Nyheter

Mislikt, men ikke på ytre høyre og i Israel

Globalt sier nesten to av tre spurte at de ikke har tillit til USAs president Donald Trump. Israel er blant få unntak med betydelig Trump-støtte.

Ingen amerikanske presidenter siden 2. verdenskrig har hatt gjenomgående lavere popularitet (approval rating) på hjemmebane enn Trump.

Heller ikke utenfor USA gjør USAs 45. president det særlig bra når folk blir spurt om de har tillit til måten Trump håndterer utenrikspolitikken.

I en undersøkelse i et bredt utvalg av 32 av verdens land, sier hele 64 prosent av de spurte at de ikke har tillit til Trump.

Bare 29 prosent oppgir at de har tillit til måten Trump håndterer utenrikspolitikken på.

Til sammenligning hadde over halvparten av de spurte tillit til Barack Obama på tampen av hans presidenttid.

LES OGSÅ: Her er de iranske kulturminnene Trump truer å angripe

Filippinene og Israel

I noen få land har Trump fortsatt en høy stjerne. På Filippinene oppgir hele 77 prosent av de spurte at de har tillit til at den amerikanske presidenten håndterer utenrikspolitikken på en god måte. Landet har siden 2016 vært styrt av den brutale populisten Rodrigo Duterte, som blant annet fører en hensynsløs krig mot narkotika.

Nest høyest popularitet blant de 32 landene oppnår Trump i Israel, der sju av ti (71 prosent) har tillit til presidenten. Til sammenligning hadde knapt halvparten av israelerne tillit til forgjengeren Barack Obama i 2012.

Støtter Jerusalem-politikk

Blant israelerne støtter tre av fire Trumps omstridte beslutning om å flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem, mens to av tre støtter Trumps beslutning om å trekke USA fra atomavtalen med Iran. Dermed er Israel det eneste landet der et flertall støtter den internasjonalt fordømte dumpingen av atomavtalen.

Men også i Israel er meningene delte om Trump, og han er soleklart mest populær blant landets høyreorienterte velgere. På ­høyresiden støtter hele 86 prosent av israelerne Trump, mot bare 37 prosent på den langt mindre tallrike venstresiden.

LES OGSÅ: Små sprekker i Trumps brannmur

Sverigedemokraterna

Også i en rekke andre land er det sterk støtte til Trump på den ytterliggående høyresiden. Mens Sverige er blant landene med minst tillit til Trump, der rundt tre av fire uttrykker mistillit til presidenten, viser undersøkelsen at Trump har betydelig støtte blant velgerne til høyrepopulistiske Sverigedemokraterna.

På en måling før jul ble Sverige-
demokraterna for første gang Sveriges største parti, med 24 prosent oppslutning. Blant de som støtter Jimmie Åkessons høyrepopulistiske parti sier 45 prosent at de har tillit til Trump, mot bare 8 prosent blant svensker som stemmer på andre partier.

Høyrepopulister

Tilsvarende sterke høyrepopulist-utslag til fordel for Trump er det i en rekke andre europeiske land:

I Storbritannia støtter 63 prosent av UKIPs velgere Trump, mot bare 22 prosent av øvrige velgere.

I Frankrike, der USA-skepsisen tradisjonelt er stor, støtter 43 prosent av velgerne til Marine Le Pen og hennes ytre høyreparti Nasjonal samling Trump. Blant øvrige velgere er støtten beskjedne 13 prosent.

Omtrent samme store sprik er det mellom velgerne til de ­ledende populistpartiene og øvrige velgere i land som Spania, Nederland, Italia og Ungarn.

I Polen har hele 61 prosent av velgerne til det regjerende Lov og rettferdighet-partiet (PiS) tillit til Trump.

På venstresiden i Australia har bare 14 prosent tillit til USAs høyrepopulistiske president, mot 55 prosent av velgerne på høyresiden.

LES OGSÅ: Trump-kritisk lederartikkel kan få store konsekvenser for kristen avis

Vokser blant høyrevelgere

På høyresiden er det en gjennomgående økende støtte til Trump i en rekke land. Sammenlignet med en tilsvarende måling for to år siden, har tilliten til Trump på denne siden av det politiske spekteret økt med 15 prosentpoeng eller mer i land som Ungarn, Spania, Frankrike og Brasil.

Det er blant velgerne på den ideologiske høyresiden gjennomgående sterk støtte til Trumps strenge innvandringspolitikk, mens det er betydelig sterkere skepsis til hans svake klimapolitikk.

Ser positivt på USA

Når 37.000 velgere i 32 land blir spurt om hvordan de ser på USA, er støtten langt sterkere enn til presidenten. 54 prosent sier at de ser på landet med positive øyne, mens 38 prosent svarer motsatt. Mest positiv til USA er polakkene (79 prosent), foran Litauen (70 prosent) og Ungarn (66 prosent).

Størst USA-skepsis er det i Nederland (56 prosent), Sverige­ (45 prosent) og Tyskland (39 prosent).

Det er betydelig forskjell på tilliten til USA i de stridende nabostatene Russland og Ukraina. Mens bare 29 prosent av russerne ser positivt på USA, ser hele 73 prosent av ukrainerne fordelaktig på verdens mektigste land.

4 på topp

Pew Research Center har også spurt hvordan folk ser på fire andre statsoverhoder i store og viktige land. Blant dem kommer Tysklands statsminister Angela Merkel best ut, og alle fire gjør det gjennomgående bedre enn Trump:

46 prosent har tillit til Angela Merkels utenrikspolitikk, mens 29 prosent er skeptiske.

41 prosent har tillit til at Frankrikes president Emmanuel Macron fører en god utenrikspolitikk, mens 36 prosent er uenig.

33 prosent stoler på Russlands president Vladimir Putin i internasjonale saker, mens 64 prosent ikke gjør det.

28 prosent tror Kinas president Xi Jinping fører en god utenrikspolitikk, mens 43 prosent mener det motsatte.

---

Fakta:

  • 64 prosent sier at de ikke har tillit til at USAs president Donald Trump fatter riktige utenrikspolitiske beslutninger, viser en måling som er foretatt i 32 land av amerikanske Pew Research Center.
  • 29 prosent av de 37.000 som er spurt, gir uttrykk for tillit til den amerikanske presidenten.
  • Målingen ble foretatt før den siste tilspissingen i forholdet mellom USA og Iran.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter