Nyheter

Omans avdøde sultan hylles som brobygger

Omans sultan Qaboos bin Said al-Said, som døde natt til lørdag, hylles for sin rolle som brobygger i en urolig region.

1 av 2

– Et tap for regionen, skriver Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif på Twitter.

Kong Salman og kronprins Mohamed bin Salman i Saudi-Arabia kondolerer også og sørger sammen med Omans innbyggere over sultanens død, ifølge nyhetsbyrået SPA.

– Hans ettermæle er stort, ikke bare i Oman, men i hele regionen, sier Storbritannias statsminister Boris Johnson.

– Han var en stabil kraft i Midtøsten og en god alliert av USA, sier USAs tidligere president George W. Bush.

– Det er med sorg vi hører at hans majestet sultan Qaboos bin Said al-Said er død, tvitrer utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Vi setter stor pris på hans langvarige innsats for å fremme fred og forsoning i regionen, skriver hun.

Etterfølger

Få timer etter sultanen døde ble fetteren og landets 65 år gamle kulturminister Haitham bin Tariq al-Said utropt som etterfølger.

Den nye sultanen er sønn av den gamle sultanens onkel, er utdannet ved Oxford-universitetet og har bakgrunn som statssekretær i landets utenriksdepartement.

LES OGSÅ: Gulf-stater lyspunkt for trosfrihet

Bygget landet

Qaboos bin Said al Bu Said har vært enehersker i Oman siden 1970, da han styrtet sin egen far i et ublodig kupp.

Landet var den gang lukket og hadde bare 8 kilometer asfaltert vei, ett sykehus og ett postkontor, men er i dag en moderne velferdsstat, til tross for sine begrensede oljeressurser.

Den aldrende sultanen var rammet av kreft, og ettersom han var ugift og barnløs var det knyttet stor spenning til hvem som skulle overta når han gikk bort.

LES OGSÅ: Sultan bygger vannfabrikk i Hardanger

Fredelig oase

Oman har med sine 4,5 millioner innbyggere vært regnet som en fredelig oase i et urolig nabolag, grensende til Jemen, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, og med Iran på den andre sida av Omanbukta.

Sultan Qaboos bin Said al Bu Said har stått på god fot med dem alle, også med Israel, USA, Russland og andre mektige aktører.

Dette gjorde sultanen til en viktig mekler, blant annet i forhandlingene som ledet fra til atomavtalen med Iran.

Omans utenriksminister Yousuf bin Alawi har de siste ukene også forsøkt å mekle mellom Iran og USA, men konstaterte etter et besøk i Teheran i forrige uke at tiden ennå ikke var moden for dette.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter