Nyheter

Politiet: Sel kirke forsøkt påtent

Sel kirke ved Otta ble natt til torsdag forsøkt påtent. En vindusrute på kirken ble knust og politiet har gjort funn som tyder på ildspåsettelse.

1 av 2

Politiet fikk melding om saken klokken 02.02 natt til torsdag. Kirken ligger fem kilometer nord for Otta sentrum i Sel kommune.

– Det er et knust vindu på kirka, mer vil vi ikke si om skadeomfang foreløpig. Det er de synlige skadene, sa Erik Trønnes, lensmann i Nord-Gudbrandsdal lensmannsdistrikt, til Vårt Land torsdag formiddag.

Senere samme dag forteller Trønnes at krimteknikere fra Kripos og Innlandet politidistrikt vil holde på utover kvelden.

LES MER: Etablerer vaktordning etter nesten-brann i samme prosti: – Det luktet tennvæske, sier kirkeverge

Politiet sier at de ser svært alvorlig på hendelsen og de etterforsker bredt.

Innlandet politidistrikt opplyser at de ønsker tips om noen har gjort observasjoner i området i løpet av natten. Publikum kan ta kontakt på telefon 02800.

Undersøker likheter til Dombås-brannen

Det er under en måned siden en annen kirkebrann i samme område. Natt til torsdag 20. februar stod Dombås kirke i brann. 6. mars gikk politiet ut med informasjon om at Dombås kirke trolig hadde blitt tent på.

Kirken ligger en drøy halvtimes kjøretur fra Sel kirke, som nå er sperret av. Politiet etterforsker en mulig sammenheng.

– Ja, vi undersøker om det er sammenheng mellom Dombås-brannen og skadeverket på Sel kirke. Vi må vente og se hvilke spor krimteknikerne finner inne i kirken, sier lensmann Trønnes.

Foreløpig har politiet ingen mistenkte. De opplyser at Kripos er koblet på saken.

MER OM DOMBÅS-BRANNEN:

Biskop Solveig Fiske er tydelig etter politifunn: – Bygdefolket må få svar

Kirkeverge på Dombås: – I vårt lille lokalsamfunn vil uavklart brannårsak skape usikkerhet og uro

Dombås kirke ble trolig påtent 20. februar, ifølge politiet. Nå blir det etterforsket om den forsøkte ildspåsettelsen i Sel kirke har sammenheng med Dombås-brannen. Foto: Erlend Berge

Sokneprest lettet over at kirken står

Sokneprest i Sel kirke Anna Elisabet Gestsdottir er for tiden sykemeldt og har ikke fått beskjed om hendelsene når Vårt Land ringer.

– Er det sant? Er det det samme som i Dombås? spør hun, og blir lettet da hun får høre at kirken står inntakt.

Prost Birgitte Bentzrød forteller at alle sokn nå har fått beskjed om å se til kirkene sine. Hun sier at hvert sokn nå må vurdere om de skal øke sikkerheten rundt kirkene.

– De må vurdere hva behovene og ressursene er i hvert enkelt sokn, og om økte sikkerhetstiltak skal skje gjennom dugnad, alarm, andre sikingstiltak eller vaktselskap, sier Bentzrød.

– Er du bekymret for at flere kirker i ditt prosti vil bli forsøkt tent på i tiden fremover?

– Jeg vet ikke mer enn det politiet vet, for det er ennå ikke endelig konkludert fra politiets side. Men to sånne hendelser på så kort tid, er urovekkende. Hvis det skulle vise seg at de virkelig er påtent, gir det en ekstra tragisk dimensjon til det hele.

Gammel korskirke i tre

Sel kirke er en korskirke fra 1742. Kirken er trolig den tredje kirken i Sel og ligger i Sel sokn i Nord-Gudbrandsdal prosti.

Kirken er tegnet av arkitekt Knut Syversen Moen og er bygget i tømmer og har 250 sitteplasser.

Altertavlen i kirken er laget av Eistein Guttormsen Kjørn og er rikt utskåret og malt. Altertavlen, som ble levert i 1783, er det siste kjente verket etter Kjørn, ifølge boka «Akantus. 2: Mestrene i norsk treskurd» av Roar Hauglid.

Kirken ble restaurert i 1920 og i 1980. I dag har den vernestatus «automatisk listeført» hos Riksantikvaren.

LES MER:

Her er listen over kirkebranner de siste 50 årene

• Vårt Land mener: Tragedien på Dombås må gi fortgang i sikringen av viktige kulturminner

• Bekymret for brannsikringen av norske kirker – direktevarsling kan ha reddet Dombås kirke

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Ingeborg Misje Bergem

Misje Bergem er bokanmelder i Vårt Land. Hun er tidligere journalist i avisa og jobber for tida med en doktorgrad om fransk samfunnsliv.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter