Nyheter

Gulf-stater lyspunkt for trosfrihet

De små statene på den arabiske halvøy gir større rom for andre enn muslimer.

Selv ved å innføre lov mot ateisme, har Egypt et godt stykke igjen før trosfriheten får så dårlige vilkår som i Saudi-Arabia, som er nærmest uten trosfrihet, ifølge Midtøsten-ekspert Berit Thorbjørnsrud. Saudi-Arabia er fremdeles det verste blant verstingene i Midtøsten på dette området, mener hun.

Krig herjer

Skifter en muslim tro i Saudi-Arabia, risikerer han eller hun dødsstraff. Kronprinsen i landet, Mohammed bin Salman, har lovet å utvikle en mer moderat islam, men hvordan han skal gjøre det er uvisst.

Trosfriheten blir også rammet i land som er herjet av krig: Irak, Syria og Jemen. Antall kristne i Israel og de palestinske selvstyreområdene synker også.

LES MER: Egypt vil forby ateisme 

Gulf-statene

I enkelte av gulfstatene er det imidlertid lyspunkter, ifølge Thorbjørnsrud. Her vokser antall kristne, mest som følge av arbeidsinnvandring.

Emiratene er et autoritært diktatur, men tillater andre religioner enn islam.

Det samme i Oman. I begge stater har for eksempel hinduer og sikher egne tempel.

Bahrain gir stor frihet til kristne.

Qatar har åpnet et stort område utenfor hovedstaden Doha der kristne har bygget flere kirker. Det er planer om flere slike områder, ifølge Thorbjørnsrud.

Museum?

Hva som skjer i Midtøsten i områder som tradisjonelt har hatt sterke innslag av kristne, er uvisst.

– Vil de bare bli museum eller bli pilegrimsmål for kristne, men uten at det finnes lokale fellesskap? spør Berit Thorbjørnsrud.

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land. Han har arbeidet i Vårt Land siden 1996 og har tidligere vært deskjournalist, presentasjonssjef og nyhetsleder i avisa. Han skriver blant annet om forfulgte grupper, religiøse minoriteter og menneskerettigheter.

Mer fra: Nyheter