Nyheter

Oppfordrer til å avvise «pengenes gud»

Pave Frans markerte mandag helligtrekongersdag ved å råde folk til å ta avstand fra materiell rikdom, samt å bruke tiden på å hjelpe andre fremfor seg selv.

1 av 5

Den katolske kirkens overhode holdt mandag formiddag tradisjonen tro messe i St. Peterskirken i Vatikanet.

Der oppfordret han til å motstå «pengenes gud», eller Mammon, som er et uttrykk som i Bibelen beskriver jordisk gods eller en tankegang som verdsetter materiell rikdom.

Pamplona: En mann kledd ut som en av de tre vise menn eller konger vinker til mennesker mens han rir på en kamel gjennom folkemengden. 

Han rådet også folk til å konsentrere seg om det aller mest essensielle ved å kvitte seg med det han kaller «ubrukelige ting og avhengigheter», som lammer hjertet og forvirrer sinnet. Pave Frans ba i tillegg troende om å ta avstand fra suksess og nytelse.

Helligtrekongersdag feires 6. januar, som er den tolvte dagen etter juledagen 25. desember. Dagen markerer Jesu' dåp og besøket av de tre vise menn og er selve avslutningen på julehøytiden. Dagen er en spesielt viktig høytidsdag for ortodokse kristne, som markerer dagen verden over.

Bulgarere synger og danser i den kalde elva i Kalofer i Bulgaria for å feire Jesu dåp. 

I Bulgaria markeres dagen med isbad for å markere Jesu dåp. Tusenvis av ortodokse kristne hopper ut i elver og innsjøen rundt om i landet, og prester kaster trekors ut i vannet. Ifølge tradisjonen vil den som henter opp korset, bli frigjort fra onde ånder og vil forbli ved god helse resten av året.

I Milano i Italia ble dagen markert ved at myndighetene delte ut gratis hotellunsj til 200 av byens hjemløse.

Den ortodokse kristne kirken i Hellas, Bulgaria og Romania markerer helligtrekongersdag den 6. januar. I Russland, Ukraina og Serbia blir imidlertid dagen markert 19. januar i henhold til den julianske kalenderen.

LES OGSÅ:

Et katolsk uvær: Hva visste egentlig paven?

Angrende pave hardt ut mot vold mot kvinner

Forskere: Kristen seksualmoral skapte det sekulære vesten

---

Helligtrekongersdag

  • Trettende dag jul, som også er Helligtrekongersdag, er en kirkelig festdag 6. januar.
  • På engelsk kalles den også Twelfthday eller Epiphany, som betyr «åpenbaring». Epifani brukes om dagen innen Den katolske kirke og Den ortodokse kirke.
  • I Norge var dagen en helligdag fram til 1770 da antallet helligdager ble redusert.
  • Bakgrunnen er Bibelens tekster om at vise menn kom for å se den nyfødte «jødenes konge».
  • I spansk tradisjon heter dagen El dia de los Reyes magos, de tre vise menns dag. Kvelden før setter barna ut sine gamle sko på vinduskarmen, og når de våkner morgenen derpå ligger det julegaver der i stedet.
  • Kilde: Wikipedia.no

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter