Nyheter

Avlyser fredagsbønn og fraråder pilegrimsferd på grunn av korona-viruset

Ennå er det mulig å hindre koronaviruset i å spre seg over hele verden og forårsake en pandemi, mener professor Rebecca Cox.

Så langt er koronaviruset påvist i over 70 land, og det sprer seg raskt i Sør-Korea, Italia og Iran. I hvert av disse landene er det nå flere tusen smittede.

Samtidig fortsetter antall nye tilfeller i Kina å synke. Onsdag ble det bare meldt om 119 nye tilfeller i landet hvor sykdommen oppsto.

– Kina har klart å snu en ganske alvorlig situasjon, sier Rebecca Cox, professor i medisin og leder for Influensasenteret ved Universitetet i Bergen.

Avlyser fredagsbønnen

Verden rundt tas ulike forholdsregler for å hindre smitte:

• Iran avlyser fredagsbønn av virusfrykt. Nærmere 3.000 mennesker er smittet og 92 er døde av koronaviruset i Iran.

• Saudi-Arabia forbyr landets innbyggere å reise på pilegrimsferd til Mekka av frykt for risiko for spredning av koronaviruset.

• Israel innfører karantene for tilreisende fra flere europeiske land, i et forsøk på å hindre spredning av koronaviruset.

92 mennesker er døde og 2.922 har fått påvist smitte av koronaviruset i Iran, opplyser myndighetene i landet. Foto: AP / NTB scanpix

Ekstreme tiltak

Cox mener Kina har vist at det er mulig å begrense spredningen med svært strenge karantene-tiltak. Kinesiske byer med flere millioner mennesker ble tidligere i år nærmest isolert, og innbyggere fikk beskjed om å holde seg hjemme.

– Jeg tror situasjonen hadde vært mye verre nå hvis ikke Kina hadde innført så strenge tiltak, sier Cox til NTB.

Tross Kinas ekstrem-håndtering har flere eksperter spådd at det omtrent er umulig å unngå at virussykdommen covid-19 blir en pandemi. Det vil si at viruset sprer seg ukontrollert og smitter svært mange mennesker over store deler av verden.

Men Cox mener det ikke er gitt at covid-19 får et så stort omfang.

– Vi er fortsatt i en fase der vi kan stanse dette hvis innsatsen er sterk, sier hun.

Også økonomien merker viruset. Koronaviruset bremser veksten i verdensøkonomien, ifølge IMF. Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix

Helsemyndighetene innrømmer at det ikke er nok smittevernutstyr

I Norge jobber Helsedirektoratet med en sentralisert, nasjonal løsning for å sikre utstyr til å håndtere koronasmitte.

Helsedirektør Bjørn Guldvog innrømmer at Norge ikke har nok utstyr tilgjengelig i dag.

– Nei, det er ikke nok utstyr om du ser fremover i tid, svarer han på spørsmål fra NTB under Helsedirektoratets daglige pressekonferanse om sykdommen.

– Vi trenger hjelp for å få mer utstyr til smittevern. Vi har utstyr i flere uker, men vi trenger hjelp til å få mer leveranser eller får alternative løsninger på plass.

Han opplyser at de jobber med en sentralisert løsning for å skaffe utstyr både til spesialisthelsetjenesten, altså sykehusene, og til kommunene.

Tirsdag opplyste Folkehelseinstituttet at 33 personer er bekreftet smittet i Norge. Det ventes en ny oppdatering på de nasjonale smittetallene onsdag kveld, men allerede nå er det bekreftet flere nye smittetilfeller.

LES MER OM KORONA-VIRUSET:

I Norge arbeides det fram vaksiner som kan redde verdens helse

• Une Bratberg: «Selv om du ikke blir syk, må du tenke på dem som kan bli det»

Avis: Paven er ikke smittet av koronaviruset

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter