Nyheter

SV vil ha merking av Israel-varer. KrF frykter det blir første steg mot full boikott

SV-fremstøt gir snarlig stortingsbehandling om merking av israelske varer fra okkuperte områder. Partiet har kopiert EU-ordning for å skape bredere allianser.

Radikale forslag om å boikotte eller merke israelske varer har tidvis skapt tøff debatt. Men nå prøver SV seg på en mykere variant for å skape bredere allianser.

Like før jul fremmet nemlig partiet et forslag om å gjøre en hittil lite kjent avklaring fra EU-domstolen til norsk politikk: Varer som kommer fra områder okkupert av Israel, må merkes med opprinnelsesområde.

– Forslaget innebærer at forbrukerne selv skal kunne velge om de vil kjøpe varer ulovlig produsert på okkupert land, eller om de vil velge bort disse varene, forklarer SV-representant Petter Eide, en av partiets fire forslagsstillere.

• LES MER: Israel reagerer kraftig på EU-krav om merking av produkter fra bosetninger

KrF: Første skrittet mot full boikott

Arbeiderpartiet vurderer nå om partiet skal støtte forslaget, som skal ferdigbehandles i løpet av februar. Ap er imot boikott av Israel, men i et landsmøtevedtak fra 2017 heter det at Ap «er positive» til en merkeordning. Borgerlige støtte og mulighet til flertall får SV ikke, spesielt ikke fra KrF.

– Et slikt forslag vil være det første skrittet mot det neste: Full boikott av Israel, frykter KrFs parlamentariske leder, Hans Fredrik Grøvan, som også leder Israels Venner på Stortinget.

SV: «Smarte sanksjoner» altså EU-linja

Men det er nettopp det forslaget ikke er, ifølge SVs Eide. Poenget nå er å komme videre med tiltak mot det partiet definerer som «ulovlig okkupasjon og brudd på folkerett». Forslag om boikott av Israel ville sporenstreks blitt nedstemt, men derfor tenker SV nå alternativt:

– Det vi foreslår er «smarte sanksjoner», som altså også er EU-linja nå. De ledende partiene i regjeringen er jo EU-tilhengere. Nå får de og andre partier anledning til å velge EU-linja eller USA-linja, sier Eide.

Han betegner forslaget som «moderat». For SV har vært tøffere i tonen tidligere. Men nå handler det om å bygge opp mest mulig støtte – til slutt flertall – for grep som virker mot Israel.

– Målet er tydelig å markere et signal til Israel at man der vikke skal kunne tjene penger på okkupasjon. Det er kjernen i forslaget. Importøren skal møte krav om å merke varene tydelig om hvor de er produsert.

«Hvorfor skal vi følge FN-bestemmelser da?»

Kravet om direkte boikott av Israel står sterkt i SV, men Petter Eide personlig imot boikott:

– Jeg er for at Israel skal holdes ansvarlig. Men det blir galt å isolere et land på en slik måte at det fritas for internasjonale forpliktelser. Om det blir en situasjon der verden bestemmer seg for å boikotte Israel både økonomisk, politisk og diplomatisk, kan Israel selv si: Hvorfor skal vi følge FN-bestemmelser da?

Stortingets utenriks- og forsvarskomité skal avgi innstilling i saken tidlig i februar. Regjeringspartiene støtter seg til Granavollen-plattformen. Den avviser boikott og ønsker «styrket» handel og samarbeid med Israel.

Sp: «Har ikke tradisjon for slikt»

KrF-toppen Grøvan avviser at EUs domstolsavgjørelse om merking gir noen automatisk innføring på hele EØS-feltet. Også andre topporganer i EU skal inn i bildet.

– En slik måte å merke på kan bidra til stigmatisering. Og ordningen vil først og fremst ramme palestinere som jobber med produktene og tjener til livets opphold.

Utenom regjeringspartiene nøler Sp med å støtte SVs forslag:

– Jeg er skeptisk mot Israels opptreden overfor de palestinske bosetningene. Men Sp har ikke tradisjon for å stemme for slike forslag, sier utenrikstalskvinne, Liv Signe Navarsete.

Ap snuser på forslaget ikke ulikt eget landsmøtevedtak Likefullt gjør SVs mer myke vri med et EU-forslag den rødgrønne opposisjonen mindre splittet. Aps Marianne Marthinsen er saksordfører og vil ikke bekrefte om partiet allierer seg med SV alt nå.

– Men Ap har aldri vedtatt boikott. Det som foreligger her, er jo en merkeordning. Ap vurderer nå forslaget, sier Marthinsen.

LES OGSÅ:

• Oslos boikottplan gjer norske jødar redde

• LO går for full boikott: Raude kommunar vedtek boikottar av israelske vestbreidd-varer­

• Norge har valgt ut sine 3000 kvoteflyktninger: – USA strammer så kratig inn at vi bør ta flere.

• Disse 33 vil prege Norge: Vårt Land vurderer partienes unge talenter

---

SVS MERKEPLAN

  • For første gang på lang tid blir sanksjoner mot Israel stortingssak. SVs forslag innebærer en merkeordning slik at alle produkter fra Israel tydelig oppgir hvor i området de er produsert og om området der er okkupert grunn.
  • Foruten Petter Eide har SV-leder Audun Lysbakken, Arne Nevra og Solfrid Lerbrekk signert forslaget. Det vil også pålegge regjeringen å utrede kontrollmekanismer og eventuelle sanksjoner mot ansvarlige aktører.
  • I begrunnelsen fra partiet heter det at «det er uakseptabelt at en okkupasjonsmakt tjener økonomisk på ulovlig okkupasjon».

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter