ROPSTAD TIL NORSKE BARN:

Ropstad til norske barn: Ta kontakt med en voksen du stoler på

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er bekymret for barn som har det vanskelig hjemme nå som skolene er stengt på grunn av koronaviruset.

– Jeg har lyst å si til barn som har det ekstra krevende nå, at de ikke må nøle med å ta kontakt med noen voksne de stoler på. Hvis de ikke har det bra hjemme, kan de ta kontakt med en fotballtrener, en lærer eller en besteforelder gjennom FaceTime, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad etter å ha blitt utfordret av Redd Barna i Vårt Land fredag. Redd Barna frykter at sårbare barn blir ekstra utsatt når de nå ikke går på skole eller er i barnehage.

Ikke nye tiltak nå

Ropstad sier barn som har det vanskelig også kan henvende seg til Alarmtelefonen for barn og unge eller til Røde Kors' hjelpetelefon.

– Hit kan man ringe, hvis man har det vanskelig hjemme, eller opplever noe kritisk.

– Så dere vil ikke sette inn noen nye tiltak for disse gruppene?

– Ikke så lenge de andre telefonlinjene fungerer. Men vi må se fra time til time, situasjonen endrer seg raskt. Vi kan heller ikke utelukke noen tiltak, sier Ropstad.

Barna mister et fristed

Torsdag stengte alle skoler, barnehager og fritidsarenaer for barn og unge for å forhindre koronasmitte. Det betyr at barn som lever i hjem der foreldre strever med rus, psykiske problemer, sykdom, krangling, vold eller overgrep mister viktige fristeder i hverdagen, mener Redd Barna, som er bekymret for situasjonen.

– Myndighetene er ekstremt gode til å kommunisere og prioritere situasjonen rundt selve koronaviruset. Men jeg savner at de henvender seg til barna og gir beskjed om hvor barna kan oppsøke hjelp nå hvis jeg har det vanskelig, sier Monica Sydgård, leder for Redd Barnas Norgesprogram, til Vårt Land fredag.

Også Barnas stasjon, som drives av Blå Kors, stenger sine kontorer, og sier til Vårt Land at de prøver å følge opp brukerne på avstand.

– I en usikker tid som dette endrer situasjonen seg løpende. For Blå Kors Barnas Stasjon stenger vi våre fysiske kontorer, men vi er tilgjengelige på telefon for de som trenger det, skriver Blå Kors i en e-post til Vårt Land

– Flere av familiene vi følger opp, har små nettverk og er i en sårbar situasjon. Vi vil også kunne møte familier som trenger det, til en prat i det offentlige rom. Blå Kors har også et chat-senter som retter seg mot barn og unge, som forsetter å holde åpent. Her merker vi økt pågang, da usikkerheten i denne gruppen er stor.

Også familievernkontorene til Barne- ungdoms og familiedirektoratet er stengt på grunn av koronaepidemien frem til 26. mars. Det etableres en veiledningstelefon som vil være operativ fra mandag 16. mars.

Ropstad bekymret

– Da vi tok den vanskelige beslutningen om å stenge ned skoler og barnehager, vurderte vi også om det ville være mulig å holde oppe familievernkontorene. Men vi kom frem til at det viktigste for landet var å redusere smittespredning, og at det derfor var riktig å stenge dem, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Han sier at regjeringen vil gjøre det den kan for å holde barnevernstjenesten operativ.

– Er du bekymret for flere tilfeller av familievold eller omsorgssvikt?

– Ja, jeg er bekymret. Vi vet at mange gruer seg til ferier og høytider og at også dette kan være en periode som er ekstra krevende.

Ber voksne være medmennesker

Ropstad sier alle voksne har et særlig ansvar i tiden som kommer.

– Vi må være medmennesker. Hvis vi vet at noen har det vanskelig, må vi ta kontakt, selv om vi ikke kan besøke hverandre. Når det er stor pågang på offentlige tjenester, er det ekstra viktig at vi er medmennesker.

Han understreker at skolene sender jevnlig ut informasjon til elever og foreldre.

– Skolene legger også opp til at elever kan ta kontakt med lærere eller sosiallærer ved sine skoler, dersom de har behov for å snakke om vanskelige ting, suer Ropstad.

Trenger du hjelp?

På kvelder og i helger er barnevernvakta akuttberedskap for barnevernet. Her finner du kontaktinformasjon til nærmeste barnevernsvakt.

Telefon: 116 111

Fra utlandet: 00 47 95 41 17 55

Sms: 41 71 61 11

Hos Røde Kors kan barn under 18 år snakke med voksne enten på telefon 800 33 21 eller på Kors på halsen sine nettsider.

LES MER:

• LES OGSÅ: «Dag 2 etter at Norge stengte: Har vi kanskje litt godt av dette?» spør Veslemøy Østrem

• LES OGSÅ: Utviklingsminister Dag Inge Ulstein frykter at koronautbrudd kan få katastrofale følger i fattige land.

• LES OGSÅ: Syke eldre frykter koronasmitte fra hjemmepleiere

---

Fakta:

---

Ingeborg Misje Bergem

Ingeborg Misje Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter