Nyheter

Kan det komme en Barr-effekt?

Trumps allierte, justisminister William Barr, har på oppsiktsvekkende vis kritisert Trump for offentlig innblanding i justissektoren. Kan det vekke Trump-kritiske republikanere?

I slutten av denne uken kom en oppsiktsvekkende uttalelse fra Trumps nære allierte, justisminister Willam Barr, som ikke kan tolkes som noe annet enn kritikk av presidenten:

– Jeg tror det er på tide å stoppe tvitringen om pågående saker i justisdepartementet.

Uttalelsen falt i et intervju i ABC News. Det er åpenbart at Barr er svært ukomfortabel med presidentens klare innblanding i justissektoren, noe som er uhørt i demokratiske land med en tredeling av makt.

Innblanding fra Trump

Barrs uttalelse kom i etterkant av det som blir omtalt som Trumps innblanding i forbindelse med straffeutmålingen for Trumps tidligere rådgiver og mangeårige venn, Roger Stone.

Aktoratet la mandag denne uken ned påstand om sju til ni måneders fengsel for Stone. I november ble han kjent skyldig i å ha løyet for Kongressen, og for sitt forsøk på påvirkning av vitner i Russlandsetterforskningen. Stone ble kjent skyldig på alle punkter.

Få timer etter at Trump hadde tvitret at Stone var urettferdig behandlet, ble det kjent at justisdepartementet overkjørte egne statsadvokater og anbefalte lavere straff. Justisminister Barr hevder at departementets inngripen i saken var avgjort før Trumps twitter-melding, og at han ikke hadde vært i kontakt med Det hvite hus om saken.

Barr satt i forlegenhet av Trump

Flere mener likevel at dette er underbygger at Trump er en autoritær leder, som ikke har respekt på maktfordelingen i USA. Det hører også med til historien at hele aktoratet i saken trakk seg like etter at de ble overkjørt av Barrs departement. Det er svært sjeldent at USAs justisdepartementet endrer avgjørelser fra sin egen påtalemyndighet.

Nå setter mange spørsmålstegn med Barrs integritet. Det kan forklare Barrs kritikk av Trump. Til ABC News sier Barr blant annet at «jeg kan ikke gjøre jobben min med en konstant undergravende kommentering av meg».

LES OGSÅ: Ny rapport: Trump og Orban har blitt troens våpenbrødre

Autoritære tendenser

Trump er lenge blitt beskyldt for å være en autoritær leder som ikke tåler å bli motsagt. Han har skiftet store deler av sin stab når han er blitt motsagt.

Etter at republikanerne reddet Trump i riksrettssaken, gikk presidenten til åpen krig mot de som vitnet mot ham. Både USAs EU-ambassadør Gordon Sondland og sikkerhetsrådgiver Alexander Vindmann måtte gå.

Nå er spørsmålet om Barr også må ta konsekvensene av å ha kritisert Trump i offentlighet. Det er ikke usannsynlig.

Kan det komme en Barr-effekt?

Det som imidlertid vil bli spennende er om Barrs kritikk vil vekke noen av republikanerne som egentlig er kritiske til Trumps uberegnelige og grenseoverskridende adferd.

Barr er ikke en hvem som helst i det republikanske parti. Ikke bare har han vært en alliert av Trump. Fra tidligere er han også kjent som tilhenger av å gi vide fullmakter for presidenten.

LES OGSÅ: Mitt Romney lot kristentroen styre – mot Trump

Barrs uttalelser kommer bare kort tid etter at republikaneren Mitt Romney stemte for å felle Trump i riksrettsaken. Romney fikk ikke følge av noen andre i det republikanske partiet. Flere mener han kun er bitter fordi han ikke selv ble president. Da gjør nok Barrs kritikk av Trump større inntrykk på republikanere som allerede er kritisk til Trump, og som er opptatt av demokratiske spilleregler. Dermed kan det gi en Barr-effekt i det republikanske parti.

Barr har uttalt at han ikke har tenkt å gi seg som justisminister. Nå blir det interessant å se om Trump lar ham fortsette.

LES OGSÅ: Demokratiet er mer presset enn på 1930-tallet

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter