Nyheter

Fjerner ikke antisemittisk kunst fra kirke

Et kunstverk fra 1300-tallet med antisemittisk symbolikk blir ikke fjernet fra kirken i Wittenberg, har en regional rett i Tyskland besluttet. De begrunner det blant annet med at kirken er på Unescos verdensarvliste.

Det er en lokal jødisk mann som har gått rettens vei med krav om å få fjernet den antisemittiske kunsten på kirkeveggen i Wittenberg. Det er kirken hvor Martin Luther selv preket og som har vært sentral i protestantismens historie - noen ville sågar kalle den «protestantismens vugge».

Skulpturrelieffet på veggen viser en rabbi som løfter halen på en gris og ser på grisens bakende mens andre jødiske figurer dier grisen. Griser er urene ifølge jødedommen. Framstillinger av jøder i nedverdigende posisjoner sammen med griser var en vanlig form for antisemittiske uttrykk i Europa i middelalderen.

Påminnelse

Menigheten i kirken har ønsket å beholde figurene som en påminnelse om kirkens antisemittisme i middelalderen, og om de antisemittiske delene av Luthers teologi, har prest Johannes Block fortalt avisa Süddeutsche Zeitung. Luther selv skrev antisemittiske tekster, blant annet tekster der han tok til orde for at jøder burde utvises fra Tyskland.

Block sier til avisa at å se skulpturene fyller ham med skam og smerte.

Saksøker Michael Düllmann mener figurene må fjernes, og at så lenge de blir værende er kirken skyldig i å fremme antisemittisme.

Arv og kontekst

Den regionale retten i Saxony-Anhalt mener at skulpturene må bli. De peker blant annet på at kirken er en del av verdensarven og av kristen historie.

I tillegg viser de til at kirken selv har gjort mye for å sette den antisemittiske kunsten i kontekst. De har blant annet oppført et minnesmerke for jødene som ble drept i Holocaust utenfor kirken og også et skilt om selve kunstverket som setter de antisemittiske figurene i en historisk kontekst.

Retten fastslo at selv om kunstverket i seg selv er antisemittisk mener de at kunstens krenkende karakter er borte i den konteksten den nå er satt i, ifølge BBC.

Düllmann har mulighet til å anke avgjørelsen til tysk høyesterett.

LES FLERE SAKER OM ANTISEMITTISME:

· Det siste tiåret har konspirasjonsteoriene gjort comeback i politikken

· Amerikanske jøder føler seg utrygge – antisemittisk hatkriminalitet mer enn doblet siden 2013

· USA - ikke lenger det forjettede land for mange jøder

· DEBATT: «PFU har vist at jøder er fritt vilt»

· Utenriksminister Ine Eriksen Søreide bekymret for minoriteter under press

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter