Nyheter

Hvis noen lurer på hva vi skal leve av i årene som kommer, er svaret rumpene våre

Hva skal du med lang utdanning når du kan leve av å vise rumpa di på nettet?

Før jul sendte EF en av Norges største influensere til Hawaii for å vise fram språkreisetilbudet sitt. EF er forkortelse for education first – utdanning først – og for å understreke dette poenget lot de Sophie Elise gjøre det hun gjør best, nemlig å posere på stranda med rumpa bar.

Først prøvde EF å forsvare seg. At studenter eller influensere velger å legge ut bilder fra strender og idylliske lokasjoner handler ikke om «fokuset på kropp eller seksualitet, men opplevelsene og følelsene de skildrer gjennom bilder og film», sa representanten fra EF til NRK.

Noen dager seinere bestemte de seg likevel for at enkelte av bildene ikke samsvarte med EFs verdier og fjerna dem. Om ikke annet var det en god leksjon i hva det er mulig å tjene penger på i våre dager.

Det finnes råd

Hvis noen lurer på hva vi skal leve av i årene som kommer, er svaret rumpene våre. Rumpa er den nye olja, så lenge den ikke er av plastikk, som faktisk er et petroleumsprodukt og ikke bærekraftig i lengden.

Stadig flere unge ønsker å leve av å eksponere seg sjøl i sosiale medier. Faktisk såpass mange at Utdanning.no, en karriereveiledningstjeneste eid av Kunnskapsdepartementet, har oppretta influenser som egen yrkeskategori på sine nettsider.

Tusenvis av unge prøver nå å finne ut hva de skal bli, med søknadsfristene for både videregående opplæring og høyskoleutdanninger rett rundt hjørnet. På utdanning.no kan unge, håpefulle med statlig velsignelse lære hva som skal til for å bli en god influenser.

De definerer influensere som «personer som tjener penger på å profilere ulike produkter i sosiale medier». Det finnes ingen egne utdanninger, men nettportalen anbefaler markedsføring, kommunikasjon, medievitenskap og entreprenørskap.

Å vise rumpa er en mulig karrierevei

Samtidig er det mer vanlig å høre om unge som har slutta på skolen for å satse på en karriere i sosiale medier, enn om dem som tok en master i markedsføring først. En av dem er Maren Turmo, som droppa ut av skolen for å bli influenser på heltid, noe vi kunne lese om i VG for to år siden.

Maren har blitt så populær i sosiale medier at hun har også vært med i TV Norge-serien Influenserne. I år fikk hun være med på 71 grader nord kjendis, der hun tituleres som fitnessinfluenser.

Hvis du lurer på hva en fitnessinfluenser gjør, så består det stort sett av å vise fram rumpa si på internett, i tillegg til å fortelle følgerne om kosthold, trening og andre ting hun er opptatt av. Det er faktisk en mulig karrierevei i 2020. Og hva er vitsen med seksårig medisinstudium når du kan tjene vel så mye på å dra ned buksa foran kamera?

View this post on Instagram

Looking like a stop sign

A post shared by Maren Turmo (@maren.turmo) on

Husk å ha noe å falle tilbake på

De mest kjente influenserne har millioninntekt. De er kjendiser. I sosiale medier ser det ut som om de lever et glamorøst liv. Men en karriere som influenser består som regel også av å drive sitt eget foretak og å sette seg inn markedsføringslovgiving og intrikate skatteregler. En økonomiutdanning kan komme godt med.

Dessuten er det en risikabel karrierevei. Rumpa er sjelden spretten for alltid. Trøsten er at det finnes mange former for influensere. Ikke alle blotter baken. Noen selger også barna sine.

Lite genererer likes som søte babyer. Babyutstyr er big business. Hvis du er villig til å eksponere barnet ditt i sosiale medier, er det gode muligheter for store inntekter. Kan du fotografere livet største mirakel i duse pasteller og naturlig lys, er mye gjort.

Det er mange muligheter. Bare husk å ha noe å falle tilbake på. Plastikkrumpa kan sprekke. Poden når plutselig puberteten.

Joakim skal også bli influenser

Ja, det er et skrudd samfunn vi har skapt oss. Vi kan egentlig bare takke oss sjøl.

Om boktipsene hun legger ut, hadde fått flere likes, hadde Sophie Elise plastra feeden sin med litteratur, sier influenseren sjøl ifølge NRK. Men vi vil heller se rumper. Vi vil ha pene mennesker i nyhetsstrømmen, selv om vi vet at de har tatt plastiske operasjoner. Vi gir tommel opp til søte babyer i sponsa barnevogn.

Vi har gjort det mulig å leve av å være profesjonell påvirker.

På tautdanning.no, en annen nettside som skal hjelpe unge med yrkesvalg, kan du lese om Joakim, som også vil bli influenser.

– Jeg skal bli en influenser med påvirkningskraft som faktisk kan bidra til økt kunnskap og trygghet, dele ut de rette verktøyene til å takle medgang og motgang på en sunn måte, sier Joakim, som gleder seg til å lære bort medmenneskelighet, empati, refleksjon og trygghet.

Han skal bli barnehagelærer.

LES MER OM SOSIALE MEDIER:

Når Normisjon sender en Instagram-profil til Bangladesh, ofrer de budskapet på oppmerksomhetens alter

Ingen kommer til å slutte å kroppspresse fordi Ropstad har sagt det er dumt med kroppspress

Regjeringens viktigste tiltak mot kroppspress er å ha Erna Solberg som statsminister

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter