Nyheter

Ropstad ber om hjelpere til barnevernet

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sier barnevernet trenger flere hender, og ber studenter melde seg.

Oslo 20200203. 
Regjeringen har satt av 60 millioner kroner til forsøk med fritidskortordninger i 2020. Ulike ordninger skal nå testes ut i noen få kommuner. Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) på skøyteisen ved Voldsløkka mandag ettermiddag.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

– Vi er tett på barnevernet. Barnevernet er regnet som en samfunnskritisk oppgave nettopp fordi det er så viktig at ansatte kan fortsette å jobbe og barna få god omsorg, sier Kjell Ingolf Ropstad til Vårt Land.

Som statsråd for barn og familier sier han at barnevernet nå må sikres:

– Det er svært viktig at barnevernstjenestene evner å holde kontakt med familier som får hjelpetiltak, eller med familier hvor det er bekymring knyttet til hvordan barnet har det hjemme.

Han sier videre at det sentrale nå er at kommunene må sørge for at den har kapasitet til å beskytte barn som står i akutt fare for å bli utsatt for skade.

– Kan ikke kommunen gjøre det, kan den for eksempel samarbeide med nabokommunen.

Hente inn ledige hender

For å avhjelpe situasjonen i barnevernet har Barne-, ungdoms-, og familiedirektoratet (Bufdir) derfor etablert en side på Facebook som skal rekruttere flere med rett kompetanse:

«På grunn av koronautbruddet vil barnevernet trenge flere som kan gi hjelp og omsorg til de mest sårbare barna i denne tiden. Her vil vi løpende poste annonser for stillinger fra de fem regionene i Bufetat», skriver direktoratet på siden som har fått navnet Barnevernet trenger deg.

Bufdir har også åpnet for at barnevernstjenestene i kommunene kan poste sine utlysninger om behov for bistand på Facebook-siden.

Flere typer studenter

Som statsråd med ansvaret for barnevernet, ber nå Ropstad om hjelp fra studiesteder som utdanner nordmenn til arbeid i barnevernet:

– Facebook-gruppen skal mobilisere studenter og andre med riktig kompetanse. Vi vil be aktuelle studiesteder oppfordre studentene sine til å følge siden.

Disse studentene er i målgruppen for Bufdirs koronakampanje:

• Kommunalt barnevern: Sisteårsstudenter innen barnevern, sosialt arbeid, juss og psykologi.

• Statlig barnevern: Sisteårsstudenter innen barnevern, sosialt arbeid, vernepleie, ergoterapi og barnehagelærer, grunnskolelærere, eventuelt sykepleiere med relevant videreutdanning og tredjeårsstudenter innen psykologi.

Direktoratet opplyser at studenter innen psykologi, ergoterapi og vernepleie kan også bidra i barnevernet, men i situasjonen som nå råder i Norge, må disse studentgruppene først og fremst være tilgjengelig som ekstra helsepersonale.

Varskorop om sårbare barn

Siden koronaalarmen gikk sist uke, har det kommet en rekke varskorop om utsatte og sårbare barn:

– Barna kan være i et hjem der foreldre strever med rus, psykiske problemer, sykdom, krangling og spenning, eller vold og overgrep, sa Monica Sydgård, leder for Norgesprogram, til Vårt Land

Myndighetene må sørge for at de sårbare barna får den hjelpen de trenger og har rett på, sa barneombud Inga Bejer Engh til NTB.

Når skoler og barnehager er stengt, får barn som er utsatt for vold hjemme det enda verre, sa justisminister Monica Mæland (H) på en pressekonferanse:

– Det er viktig å huske at når skoler og barnehager er stengt, finnes det barn som får en vondere hverdag.

Ordfører Leidulf Gloppestad i Gloppen kommune i Vestland ber om stengte Vinmonopol for å verne sårbare barn og unge. Vinmonopolet opplyser at salget av alkohol skyter i været. denne uken har salget økt med 50 prosent.

Må holde kontakt med familier

Om situasjonen som nå råder i Norge, sier barne- og familieminister Ropstad:

– Barn med behov for skole og barnehagetilbud må få dette, og det må gjøres en individuell vurdering av det enkelte barn.

Må vise politiattest

Bufdir opplyser at selv om behovet for å øke bemanningen kan komme raskt, må alle aktuelle kandidater legge frem tilfredsstillende politiattest før de kan jobbe i barnevernet. Men politiattestene skal ikke hentes inn før kandidater har fått bekreftet at de er aktuelle for en konkret jobb.

LES MER

Psykiater gjev helseråd: Du må ete godt, sove godt, trene og slappe av. Og ikkje gruble.

Trenger du hjelp?

På kvelder og i helger er barnevernvakta akuttberedskap for barnevernet. Her finner du kontaktinformasjon til nærmeste barnevernsvakt.

Du kan også ringe alarmtelefonen for barn og unge:

Telefon: 116 111

Fra utlandet: 00 47 95 41 17 55

Sms: 41 71 61 11

Hos Røde Kors kan barn under 18 år snakke med voksne enten på telefon 800 33 21 eller på Kors på halsen sine nettsider.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter