Nyheter

Amerikanske barn mobbes med Trump-retorikk

Donald Trumps retorikk har endret hvordan hundrevis av barn blir mobbet, skriver Washington Post. – Det har blitt mye verre etter at Trump ble valgt. Presidenten sier det – hvorfor kan ikke de? sier 17-årige Ashanty Bonilla. Hun skiftet skole.

På en skole i Minnesota samlet gutter med Trump-gensere seg rundt en svart jente og sang nasjonalsangen The Star-Spangled Banner. De byttet siste setning med «and home of the slaves» .

På en skolebuss i Texas sa en hvit gutt i til en medelev med filippinske aner: «Nå blir du deportert». En annen svart elev fikk høre at «Nå som Trump vant, blir du sendt tilbake til Afrika, der du hører hjemme».

En rektor på en skole i Oregon forteller at da han snakket med barn som hadde ropt «bygg muren» på en Haloween-tilstelning, var det mange av ungene som ikke ante hva det betydde. De hadde bare hørt det, overalt, og ble bare med.

Retorikken siver inn i klasserommene

Presidentens retorikk har endret hvordan hundrevis av barn blir mobbet i amerikanske klasserom. Det skriver Washington Post i en omfattende kartlegging.

Helt siden Donald Trump vant presidentvalget i november 2016, har debatten gått om ordene han bruker for å beskrive motstandere. Det som en gang var sjokkerende, har etter hvert blitt en del av normalen og «typisk Trump». Både tilhengere og motstandere kan (i varierende grad) forholde seg til alle merkelappene han deler ut til andre. Men det er voksne, det er noe annet med barn som tar ting mer bokstavelig. Det er vanskeligere for dem å tenke at «dette er noe han sier, det er politikk, det er Trump».

– Etter at Trump ble president har hans betente språk, som ofte blir fordømt som fremmedfiendtlig og rasistisk, sivet inn i skoler over hele landet. Barn helt ned til seks år etterligner presidentens fornærmelser og måten han sier det på, skriver avisa.

Melania Trumps hjertesak er «Be Best»-kampanjen som skal kjempe mot digital mobbing.

– De ropte «bygg muren» og smalt hendene i bordene. Jeg ble så redd.

Her er et eksempel fra Royal Oak High School utenfor Detroit dagen etter valget i 2016:

– Jeg ble så redd, sa Josie Ramon, da 12 år. Hun satt og spiste lunsj da det begynte. Ropene ble høyere og høyere, sa hun til CNN i desemeber 2016.

– Du hører hva de sier og de slo hendene mot bordene. Jeg ser meg rundt og halve kantina gjør det.

Ramon og vennene følte det var direkte rettet mot dem.

Å bygge muren mot Mexico, var en av Trumps viktigste saker, og kom opp på alle valgmøtene han holdt.

Trump-effekten i klasserommene

Allerede i 2016, rett etter valget, publiserte Southern Poverty Law Centre rapporten «The Trump-effect» der de så på hvordan presidentvalget påvirket landets skoler. 10.000 lærere og andre som jobber i skoler svarte på undersøkelsen, og 90 prosent svarte at skolehverdagen ble påvirket i negativ retning. Hele 80 prosent meldte om økt bekymring blant elever om hvordan presidentvalget ville påvirke dem og familiene de neste årene.

Økt verbal trakassering, nedsettende språkbruk og fornærmelser, hendelser med swastika og nazihilsener er også en del av bildet. Også økt angst blant minoritets-elever ble registrert.

2.500 som svarte på undersøkelsen beskrev konkrete hendelser som var direkte koblet til Trumps valgretorikk.

«Dra tilbake til Mexico»

Det er tre år siden, og det har ikke blitt bedre. «Trump vant. Nå må du dra tilbake til Mexico». I rapporten fra 2016 er dette sitatet et av mange lærere hadde hørt elever si til medelever.

– Det har blitt mye verre etter at Trump ble valgt. De hører det. De tror det er ok. Presidenten sier det – hvorfor kan ikke de? spør 17-årige Ashanty Bonilla. Hun er meksikansk-amerikaner fra Idaho, og opplevde så mye trakassering fra medelever etter en Trump-kritisk tweet at hun skiftet skole.

Bonilla er en av de som er intervjuet i Washington Post sin artikkel. Avisen har gått gjennom 28.000 artikler skrevet om mobbing fra 2016 til i dag. De fant at Donald Trumps bruk av ord, beskrivelser av andre, det han sier på folkemøter, ble brukt av elever – og ansatte – i mer en 300 rapporterte saker. Minst tre fjerdedeler var angrep mot latino, svarte eller muslimer. Men det er også angrep og mobbing av elever og studenter som støtter Trump.

Avisa påpeker at det er et fåtall hendelser som er kommet fram i mediene, og at antallet trolig er høyere.

Også Buzzfeed News har tidligere kartlagt hvordan mobbing er preget av Trumps retorikk, og fant 50 tilfeller i 26 stater.

(Du kan lese mer her)

Gutt mobbet fordi han heter Trump

– Når presidenten snakker om at meksikanere er voldtekstmenn og kriminelle, har ikke barn den kognitive evnen til å si at han bare spiller en rolle som politiker, sier advokaten Daniel Santiago til avisen. Mange elever har også opplevd trakassering fra lærere, blir det hevdet.

Flere i artikkelen påpeker at ting som blir sagt nå, ble ikke sagt før Trump ble valgt.

Men det går også andre veien. Washington Post har snakket med 13-årige Gavin Trump fra Nord-Carolina. Han er ikke i slekt med presidenten, men får høre det på skolen – og blir hetset fordi han har samme navn. Og en jente i Washington DC byttet skole fordi hun følte seg truet. I hovedstaden var det kun fire prosent som stemte for Trump, og som en uttalt, konservativ Trump-tilhenger ble det for vanskelig.

Krisemøte på skolen etter valget

På en videregående skole i California har de ansatte helt siden forrige valg planlagt hvordan de skal møte årets valgkamp. I november 2016 samlet de alle elevene for å høre hva de tenkte om de kommende årene. De som støttet Trump, fryktet at de ville bli mobbet for det. Jenter som hadde hørt Trump skryte av å kunne gjøre det han vil med kvinner, engstet seg for at gutter på skolen trodde de kunne gjøre det samme.

– Vi behandlet valget nesten som en krisesituasjon, sier en rådgiver til avisa.

Rektoren Brent Emmons har jobbet i skolen i 21 år, og han har aldri opplevd noe lignende før.

– Det er vanskelige avveininger. Det er ikke min jobb å si hva folk skal mene om politikk, men det er min jobb å sørge for at alle unger føler seg trygge på skolen, sier han.

Lærerene sliter når elever spør: Når presidenten kan si det, hvorfor kan ikke jeg?

Her er tre saker om USA og politikk du kan være interessert i, denne gang om Mayor Pete, Mitt Romney og Evangelicals for Trump. Send meg gjerne mail (uneb@vl.no) med tips og forslag til saker du er interessert i foran det amerikanske valget i november.

Han kan bli USAs første åpne homofile president. Ingen snakker mer om tro enn Pete Buttigieg

Trumps sønn vil utvise Mitt Romney fra partiet. Mormoneren var den eneste republikaneren som stemte for riksrett

Stormende jubel da presidenten åpnet nytt, kristent nettverk: Evangelicals for Trump

Mer fra: Nyheter