Både partiets innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani og leder Jonas Gahr Støre har stått fast på at FNs kvoteflyktninger bør prioriteres framfor flyktninger fra leirer i Hellas.

Veteraner i partiet og en stor gruppe ordførere har presset på for at Ap skal si ja til å hente særlig barn fra Moria-leiren på øya Lesvos. Det samme har AUF sagt:

– Ap bør bidra til flertall for at Norge skal ta imot barn fra Moria. Det er i krisetider vi må stille opp og vise solidaritet, sa AUF-leder Ina Libak til Vårt Land.

Støre og nestleder Hadia Tajik har sagt at dette ikke er en farbar politikk. «Ap skal se dem som media ikke alltid ser», skrev Tajik i et debattinnlegg i Vårt Land mandag, og trakk fram «340.000 syriske flyktningene som bor i Bekaadalen i Libanon».

Gå sammen med FN

I vedtaket sier Ap at Norge raskt må gå i dialog med FN for å finne løsninger og iverksette en plan for uttak av ekstra kvoteflyktninger for 2020.

Partiet har tidligere varslet at de vil stemme nei til SVs forslag om å hente 1.500 barn fra flyktningleirer i Hellas. Forslaget ble vedtatt behandlet i kommunal- og forvaltningskomiteen mandag og har tvunget partiene til å ta standpunkt til det omstridte flyktningspørsmålet.

Hjelp til Hellas

Ap vil også forsterke den norske hjelpen til Hellas. I vedtaket heter det at «regjeringen må snarlig fremlegge og iverksette en konkret plan for hva Norges internasjonale bidrag skal være for å etablere verdige og rettighetsbaserte mottaksforhold i transittland som Hellas»:

– Herunder kvalitetssikring av asylsaksbehandlingen, fri rettshjelp til sårbare grupper av asylsøkere, frivillig assistert retur og reintegrering av sårbare grupper, heter det i vedtaket.

LES MER:

• Frp truer med å ta bort støtte til Høyre om regjeringen sier ja til Moria-barn

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter