BAKGRUNN:

Trine Skei Grande trekker seg som partileder og statsråd

Trine Skei Grande varsler at hun trekker seg både som leder i Venstre og som statsråd, melder VG.

– I løpet av helgen har jeg kommet til at det beste er at noen andre slipper til, selv om jeg ikke vet hvem det er, sier Venstre-lederen til VG.

Hun stiller ikke til gjenvalg, slik en enstemmig valgkomité har foreslått. Samtidig forlater hun regjeringen nå, og sier nei til gjenvalg til Stortinget i 2021, melder VG.

– Senere i dag kommer jeg til å ringe valgkomiteens leder og si at de må lage en ny innstilling. Jeg tror ikke lenger at jeg kan bringe dette sammen, slik jeg hadde håpet. Nå må valgkomiteen lage en ny plan, sier Trine Skei Grande til VG.

– Med både anonyme og åpne kilder som er ute, har jeg nå kommet til at det beste er om noen andre slipper til. Det har vært viktigere for mange å være mot noen enn å være for noen. Slik kan vi ikke fortsette.

Var innstilt som lederkandidat

Trykket mot Trine Skei Grande økte dramatisk onsdag etter at VG publiserte en større artikkel om dramaet i valgkomiteens arbeid. VG kunne avsløre at Grande hadde hatt direkte kontakter med Sveinung Rotevatn om at han ikke skulle være kandidat til å bli Venstre-leder. Ellers ville han ikke kunne bli statsråd.

Etter at Grande hadde besvart et spørretimespørsmål onsdag, forsvant hun gjennom Stortingets vandrehall uten å ville snakke med journalister.

Grandes beslutning kommer bare dager før Venstre etter planen skulle avholdt landsstyremøte. Der var det ventet trykk fra tillitsfolk om hun hadde inngått en avtale med Sveinung Rotevatn og Abid Q. Raja om fordelingen av toppvervene i partiet.

Forrige uke la valgkomiteen nemlig fram sin innstilling til ny ledertrio i Venstre. Da samlet valgkomiteen seg bak sittende partileder Trine Skei Grande og innstilte henne for to nye lederår, mens Sveinung Rotevatn og Abid Q. Raja ble foreslått som nye nestledere.

Oslo 20200305. 
Trine Skei Grande (V) og Abid Raja (V) møter pressen på Venstres hus torsdag kveld.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Det er bare en knapp uke siden valgkomiteen presenterte sin innstilling, der Trine Skei Grande ble innstilt som fortsatt partileder. Foto: NTB scanpix

Nybø rykker opp i regjeringen

At Grande går av som statsråd betyr av Venstres næringsminister Iselin Nybø rykker opp som Venstres fremste medlem i regjeringen, hvor hun nå blir nummer to etter Erna Solberg.

Og med den herskende korona-situasjonen er det usikkert når Venstres landsmøte blir avholdt. Etter planen skulle det vært helgen etter påske.

Elvestuen ble selv vraket av Grande som statsråd for partiet, da Erna Solberg ommøblerte regjeringen etter Frps uttreden i januar.

Forrige uke overrasket nettopp Elvestuen med en real utblåsning mot Grande:

– Trine har nok først og fremst lyttet til seg selv for å sikre egen posisjon, sa Elvestuen til kanalen og skapte sterke bølger i Venstres bakland.

Ble innstilt som ny leder

For Erna Solberg betyr det hun også må finne ny kunnskapsminister – i tillegg til fiskeriministeren. Og for Venstres gjenværende ledelse handler det da om på stokke regjeringskort på nytt.

Det er bare en måned siden Venstre-leder Grande presenterte en kvartett av fire statsråder for å reise partiet opp fra elendige galluptall. Selv var hun tilfreds med kunnskapsministerposten, men artikler i pressen har avdekket et bakspill «på kammerset» som økte trykket.

I Venstres valgkomité ønsket bare en av ni medlemmer i følge TV2 at Grande skulle bli innstilt som leder på nytt. Dramaet skal ha vart til få timer før komiteen avga innstilling.

Likefullt gikk valgkomiteens leder Per A. Thorbjørnsen ut til pressen med en innstilling av Grande som ny leder – og med valgkomiteens fulle oppbacking.

– Vi er helt trygge på at Trine er den rette personen også i årene som kommer, sa Thorbjørnsen.

LES OGSÅ: Valgkomiteen i Venstres leder: – Jeg er lei meg, nesten sorgfull

Oslo 20200305. 
Irene Dahl (V) og Per A. Thorbjørnsen (V) under en pressekonferanse etter Venstre sitt møte i Valgkomiteen på Gardermoen torsdag kveld. 
Foto: Annika Byrde / NTB scanpix
– Vi er helt trygge på at Trine er den rette personen også i årene som kommer, sa Thorbjørnsen under pressekonferansen forrige uke. Foto: NTB scanpix

VÅRT LAND MENER: Å trekke seg som Venstre-leder er klokt, men avgjørelsen kom flere måneder for sent.

Var åpen for å tre til side

Men nå må trolig Thorbjørnsen og komitékollegene i arbeid på nytt. Grande selv gir til VG onsdag ettermiddag sin egen versjon av hvordan hun forholdt seg til valgkomiteens arbeid. Hun var selv åpen for å tre til side:

– Tidlig etter valget i fjor høst sa jeg dette til valgkomiteen: Hvis de klarte å finne en kandidat de var enige om, så ville jeg trekke meg når som helst. Helt til forrige onsdag, siste kvelden valgkomiteen var i arbeid, sa jeg til komiteen: Hvis dere ringer meg og sier at dere er enige om en lederkandidat, da skal jeg trekke meg, forklarer hun.

Men ifølge Grande kom komiteen aldri tilbake til henne med den meldingen hun ønsket.

– Jeg fikk, tvert imot, vite at de ikke kom til å bli enige om en ny kandidat. Min analyse da var at en kampvotering ikke var det Venstre trenger nå. Jeg var villig til å ta den kjeften jeg ville få for å stå videre i det.

LES MER OM VENSTRE: 

• Iselin Nybø: – Naturlig at valgkomiteen ser på helheten på nytt

• Unge Venstre-leder: – Jeg synes dette er veldig vemodig, for å være helt ærlig.

• Her er bråkesakene som står i kø i Venstre – Grande-fred gir ikke ro

• Tross strid og storm i innspurten: Grande får to nye år som Venstres leder

• Lederdrama om Grande og andre topper i Venstre – kaotisk innspurt i maktkamp

• Grande snakker ut om nedtur, Frp og abortkamp

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter