Nyheter

Ullevål-sjef ber om flere smittetiltak: – Smitten er allerede løs

Myndighetenes nye smitteverntiltak er langt fra nok, mener sjefen for medisinsk intensivavdeling på Ullevål sykehus.

– Busser og trikker må begrenses og gå halvfulle. Jeg tror ikke folk innser alvoret i hva vi står overfor. Det skjer koronasmitte i Oslo på kjøpesenter og på busser nå. Da må man ta grep.

Det sier Dag Jacobsen, som er leder for medisinsk intensivavdeling ved Ullevål sykehus, til NRK.

Det ligger tre koronapasienter på Ullevål. Jacobsen frykter å raskt gå tom for senger om det ikke settes inn drastiske tiltak.

– Vi vil helt sikkert få et kapasitetsproblem. Nylig hørte vi italienske leger advare oss, at Norge må våkne opp. Vi må gjøre de tøffe tiltakene nå, ellers er det ikke en intensivseng ledig om folk får hjerteinfarkt eller slår hodet i asfalten, sier Jacobsen.

2,2 millioner kan bli smittet

Folkehelseinstituttet legger i et nytt scenario til grunn at 2,2 millioner mennesker kan bli smittet av koronaviruset i Norge.

Folkehelseinstituttet har den siste tida arbeidet med å utvikle et eget planscenario for koronaviruset i Norge. Scenarioet er så langt ikke offentliggjort i sin helhet. Men NTB har nå fått bekreftet flere detaljer om tallene Folkehelseinstituttet har valgt å legge til grunn.

Det smittevernekspertene ser for seg, er at 2,2 millioner mennesker kan bli smittet av koronaviruset i Norge i løpet av det kommende året.

Folkehelseinstituttet regner videre med at én av tre smittede vil bli syke. Det tilsvarer drøyt 733.000 personer.

To av tre vil derimot slippe fra smitten mer eller mindre uten symptomer.

Utenriksdepartementet advarer mot å reise utenlands

I en sak på departementets hjemmesider oppfordrer UD norske borgere som er på reise, eller som vurderer å reise, til å sette seg godt inn i innreisebestemmelsene for det eller de landene de skal til.

Land kan raskt innføre innreiserestriksjoner, tvungen karantene ved innreise fra land med koronavirus, grenser kan bli stengt, flyavganger bli kansellert eller andre tiltak kan iverksettes, skriver de.

Tidligere i dag frarådet forsikringsselskapet Tryg alle reiser til utlandet. Tirsdag ble flere hundre nordmenn sittende fast i Vietnam på grunn av en plutselig endring i visumreglene.

Oslo 20200306. 
Aker legevakt har satt opp en prøvetakingsstasjon der personer som mistenker at de er smittet av koronaviruset Covid 19, kan komme med bil. For å bli testet i teltet må man på forhånd ha avtalt tid med legevakten. Nasjonale retningslinjer for hvem som skal testes, skal følges også her. Korona, testing av Covid 19, Corona, Coronavirus.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Aker legevakt har satt opp en prøvetakingsstasjon der personer som mistenker at de er smittet av koronaviruset Covid 19, kan komme med bil.

Oslo universitetssykehus åpner for å nekte ansatte utenlandsferier

Oslo universitetssykehus åpner nå for å inndra ferie for å hindre at ansatte reiser utenlands.

I en e-post til de ansatte forteller sykehuset om de drastiske tiltakene. Dersom en reise må avbestilles fordi en ferie blir inndratt, vil sykehuset dekke kostnadene, skriver Dagens Næringsliv.

I tillegg til mulige restriksjoner på privatreiser, har sykehuset også strenge restriksjoner på jobbrelaterte reiser.

Også forsikringsselskapene advarer. Tryg Forsikring fraråder folk å bestille reiser til utlandet. De mener folk risikerer å bli strandet som følge av koronaviruset.

Bakgrunnen for advarselen er at stadig flere land tar raske beslutninger som får stor betydning for reisende.

– I verste fall kan man bli sittende fast ute i verden dersom landet man oppholder seg i stenger ned flyplasser eller andre transportmuligheter, sier Irgens.

Han viser samtidig til at det er stor gjennomstrømming av folk, er det også stor smittefare.

Koronaviruset fører til telefontrøbbel flere steder i landet

Koronatelefonen i Oslo fikk 1.750 anrop på en dag, mens legevakten i Bergen hadde to timer ventetid. Også andre steder fører koronafrykt til telefonkaos.

– Pågangen kan ikke sammenlignes med noe jeg har opplevd tidligere. Den har vært helt enorm. Tidligere i uka mottok vi over 1.500 anrop i løpet av én dag, sier legevaktsjef i Stavanger kommune, Hilde Frafjord, til Dagbladet.

Tallet er ikke medregnet de omtrent 600 som ringer legevakta hver dag.

Mandag åpnet også Oslo egen koronatelefon. Første dag fikk de 1.750 anrop, men klarte bare å behandle 350 henvendelser.

Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, forteller til Dagbladet at de får mellom 6.000 og 7.000 henvendelser om dagen.

– Kontinuerlig sitter det omkring 30 personer og svarer på publikumstelefonen, sier han.

Også flere andre kommuner, blant annet Indre Østfold, Bærum, Sarpsborg og Kristiansand, har opprettet koronatelefoner.

Les mer om koronautbruddet:

Oslo domkirke innfører nattverdsstopp

• Forbrukertilsynet går ikke videre med Visjon Norge-saken

• Korona-viruset rammer Kirkemusikkfestivalen: Flere arrangementer avlyst

• Kontakt med lik etter korona-dødsfall kan være en helsefare for kirkelig ansatte

---

Fakta:

---

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter