Nyheter

Frode Berg diskuterte religion med muslim i fengselet – varmt mottatt på kirkekontoret

Frode Berg ble mandag hjertelig mottatt av menighetsfolk som ba for ham da han satt i fengsel.

TOR SANDØ, iFinnmark Kirkenes by, Kirkenes

Han kom til sine egne, men det var ikke helt fritt for at Frode Berg (64) var litt nervøs i møtet med menigheten i Kirkenes. Frode Berg var aktiv menighetsrådsleder da han ble arrestert i Moskva 5. desember 2017.

Wenche Kjølås overtok stafettpinnen da Berg etter to år ikke lenger kunne skjøtte vervet sitt som rådsleder. Det er saksbehandler Elin Magga som forteller ham at Kjølås overtok. Hun, sokneprest Einar Aksel Rånes Fagerheim, kirkeverge Wenche Jessen Dervola og graver Jostein Nordgård uttrykte alle sterkt hvor godt det var å se Berg igjen.

– Du ble borte en stund. Dette har preget oss veldig, men hjulene har gått rundt. Det er veldig godt at du er kommet hjem igjen. Vi er noenlunde lik som før, sa Jessen Dervola.

– Jeg har tenkt veldig mye på dere. Det er veldig godt å se dere igjen, sa Berg da han besøkte menighetskontoret

KLEM: Kirkeverge Wenche Jessen Dervola var den første på menighetskontoret som fikk en klem av Frode Berg.
Kirkeverge Wenche Jessen Dervola var den første på menighetskontoret som fikk en klem av Frode Berg.
Foto: Tor Sandø/iFinnmark Kirkenes by

Ba for Berg på gudstjenestene

– Vi har gått i forbønn for deg på menighetens gudstjenester, sa Rånes Fagerheim.

Berg beklaget at han hadde mistet to år og fortalte at han hadde fått en norsk bibel på cella og at han hadde sine diskusjoner med cellekameratene.

– En av dem var muslim. Vi diskuterte mye og mangt, men det skal jeg fortelle mer om senere.

Biskop Olav Øygard besøkte ham i fengselet

Berg sier at det betydde mye for han å få besøk i fengselet. Klokken halv tre annenhver torsdag kom personer fra ambassaden. Og han fikk også besøk fra biskop Olav Øygard.

– Han kom på eget initiativ til Moskva for å besøke meg. I tillegg kom sjømannsprest Line Kvalvaag. Det er klart dette betydde veldig mye for meg, sier Berg.

Den spiondømte 64-åringen så nesten ikke andre som satt inne i Lefortovo-fengselet, men i løpet av sine 711 dager i fengselet hadde han fire cellekamerater. I tillegg til muslimen var det en som hadde laget et laboratorium for produksjon av metamfetamin. Han hadde 17 år foran seg i fengselet og er like gammel som Berg er når han slipper ut.

– Det var ikke alle som var like heldig som meg, sier Frode på pressekonferansen før han besøkte menighetskontoret.

SISTE: Frode Berg blir intervjuet av NRK Finnmark. Nå håper han det meste av medietrykket vil gi seg.

F

rode Berg blir intervjuet av NRK Finnmark. Nå håper han det meste av medietrykket vil gi seg.
Foto: Tor Sandø/iFinnmark Kirkenes by

Beklager at han ikke kunne komme på julebordet

Etter kirkebesøket besøkte han kunstnergruppen Pikene på broen.

– Åååå, hvor godt det er å se deg, sier kunstnerisk leder Luba Kuzovnikova og kaster seg rundt halsen på sin tidligere kollega.

Frode Berg har gjennom årene hatt mange prosjekter for Pikene på Broen og var ansvarlig for juleribba på Pikenes julebord i 2017.

– Hvordan er det å komme hjem? Dette er jo helt uvirkelig, at du endelig er hjemme, sier Luba.

– Det er veldig godt og veldig rart. Det har gått fort og ikke så fort på samme måte. Jeg har blitt en erfaring rikere, men det var ikke helt sånn det skulle bli. Jeg beklager at jeg ikke kunne komme på julebordet, men jeg ble litt opptatt. Men jeg kommer på årets julebord kommende lørdag og jeg er klar til å fortsette der jeg slapp. Jeg har flere historier å fortelle dere, men det får bli senere, sa Frode Berg.

HVERDAGEN: Frode Berg skraper snø og is av bilen. - Det er godt å være tilbake i hverdagen igjen, sier han.
Frode Berg skraper snø og is av bilen. - Det er godt å være tilbake i hverdagen igjen, sier han. Foto: Tor Sandø/iFinnmark Kirkenes by

Gikk glipp av to juler, ser fram til jul i Kirkenes.

Nå begynner juleforberedelsene også for Berg. Etter to julehøytider i Lefortovo-fengselet i Moskva, skal han feire jul hjemme.

– Det gleder jeg meg til. Jeg har gått glipp av både barnebarns konfirmasjon, to julefeiringer og to nasjonaldager, men det skal jeg ta igjen nå. Jeg måtte nærmest fortrenge hvilke høytider det var. Jeg ser fram til jul og gleder meg til å feire den sammen med familien, sa Berg.

Tirsdag skal han møte støttegruppa, som vil avvikle sin aktivitet. Målet til gruppa ble oppnådd når Berg var i Norge igjen. Han skal også i møter med E-tjenesten igjen, men dette blir ikke før tidligst etter nyttår.

 

LES MER OM FRODE BERG:

– Jeg er skuffet og bitter

Kyrkjelyden helsar Berg velkomen heim

Biskopen besøker fangen i Lefortovo-fengselet

Kirkediplomati kan løse vanskelige saker

---

Frode Berg

  • Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg ble pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva 5. desember 2017, siktet for spionasje og fengslet. Han nektet straffskyld etter tiltalen, men erkjenner å ha vært kurer for norsk etterretning.
  • I april 2019 ble Berg dømt til 14 års fengsel i en domstol i Moskva.
  • I oktober i år blir det klart at Berg skulle utleveres sammen med to litauere, i bytte mot to russere som satt fengslet i Litauen.
  • 15. november ble Berg overlevert til den norske ambassaden i Litauen, og dagen etter kom han til Norge.
  • 2. desember kom han hjem til Kirkenes.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter