Nyheter

Papirløse får over 200.000 innsamlede Stålsett-kroner

Fredag avsluttes innsamlingen til Gunnar Stålsett og Lula Tekle. Mennesker i Limbo får over 200.000 kroner fra innsamlingen.

Like før jul startet Silje Haavet Golden en innsamling for å spleise på boten på 10.000 kroner som Gunnar Stålsett fikk. Stålsett ville betale boten selv, men allerede lille julaften hadde Goldens innsamling nådd over 300.000 kroner. Over 1.600 personer har gitt sitt bidrag, og summen er nå oppe i 313.000 kroner. Fredag avsluttes innsamlingen

– Det er helt fantastisk å se hvor mange som var med og «hevet sin stemme» gjennom å bidra i denne saken, sier Golden i en e-post.

Spent på høringsnotat

Siden Stålsett ville betale sin bot, ble målet for innsamlingens endret til en julegave til Lula Tekle og Gunnar Stålsett på inntil 80.000 kroner. Det som kom inn ut over det, skulle gå til organisasjonen Mennesker i Limbo (MiL).

Mandag denne uken hadde MiL styremøte for å diskutere hvordan pengene skal brukes. MiL er en gruppe lengeværende papirløse som ønsker å bli synlige for å bedre situasjonen til papirløse mennesker i Norge. Biskop emeritus Tor B. Jørgensen er en av støttespillerne og styreleder.

Jørgensen er takknemlig for pengegaven fra innsamlingen, og takket Golden på møtet mandag. MiL kommer nå til å se på hvordan Lula Tekle som arbeidet for Gunnar Stålsett, kan få hjelp. Hun trenger blant annet å skaffe seg bolig.

Den andre store saken for MiL blir å følge tett med på hvordan regjeringen vil utforme den varslede løsningen for papirløse som har vært i Norge i mer enn 16 år.

– Vi er veldig spent på høringsnotatet som kommer, sier styreleder Jørgensen.

Mange spørsmål

Han understreker at MiL fortsatt har mange spørsmål til det KrF har kalt en amnestiløsning, blant annet hva slags oppholdstillatelse det vil være tale om, og om det vil settes andre betingelser enn alder.

– Dette vet vi lite om. Vi er glad for den kreativiteten som KrF åpenbart har fått vist. For våre medlemmer blir det også spørsmål om hva med de av dem som er tett opptil disse grensene. Det kan være små marginer mellom enkeltpersoner. Det kan komme til å føles veldig urettferdig og rart.

Jørgensen er også opptatt av hvordan regjeringen forholder seg til spørsmålene om avklaring av identitet.

– Våre myndigheter er av den formening at det er en grei sak å skaffe seg identitetspapirer bare man selv vil. Men dette er mye mer komplisert, sier Jørgensen.

Han viser til at mange har kommet seg ut av landet de flyktet fra ved hjelp av falske papirer, fordi det var den måten de kunne komme seg ut på. Da er det ikke alltid en enkel oppgave å få tak i de virkelige papirene på hvem personen er.

Håpets år

Innsamlingen gir MiL litt over 200.000 kroner. Ifølge Jørgensen er det ikke avklart nærmere hva pengene går til, annet enn at MiL skal få på plass en mer etablert administrasjon, og kanskje et samarbeid med Batteriet i Kirkens Bymisjon.

– Vi kaller 2020 et håpets år, fordi vi nå har fått et gjennombrudd i det offentlige rom for de papirløses situasjon, sier Jørgensen.

Les mer om temaet papirløse:

Gunnar Stålsett: Må 2020 bli et nådens år

• Gaver strømmer inn, men Stålsett vil betale boten selv

Stålsett dømt til betinget fengsel og 10.000 kroner i bot

Venstre og KrF jubler over amnestiløsning for papirløse

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter