Nyheter

Demokratenes vei mot Det hvite hus: i dag går startskuddet for den viktige valgkampen

Uavhengig av hvem som vinner i Iowa, blir det seniorene Bernie Sanders eller Joe Biden til slutt, tror USA-ekspert.

– Det er kandidater overalt, mediene flyr inn fra hele verden for å høre hva vi har å si. En kort stund, er alle vi innbyggerne i Iowa eksperter.

Forfatter og lokalradioreporter Robert Leonard beskriver kaoset og travelheten dagene før nominasjonsvalget i delstaten Iowa. Og hvordan det er å være i begivenhetenes sentrum, en stakket stund.

På 1.700 folkemøter i skoler, biblioteker i kirker og moskeer skal medlemmer av det demokratiske partiet si fra hvem de vil skal være deres kandidat ved valget om ni måneder.

Som alltid skjer det i jordbruksstaten Iowa. I månedene som kommer skal demokrater i de resterende 49 statene gjør det samme: De velger valgmenn og delegater til landsmøtet i juli – og der vil kandidaten formelt bli valgt.

En meningsmåling som ble publisert søndag, gir Sanders en solid ledelse med 28 prosents oppslutning, mens Biden ligger på andreplass med 21 prosent, skriver NTB.

Men halvparten av velgerne har sagt at de ennå ikke har bestemt seg.

Blir høyrøstet og langvarig

Akkurat i Iowa og noen andre delstater vil det bli kaotisk og høyrøstet – og langvarig. Velgerne fyller nemlig ikke ut valgsedler, men stiller seg i grupper basert på hvilken kandidat de stemmer på – det kalles en caucus.

Republikanerne holder også primærvalg, men de er avlyst i flere stater. Hva er vitsen, når det kun er Donald Trump som er kandidat.

I år må startskuddet kjempe om oppmerksomheten. Avgjørelsen i riskrettsaken er ventet onsdag, og i morgen tirsdag har Trump annonsert at han skal holde sin årlige tale om rikets tilstand.

Det lønner seg å være kjent

Hilmar Mjelde, postdoktor ved Universitetet i Bergen og USA-kjenner, er klokkeklar: Uansett utfallet i Iowa, er Bernie Sanders og Joe Biden favoritter – av flere grunner:

• De har skåret høyest på de ledende indikatorene hittil: Meningsmålingene, pengeinnsamling, og de er mest kjent blant velgerne. Demokratene nominerer ofte en person som er godt kjent på forhånd.

– Alle tidligere visepresidenter i moderne tid som har forsøkt, har også vunnet nominasjonen. Richard Nixon, Hubert Humphrey, Walter Mondale, George Bush sr. og Al Gore, sier Mjelde.

– Er denne nominasjonsprosessen annerledes enn tidligere?

– Det er mer åpent enn vanlig. Joe Biden har ikke ledet slik en forhåndsfavoritt pleier. Han har ikke samlet mest penger, og ikke samlet partieliten slik man kunne forvente. Han er en svak tetkandidat, historisk sett.

Alle de norske stortingspartiene hadde passet i det demokratiske partiet

– Hvilket parti ville de fire toppkandidatene tilhørt i Norge?

– Jeg vil snu om på det: Alle de norske stortingspartiene hadde passet fint inn i det demokratiske partiet. Men som land er det politiske tyngdepunktet i USA sentrum-høyre, sammenlignet med Norge.

Mjelde sier at her i Norge ville de fordelt seg over hele spekteret. Her skiller USAs system seg fra det norske. Partiene i USA er brede paraplyorganisasjoner, og forener politikere som i Europa ville vært i ulike partier.

– Er det noen av de andre blant de 11 som har noe som helst sjans?

- Historisk har vi sett at noen kommer overraskende mot slutten. Vi kan følge litt med Michael Bloomberg. Aldri har en kandidat kastet seg med så mye egne penger.

New Yorks tidligere borgermester brukte forøvrig ti millioner kroner på 60 sekunders reklame under søndagens Super Bowl. Den handlet om strengere våpenlover han vil innføre dersom han blir valgt.

Gjør seg lekre for Iowa-velgerne

Kandidatene har gjort seg lekre for Iowa-velgerne den siste tida og vært på stemmesanking alle tenkelige steder i staten. For selv om det ikke er gitt at vinneren herfra går seirende ut av hele kampen, har det historisk hatt stor betydning å vinne her.

Da Barack Obama overraskende vant i Iowa i 2008, var han plutselig i førersetet på en helt annen måte enn før primærvalgene startet.

Vinner du, får du mer omtale og spinn, og gjerne flere økonomiske støttespillere.

Det er bare 11 av de opprinnelige 25 demokratiske kandidatene som fortsetter kampen, men ikke alle var med i Iowa, eller blir med i New Hampshire om åtte dager.

 

Her kan du lese flere saker om det amerikanske valget:

Firkløveret som kjemper i toppen- november 2020 er målet

Demokrater hanker inn kristne velgere med egne stemmesankere

Trump kaller demokratiske jøder illojale

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter