Nyheter

44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir

Mandag vil lederne bak aksjonen om å evakuere barn og sårbare fra Moria-leiren på Lesvos overlevere 44.504 underskrifter til statsminister Erna Solberg.

Children stand outside a tent in the village of Petra on the northeastern Aegean island of Lesbos, Greece, Friday, March 27, 2020. Some 56 migrants who reached Lesbos in smugglers' boats from Turkey over the past few days have been quarantined in small tents in Petra for the past three days. Under public health measures adopted to hinder the spread of the new coronavirus, Greece places all people arriving from abroad in two-week quarantine. Lesbos' main migrant facility, near the village of Moria, is crammed with about 20,000 people even though it was built for 2,700. (AP Photo/Panagiotis Balaskas)

Foruten underskriftene støttes aksjonen av over 20 frivillige organisasjoner som Amnesty International, Røde Kors, Leger Uten Grenser, Flyktninghjelpen, Norsk Folkehjelp og Redd Barna. Initiativtakerne bak underskriftsaksjonen vil overlevere regjeringen underskriftene mandag.

Tar til orde for å redde 1.600 barn fra Moria

Aksjonen går ut på å redde om lag 1.600 barn og sårbare vekk fra den overfylte flyktningleiren Moria på den greske øya Lesvos, like vest for kysten av Tyrkia. Der oppholder om lag 20.000 personer seg, og nå frykter mange for konsekvensene dersom koronaviruset også bryter ut i leiren.

– Regjeringen har gjentatte ganger sagt at de vil være med og ta ansvar for flyktningsituasjonen. Den langsiktige løsningen de snakker om er det fint at man prøver å få på plass, men nå er situasjonen så akutt at man må evakuere de mest sårbare først, skriver initiativtaker Katrin Glatz Brubakk.

Før helgen uttalte statsminister Erna Solberg (H) at det på det nåværende tidspunktet ikke er aktuelt å hente noen ut av leieren, men at Norge har gitt penger blant annet til å flytte enslige mindreårige til egne mottak på fastlandet.

Aksjonen krever at Norge slutter seg til det tyske forslaget, som støttes av sju andre land blant annet Frankrike og Finland, om å evakuere de 1.600.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter