Nyheter

Dagens Pippi Langstrømpe: En sterk jente som flykter

Jenter på flukt trenger styrke, mot og håp for å takle utfordringene og finne veien til en lysere framtid. De er dagens Pippi Langstrømpe, er Redd Barna og Astrid Lindgren Company enige om.

«Claudia» (12) en av 11 jenter som Redd Barna har intervjuet til kampanjen «Pippi of Today», et samarbeid mellom Astrid Lindgren Company og Redd Barna. Hun lever uten sin mor, og er én av flere millioner flyktninger som har kommet fra Venezuela til Colombia.

– I Venezuela var jeg alltid sammen med mamma, men her må jeg bo med lillesøster, for mamma bor på gata på markedet. Pengene hun tjener, går til å kjøpe mat til min lillesøster, sier «Claudia» i intervjuet.

Spesielt utsatt

Antallet jenter på flukt har ikke vært så høyt som nå siden 2. verdenskrig, opplyser Redd Barna i en pressemelding.

Organisasjonen mener jenter og kvinner er en spesielt sårbar gruppe blant flyktningene med spesielle utfordringer som ofte blir glemt. De risikerer å bli utsatt for seksuell vold eller å bli tvunget inn i barneekteskap. Mange av dem får ikke mulighet til å gå på skole.

Pippi kom alene

I år er det 75 år siden boken om verdens sterkeste jente, Pippi Langstrømpe, kom ut. Hun kom også alene til en helt ny by. Astrid Lindgren Company ville gjerne være med på å markere jubileet gjennom kampanjen «Pippi av i dag».

– I en verden med stadig sterkere strømninger av nasjonalisme og fremmedfrykt vil vi løfte vårt felles ansvar for alle barn, og vise deres styrke og potensial. Vi vil hjelpe de jentene som trenger det mest å gjøre deres stemmer hørt. Med Pippi som inspirerende forbilde vil vi gi dem styrke og håp, sier Olle Nyman, administrerende direktør i Astrid Lindgren Company.

Vil vite mer

Redd Barna er glade for at Astrid Lindgren-selskapet vil være med på kampanjen.

– Det finnes fortsatt lite statistikk og kunnskap om jenters spesielle situasjon. Med pengene som samles inn kan vi fylle disse kunnskapslukene og øke vårt arbeid for jenter på flukt, sier Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna.

---

Barn som flykter alene

  • Mer enn 70 millioner mennesker var på flukt i 2018. Det er 2,3 millioner flere enn året før.
  • Over halvparten av flyktningene, 53 prosent, er barn under 18 år.
  • 138.600 barn antas å bo alene eller atskilt fra sine foreldre.
  • Jenter er spesielt utsatt, uten tilgang til trygge soner, migrasjonsveier eller støtte.
  • Kilde: FNs høykommissær for flyktninger, Redd Barna

---

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter