Kirke

Biskop: – Bygdefolket må få svar

Politiets undersøkelser viser så langt at brannen i Dombås kirke trolig var påsatt. – Dette er en krevende situasjon for hele lokalsamfunnet på Dombås, sier biskop Solveig Fiske.

– Nå blir det viktig at vi lar politiet får gjøre jobben sin, slik at bygdefolket kan få svar på hva som har skjedd. Dette er en krevende situasjon for hele lokalsamfunnet på Dombås, sier biskop i Hamar bispedømme Solveig Fiske.

Fredag meldte Innlandet politidistrikt at brannen i Dombås kirke 20. februar trolig var påsatt.

– Av hensyn til etterforskningen kan ikke politiet kommentere hva som er gjort av funn som tyder på at brannen er påsatt. Dette vil vi komme tilbake til på et senere tidspunkt. Så langt er ingen personer mistenkt i saken, skriver politiet.

De utelukker ikke at brannen kan ha elektrisk årsak. Politiet ønsker nå å komme i kontakt med personer som har vært i området Dombås sentrum og kirken natt til torsdag 20. februar mellom klokken 2 og 3 på natten.

Ser frem til bygget frigis

Biskop Fiske sier hun har forståelse for at politiet må ta den tid de trenger til etterforskningen, men håper bygget snart kan frigis så kirken kan gå videre med sitt arbeid.

– Jeg holder løpende kontakt med den lokale menigheten. Både de kirkelig ansatte og de kirkelige folkevalgte jobber for at kirkelige handlinger og gudstjenester skal gå som vanlig. Sammen ønsker vi å legge forholdene mest mulig til rette slik at folk kan være sammen, og støtte hverandre gjennom ei vanskelig tid, sier Fiske.

– Har du noe ny informasjon om kirkebyggets framtid?

– Vi vet fremdeles ikke hva det totale skadeomfanget på bygningen er. Når politiet etter hvert frigir kirken, vil fagpersoner kunne starte arbeidet sitt med å kartlegge tilstanden til både bygning, interiør og gjenstander. Dette er fagfolk vi har god og tett dialog med og som skal være med oss og lokalkirka gjennom alt arbeidet vi står overfor, sier Fiske, som ellers opplyser om at hun 1. påskedag skal delta på påskemorgengudstjeneste på branntomta.

Utrygghet

Leder i Dombås kyrkjelege råd, Guri Ruste, er redd meldingen om at brannen i Dombås kirke trolig er påsatt kan skape utrygghet.

– Etter brannen har det vist seg tydelig hvor mye kirka betyr for folk på Dombås. Det er klart det gjør et ekstra sterkt inntrykk om det viser seg at noen bevisst har gjort skadeverket. Det er veldig trist om brannen virkelig er påsatt, samtidig er det vondt at folk kommer i en situasjon der de kan finne på å gjøre noe sånt, sier kirkerådsleder Ruste.

Hun sier det ville vært enklere om det ble funnet en teknisk årsak til brannen.

– Denne beskjeden blir en ekstra belastning og jeg er redd det kan skape utrygghet blant folk. Men dovringer er tenksomme folk og vil håndtere dette med klokskap. Jeg har ikke registrering noe ryktemakeri etter brannen, forteller hun.

Da kirka brant kom det en bevisstgjøring om hvor mye dette bygget betyr for lokalbefolkningen, sier hun.

– Vi hadde kanskje vært litt «husblinde». Motgangstider kan også styrke samholdet i bygda, vi må støtte hverandre når det vonde rammer. Kirka er røttene våre – og skal vise vei inn i framtida.

Kirkeverge Elin Marit Andgard stiller seg bak Ruste.

– Dombås er et lite samfunn der alle kjenner alle. Det vil naturlig nok oppstå spekulasjoner når politiet har en slik mistanke, men vi bør være forsiktige med å spekulere. Det viktigste er at politiet får fullført jobben sin, sier hun.

Politiet sier til NTB at de fremdeles kommer til å ha betydelige ressurser i etterforskningen av brannen. Kripos bistår også i etterforskningen.

LES MER:

Kirkeverge på Dombås: – I vårt lille lokalsamfunn vil uavklart brannårsak skape usikkerhet og uro

Vårt Land mener: Tragedien på Dombås må gi fortgang i sikringen av viktige kulturminner

Bekymret for brannsikringen av norske kirker – direktevarsling kan ha reddet Dombås kirke

---

Kirkebrann

  • Dombås kirke ble sterkt skadet av brann natt til 20. februar. Politiet med bistand fra Kripos etterforsker saken, og etterforskningen tyder nå på at kirken er påtent.
  • Kirken, som ble oppført i 1939, er en korskirke tegnet av Maagnus og Espen Poulsson. Altertavla ble laget av Greta Thiis og viser Kristus flankert av ti scener fra Jesu liv og lidelseshistorie, samt ti mindre bilder med kors og blomstermotiv. Altertavla er blant mange ting som gikk tapt i brannen 20. februar.
  • Gudstjenester og begravelser foregår nå i Dovre kirke, men det jobbes med lokale løsninger på Dombås.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke