Nyheter

Det farlige egoet

Signerte sjekker til det amerikanske folk, skrytevideo og kutt i støtte til WHO. Forfengelighet er en av Donald Trumps farligste ­egenskaper.

Det er jeg som gir deg penger. Ikke glem det. Hilsen president ­Donald Trump.

Den amerikanske presidenten vil ha navnet sitt på sjekkene som nå blir utbetalt i krise-pakken i USA.

Det har aldri skjedd før.

En detalj, sier du kanskje. Skal vi bry oss om hver lille ting den amerikanske presidenten gjør? Særlig når han samtidig sa at han kutter pengestøtten til Verdens helseorganisasjon – midt i en global helsekrise.

På mandag denne uka slo han til med å vise en tre minutter lang video i presserommet til Det hvite hus. Den framsto som en ren valgkampannonse der han skrøt av sin egen håndtering av koronakrisen, lot en rekke tjenestemenn hylle ham, og skjelte ut pressen.

– Alt vi gjorde var riktig, sa Trump mens han brukte god tid til å klage over negativ presse-­dekning, som han synes er urettferdig.

Her kan du se pressekonferansen, skrytevideoen hans starter 1:01

Navntrekket er en detalj. Men detaljer er viktige

Ja, navnetrekket er en detalj. Men detaljene er viktige. Disse tre hendelsene er ulike, men forteller likevel det samme: Trumps forfengelighet er åpenbar for alle andre enn ham selv. Og forfengeligheten kan være farlig, ikke bare pute-TV-pinlig.

For når hele verden er stengt ned og kjemper mot pandemien, kutter han støtte til en organisasjon som står i spissen for den internasjonale håndteringen. Han velger å kutte det amerikanske bidraget fordi WHO har gjort en dårlig jobb og for å ha skjult alvoret om spredningen av koronaviruset. Mener Trump.

Men det ser ut som om han vil få oppmerksomheten bort fra sin egen håndtering, og at alt er bra før valget i høst.

Kongressen vedtok historisk krisepakke

Den amerikanske kongressen har vedtatt en historisk krisepakke, hvor 2.000 milliarder dollar skal overføres til 70 millioner mennesker. Utbetalingene kommer fra skattevesenet IRS og går direkte inn på kontoen til folk. Men det er også en hel del mennesker som IRS ikke har bankopplysningene til – og det er disse som skal få en god, gammeldags papirsjekk i posten.

Med Donald Trump sitt navn på.

Mens folk dør, mister jobbene sine, står i kilometer lange bilkøer for matdonasjoner, så bestemmer Trump seg for å sette navnet sitt på en sjekk. Det er ikke lenge siden han på twitter sammenlignet seertallene på pressemøtene om korona med hvor mange som så finalen på «The Bachelor»:

Negative eller positive assosiasjoner?

Administrasjonen hevder at Trump sitt navntrekk ikke vil forsinke de millioner av sjekker som skal ut i posten. Men hvis det likevel viser seg å gjøre det, kan forfengeligheten slå tilbake på ham. De som skal få utbetalingene først, er de har minst.

Tall fra valget i 2016, viser at hvite med lav utdannelse i stor grad stemte på Trump. Hvis de nå får en sjekk i posten med «hilsen Donald Trump», kan han risikere at navnet vil negative assosiasjoner og minne dem om krisen de er i, ikke hans fortreffelighet. Eller så kan det gå slik han ønsker: – Se, Trump husker på meg i krisa!

Mens sjekkene trykkes går Trump ut og truer med å suspendere Kongressen. Han vil samle all makt i egne hender fordi Kongressen ikke vil gjøre som han forlanger.

Her er flere saker fra USA:

Ut fra Donald Trumps historie kommer ikke kutt i støtten til WHO helt overraskende, skriver Geir Ove Fonn

Det finnes folk som påstår at de 26 barna ikke ble drept i skoleskytingen på Sandy Hook barneskole. At alt var iscenesatt

– Jeg er for tiden gjesteprofessor på det teologiske seminaret ved Princeton University i New Jersey, USA. Jeg har rett og slett ikke ord for det som skjer her i USA akkurat nå. President Donald Trump er gal, skriver teologiprofessor Idar Kjølsvik

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter