Nyheter

Hareide inne igjen i varmen: Blir samferdselsminister

Knut Arild Hareide er blant de nye statsrådene når Erna Solbergs nye ­regjering presenteres. Dermed er han igjen inne i varmen – og toppolitikken.

Knut Arild Hareide sitt nye liv ett år etter veivalget i KrF.

Vårt Land får torsdag ettermiddag opplyst at tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide blir ny samferdselsminister.

Det ble for alvor liv i ryktene om comeback for Hareide da han onsdag avbrøt Asia-reisen og returnerte til Norge. Om kvelden samme dag fikk Vårt Land vite via kilder at samferdselsministerposten var aktuell for den tidligere KrF-lederen.

Etter at han torsdag morgen landet på Gardermoen, var Hareide i møter med KrFs lag av regjeringsbyggere. For ikke lenge etter at Frp brøt ut av regjering, ble det mer og mer klart at KrF-ledelsen ville ha ham inn på statsrådslaget.

Det var VG som første meldte nyheten om Hareides comeback.

Sentrale kilder i KrFs toppapparat har tidligere gitt klare signaler overfor Vårt Land om at Hareide er ønsket som ny statsråd i Solberg-regjeringen.

Det ble poengtert at årsaken ikke var for å bidra til å sveise sammen partiet igjen, men fordi Hareide har svært tung erfaring som partiet trenger i harde hverdagsslag.

• LES MER: KrF-veteran: – Knut Arild Hareide vil virke samlende

Overraskende felt

– Jeg dro fra Norge med en flertallsregjering det ikke var aktuelt for meg å være med i, og så endret situasjonen seg dramatisk i løpet av reisen og nå har jeg kommet hjem, sa Hareide til pressefolk etter at han hadde landet.

For ett år og to dager siden sto Hareide selv på Slottsplassen med blomster til de tre statsrådene som gikk inn i Solberg-­regjeringen. Da var han selv blitt menig stortingsrepresentant ­etter å ha tapt retningsstriden.

I sitt comeback vil ­Hareide overta nøklene fra Frps Jon Georg Dale. Også i KrF-kretser vekker det overraskelse over at det nettopp er som samferdselsminister Hareide gjør politisk comeback. Men det er det også en mening ved.

• LES OGSÅ: Knut Arild Hareide ett år etter veivalget: «Rådet jeg ga står seg enda bedre i dag»

Oslo  20190122.
Nylig avgått KrF-leder Knut Arild Hareide er til stede på Slottsplassen når statsminister Erna Solberg presenterer sin utvidete regjering etter ekstraordinært statsråd på Slottet tirsdag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Knut Arild Hareide hadde nylig gått av som KrF-leder da han var til stede på Slottsplassen når statsminister Erna Solberg presenterte sin utvidede regjering etter ekstraordinært statsråd på Slottet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

KrF-profilering

Sentrale parti-folk forklarer dette slik:

For KrF handler samferdselsfeltet om mer enn bare veier og tunge utbygginger. Det er også miljøpolitikk. KrF jobber med å skjerpe miljøprofilen.

Ikke minst er denne ministerposten bra for å kunne møte velgere. I mange landsdeler har KrF store velgergrupper nettopp i distriktene – og statsrådsbesøk der gir god profilering i distriktsmedier.

Et område en KrF-statsråd for samferdsel kan kjempe frem, er de myke trafikantene. KrF har i årevis – under radaren for pressen – jobbet med forslag for myke trafikanter. Det er et område som opptar Hareide sterkt personlig.

Arbeidet med resten av statsrådkabalen pågår fortsatt.

Erfaringstung Hareide

Men det viktigste for KrF skal ifølge partikildene være å sikre KrF mer slagkraft i en mer dramatisk situasjon: Solbergs regjering er nå i mindretall – og et mer opprøsk Frp er på utsiden.

Hareide er blant dem i partiet som har mest forhandlingserfaring og han har selv vært statsråd. For få år tilbake var sentral i harde budsjettrunder med Frp, runder som var nær regjeringskrise to ganger.

Oslo  20180320.
Leder i KrF, Knut Arild Hareide og finansminister Siv Jensen (Frp) forlater NRK tirsdag kveld, samme dag som Sylvi Listhaug (Frp) gikk av som justisminister.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Knut Arild Hareide og Siv Jensen har vært i harde forhandlinger ved flere anledninger de siste årene. Hareides forhandlingserfaring skal være blant grunnene til at han ble ønsket tilbake i KrFs indre sirkler. Her er Hareide og Jensen etter en NRK-debatt i 2018. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Rød appell

Hareide sitter også på et annet sterkt kort: Han har gode kontakter på rød side i politikken, og et nært forhold til Ap-leder Jonas Gahr Støre. I tiden som kommer vil Solberg-regjeringen ventelig også trenge vekselvis støtte fra rødgrønne partier for å få vedtatt politikken.

Foruten partileder Kjell Ingolf Ropstad selv og nestleder Bollestad var den siste av de fire-statsrådene fortsatt uavklart i går ettermiddag. Blant navnene Vårt Land fikk bekreftet lå på kabalbordet formiddagstid var, foruten Hareide, tidligere stortingsrepresentant Line Henriette Holten, med lang stortingserfaring, og veteranen Hans Olav Syversen.

Høyre-skepsis

Det var i slutten av oktober i fjor at Hareide gjorde det klart at han var på vei ut av politikken. Nå har Frp også forlatt det borgerlige samarbeidet. Og de gjenværende – Høyre, Venstre og KrF – utgjør en trio som Hareide i sin tid som partileder hadde som førstevalg før de siste to stortingsvalgene.

Men innad i Høyre vakte opplysningene delt begeistring. Flere medier meldte i går om skepsis i sosiale medier. Ikke minst det at Hareide stemte mot selve Granavolden-erklæringen i januar, gjør dem usikre på utnevnelsen.

 

LES MER: 

• Erfaren KrF-profil inne i sluttrace i partiets statsrådkabal

• Kontraster på Oslo Symposium: Ropstad fikk jubelbrøl, Hareide fikk buing

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter