Nyheter

Tidligere sovjetland var tidlig ute med selvbestemt abort – nå kommer motreaksjonen

Gunnar Ekeløve-Slydal i Helsingforskomiteen tror at vernet til det ufødte liv kommer til å bli styrket i flere land.

Protesters demonstrate against efforts by the nation's conservative leaders to tighten Poland's already restrictive abortion law, in central Warsaw, Poland, Friday, March 23, 2018.  The banner reads : Women's Strike. (AP Photo/Alik Keplicz)

– Det ser også ut til at politikere i en rekke land ville gjøre det vanskeligere å ta abort, ved å sette ulike typer krav, sier assisterende generalsekretær i Helsingforskomiteen, Gunnar Ekeløve-Slydal, til Vårt Land.

Vårt Land skrev i går om et forslag om å tvinge kvinner til å se ultralydbildet av fosteret før velger om de vil ta abort, og om forslag til innstramminger i flere delstater i USA. I Ohio ligger et forslag om totalforbud mot abort.

– Veldig mange av landene i tidligere Sovjetunionen var tidlig ute med å legalisere selvbestemt abort frem til 12. uke. Nå ser vi en motreaksjon, sier han.

Polen har alltid vært mer konservativt enn resten av det sentrale Europa, men Ekeløve-Slydal ser også flere som bruker religiøse argumenter og at fosteret har en selvstendig rett til liv. I katolske land i Europa og Latin-Amerika har dette aspektet alltid vært sterkt fremme: Man skal ikke sette seg over skaperverket.

Nasjonalistisk tanke bak

I tillegg til den religiøse, er det også en nasjonalistisk tanke bak.

– Det er en interessant koalisjon; verne landet mot fremmed innflytelse og å styrke folket og nasjonen, sier Gunnar Ekeløve-Slydal.

Han tror at vernet til det ufødte liv i flere land kommer til å bli styrket, og vil sette abortlover under press.

– Noe av det som er vanskelig i Polen, er at man ikke engang kan drive seksualundervisning i skolen. Et nytt lovforslag skal gjøre det ulovlig å «promotere eller godkjenne seksuell aktivitet for mindreårige». Forslaget innebærer at ­seksualundervisning i skolen kan straffes med fengsel.

– Uhellige allianser finner hverandre

Gro Lindstad er daglig leder i Fokus, og hun sier politiske partier spiller på lag med – og kommer til makt ved hjelp av konservative, religiøse allianser.

Fokus er Forum for kvinner og utviklingsspørsmål og jobber for å styrke kvinners rettigheter og muligheter gjennom programarbeid i sju land i Afrika og Latin-Amerika.

– Uhellige allianser har funnet hverandre, og vi har lenge sett en «religionisering» av politikk, mener hun.

Lindstad legger til at der det er motstand mot kvinners rett til å abort, er det stort sett også alltid også en sterk diskriminering av LHBTQI-personer.

– Både rett til abort og LHBTQI er temaer som har sterk motstand i konservative religiøse kretser, og det betyr også at politiske partier i en del land fanger velgere ved å ta klare standpunkt, sier hun.

Lindstad mener kvinners rett til å bestemme over egen kropp blir «et byttekort» som politiske partier bytter bort mot stemmer og makt.

– Til og med i Norge har endringer i norsk abortlovgivning blitt brukt som et slikt «byttekort» av statsminister Erna Solberg for å få med KrF inn i den sittende regjeringen, hevder hun.

Tilspisset i USA

I USA er abortsaken fremdeles den mest splittende saken, og kløften mellom liberale og konservative stater blir stadig dypere. Flere delstater har foreslått og noen vedtatt svært restriktive abortlover.

- I motsetning til andre store kulturelle konflikter i USA, som de svartes kamp og homofili, har abortsaken aldri endt med seier for den ene parten. Verken i befolkningen eller domstolene, sier Hilmar Mjelde.

Han sier at situasjonen er mer tilspisset de siste 10 årene, og at abortsaken nå går inn i den større kulturkonflikten, der USA er blitt polarisert langs ideologi, religion, etnisitet og geografi.

– Høyresiden fremstiller nå venstresiden som rabiate radikalere som vil fjerne alle restriksjoner på abort. Denne konflikten har blitt merkbart mer intens under de to siste presidentene, sier han.

LES FLERE SAKER FRA VÅRT LAND:

l den irske byen Tuam ligger så mange som 796 døde barn i umerkede graver, uten kister, i en gammel, forlatt septiktank. Da historien ble kjent i 2014, sendte det sjokkbølger gjennom Irland. Catherine Corless er kvinnen som fant den mørke hemmeligheten. Les fortellingen her

«Falne kvinner» er Irlands skam: 30.000 jenter og kvinner levde som slaver i vaskerier drevet av den katolske kirka

Den italienske legen Elisabetta ringes ned av fortvilte gravide

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter