Nyheter

Ultraortodokse på smittetoppen

Lørdag natt deltok 300 ultraortodokse menn i begravelsen til en rabbiner i byen Bnei Brak. Koronasmitten spres mange ganger raskere i ultraortodokse nabolag enn i resten av Israel.

Bilde 1 av 4

Det var rabbineren Tzvi Shinkarin som ble gravlagt lørdag med 300 til stede, og dette blir brukt om et eksempel på at det ultraortodokse jødiske samfunnet ikke følger påleggene under pandemien like godt som resten av befolkningen. Smittetallene er også mye høyere, og det sprer seg raskere blant de ultraortodokse.  Haaretz skriver at 35 prosent av de som var testet i Bnei Brak, testet positivt.

De utraortodokse utgjør rundt 12 prosent av befolkningen.

Både myndigheter og rabbinere får skarp kritikk for å gjøre for lite, altfor sent.

Mandag arresterte israelsk politi fire menn i den ultraortodokse bydelen Mea Sharim i Jerusalem. Minst 30 ble bøtelagt. Noen kastet stein på leger som var i bydelen for å ta virustester. Politiet ble kalt «nazi» og «kriminelle». Politiet slo til tidlig om morgenen for å sjekke om synagogene brøt med israelske smittevernregler.

Ifølge avisa Times of Israel måtte politiet bryte opp flere gjenger med folk som var samlet i og utenfor synagoger.

Ultra Orthodox Jews gather during a protest against government's measures to stop the spread of the coronavirus in the orthodox neighborhood of Mea Shearim in Jerusalem, Monday, March 30, 2020. (AP Photo/Mahmoud Illean)

Ultraortodokse jøder samler seg under en markering mot regjeringens tiltak for å stoppe spredningen av koronaviruset i det jødiske ortodokse nabolaget Mea Shearim i Jerusalem mandag 30. mars. Foto: Mahmoud Illean/NTB scanpix

Stengt, men åpent

Utenfor en synagoge i Bnei Brak henger det to oppslag, ett på hebraisk som sier at synagogen er stengt, og et på jiddisk der folk inviteres inn for å be og lære, skriver avisa Haaretz.

Bnei Brak ligger øst for Tel Aviv og har 200 000 innbyggere. Det er den niende største byen i landet. I helga ble det klart at byen har nest flest korona-tilfeller. Rundt 300 mennesker er smittet. Det er 50 prosent mer enn naboen Tel Aviv, hvor det bor 400 000 mennesker.

Denne twittermeldingen fra begravelsen i Bnei Brak i helga viser at reglene om ikke å være mer enn ti samlet, ikke ble fulgt.

Mandag ettermiddag forbød Netanyahu bryllup og bønn på offentlig plasser. Begravelser skal skje i åpne rom med færre enn 20 mennesker. Kun to fra samme familie kan være sammen ute, og ikke mer enn hundre meter fra hjemmet.

Lever i en egen verden

Bare det å få ut informasjon til ultraortodokse, er vanskelig. Ultraortodokse barn går på egne skoler. Det er lite bruk av internett, TV og aviser. I dag er det nesten 50.000 fulltidsstudenter ved ortodokse og ultraortodokse skoler, kalt jeshivaer. Halvparten eier ikke smarttelefon, og får ikke meldinger og instruksjoner fra myndighetene. De har telefoner som er godkjent av rabbineren.

Israelske helsemyndigheter mener det er en av grunnene til at så mange blir smittet: Informasjonen når ikke fram.

An Orthodox Christian priest checks his phone at an empty plaza in front to the Church of the Holy Sepluchre, where Christians believe Jesus Christ was buried, in Jerusalem, Monday, March 23, 2020. In Israel daily life has largely shut down with coronavirus cases multiplying greatly over the past week, (AP Photo/Mahmoud Illean)

En prest sjekker telefonen utenfor Gravkirken i Jerusalem. Foto: Mahmoud Illean/NTB scanpix

Roper ut advarsler gjennom høyttalere

– Vi gjør hva vi kan. Plakater, høyttalere på gata, brev fra rabbinere. Men dette handler om å gi informasjon. Å nå hver enkelt og si at de trenger å isolerer seg, er svært vanskelig, sier en ansatt i det israelske helsevesenet til Haaretz.

Myndighetene får imidlertid skarp kritikk for å være ettergivende overfor rabbinerne, og lot synagogene holde åpent lenger enn forsvarlig. Kommentator Noa Landau i Haaretz mener myndighetene har sviktet minoritetene i landet: De ultraortodokse, palestinerne og asylsøkere. De har blitt overlatt til seg selv, mener hun.

– Synagogene var åpne for lenge

– Netanyahu-regjeringen, under regi av den ultraortodokse helseministeren, har vært skammelig svak og nølende. Synagoger fikk være åpne for lenge, selv om det nettopp er synagogene som ble utpekt som de mest smittefarlige stedene, skriver hun.

Ikke alle har mulighet til å isolere seg, selv om de ønsker det. Familiene er store, ultraortodokse kvinner får gjennomsnittlig syv barn. De er unntatt fra militærtjeneste, og mennene studerer toraen og andre religiøse skrifter, mange av dem hele livet. De som jobber, tjener lite, og barna går på egne skoler. De bor trangt og lite.

People pray in front of the shuttered gates to al-Aqsa mosque compound as all prayers are suspended to prevent the spread of coronavirus in Jerusalem, Monday, March 23, 2020. In Israel daily life has largely shut down with coronavirus cases multiplying greatly over the past week, (AP Photo/Mahmoud Illean)

Muslimer ber foran den stengte porten til al-Aqsa-moskeen i Jerusalem. Dette bildet er tatt 23. mars. Nå er reglene enda strengere for å møtes. All utendørs bønn er forbudt. Foto: Mahmoud Illean/NTB scanpix

Lever adskilt fra resten av Israel

Ultraortodokse lever strengt og skiller seg helt ut fra sekulære jøder og fra andre religiøse israelere. Mange i Israel ser på dem som snyltere, som ­lever på støtte fra staten. I en under­søkelse i 2018 svarte­ hele 77 prosent av de spurte i Israel at spenningene mellom de sekulære og ultraortodokse­ jødene er den største konflikten i landet.

Helseminister Yaakov Litzman er også leder for det ultraortodokse partiet Det forente torapartiet/United Torah Judaism. Netanyahu har vært avhengig av støtten fra de religiøse partiene, som nesten alltid har inngått i hans regjeringskoalisjoner.

Litzman har i denne krisen fått mye kritikk for å sette religion foran helse. Men etter videoer på sosiale medier som viste hundrevis som deltok i begravelsen i helga, ba han om at hele byen Bnei Brak skulle settes i karantene.

– Meld dem til politiet

Også den prominente rabbineren Chaim Kanievsky har gått ut og sagt at alle som ikke fulgte myndighetenes helseråd, skal meldes til politiet. Han ga også ordre til rabbinerne i Bnei Brak om å stanse gruppene hvor minst ti menn ber sammen (minyam) og heller be hver for seg.

Men søndag 16. mars gikk titusener ultraortodoske jøder på tora-skolene som vanlig – stikk i strid med myndighetens oppfordring til å stenge undervisningsstedene. Det var den samme Kanievsky (93) som påla skolene å holde åpent.

I en video sammen med barnebarnet sitt den 11. mars, sa Chaim Kanievsky at å stenge skolene var farligere enn å la dem være åpne. Det har han altså gått tilbake på. Men mange er kritiske til hvor feil og sent de religiøse lederne reagerte.

Politiet pågriper åtte personer for å bryte helsemyndighetenes påbud:

Les mer:

I bydelen Mea Sharim lever de strengt etter jødedommens religiøse lover, forbud og påbud. De skiller seg helt ut fra sekulære jøder og fra andre religiøse israelere. Vårt Land var med da ultraortodokse feiret den jødiske høytiden Purim i fjor

Dannelsen av den jødiske staten Israel i 1948 var kulminasjonen av en årelang prosess. I denne kampen var en rødglødende sosialist fra nåværende Polen en viktigere aktør enn noen andre

---

Ultraortodokse jøder

  • I 2017 kom tall som sa at befolkningen i Israel er fordoblet om rundt 40 år. Nesten tre av ti vil da være ultraortodokse. De øker nemlig med fire prosent hvert år. ­Resten av den israelske befolkningen øker med to prosent. Ifølge Jerusalem Post vil de ultraortodokse utgjøre 16 prosent i 2030.
  • Det betyr at de ortodokse får en annen og endret maktposisjon i samfunnet. I tillegg er de enormt mye mer kostbare for den israelske staten enn noensinne før.
  • Ortodokse menn avtjener stort sett ikke militærtjeneste og koster den israelske staten mer enn noensinne. Når den ultraortodokse befolkningen øker i Israel (familiene får gjennomsnittlig syv barn), øker samtidig skattetrykket og militærbelastningen på resten.

---

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter