Nyheter

Ropstad kaller Stålsett «hedersmann» – KrF-statsråden distanserer seg fra «gal» lov

Innenfra Solberg-regjeringen rykker KrFs leder ut mot lovverket som kan sende pensjonert biskop Gunnar Stålsett i fengsel.

– Loven som kan gi han straff er gal, skriver Ropstad på Facebook-siden sin.

Også KrFs leder reagerer på nyheten om at politiet har siktet biskop emeritus Gunnar Stålsett for å ha ansatt en papirløs. Utfallet kan bli at Stålsett må sone 45 dager bak lås og slå.

Regjeringens to minste partier har flere ganger foreslått å gi ureturnerbare rett til å jobbe. Men som en del av regjeringsprosjektet kan hverken KrF eller Venstre vente støtte til endringer fra kabinettet de selv sitter i.

Har håp: «Flere kan få øynene opp for regelendring»

Fra Venstre-leder Trine Skei Grandes kontoer i sosiale medier har det vært taust. Men som KrF-leder velger Ropstad å si sitt på Facebook:

– Gunnar Stålsett er en hedersmann, som har vist menneskelighet i møte med et menneske i en håpløs situasjon, skriver han.

– Om denne saken kan tjene til noe godt, må det være at flere får øynene opp for at reglene må endres. Dessverre er det et flertall av partier både til høyre og venstre for KrF gått mot dette, fortsetter han.

– At jeg må sone i fengsel er ingenting sammenlignet med det papirløse har gått gjennom i flere tiår i Norge. De opplever frykt hver dag, sa Gunnar Stålsett til Vårt Land i august.
Biskop emeritus Gunnar Stålsett er siktet for å ha ansatt en papirløs. Foto: Erlend Berge.

Stålsett-oppmerksomhet kan gi nye samtaler i regjeringen

På spørsmål fra Vårt Land om hvordan KrF ut fra budskapet på Facebook nå håndterer lovpraksisen som kan få Stålsett dømt, forklarer Ropstad at tematikken drøftes med de andre partiene i regjeringen. Tematikken om arbeid til ureturnerbare var oppe da regjeringsplattformen ble forhandlet. I en e-post uttaler han:

– Dette er problemstillinger KrF har løftet i forhandlingene på Granavollen og problemstillinger vi har drøftet med våre kolleger i regjering. Det vil vi også gjøre i forbindelse med at saken får fornyet oppmerksomhet.

Sps og Aps holdning gjør situasjonen «krevende»

Han påpeker at sakene med Arne Viste og Gunnar Stålsett viser det problematiske med at lovgivningen ikke åpner for at ureturnerbare innvandrere får lov til å arbeide.

– Hadde KrF vunnet frem med sin politikk på feltet, ville vi ikke vært i den situasjonen vi nå befinner oss i. KrF mener at ureturnerbare asylsøkere bør kunne arbeide og betale skatt. De er i en fastlåst situasjon i Norge og bør kunne få arbeidstillatelse.

Ifølge Ropstad er Ap og Sp i Stortinget enige med Høyre og Frp, noe som gjør at «situasjonen er politisk krevende» for KrF.

– Men KrF har fått gjennomslag for en engangsløsning for eldre ureturnerbare asylsøkere som har bodd lengre enn 16 år i Norge, dette er et forslag som det nå arbeides med i regjering.

Spørretimen i Stortinget. Kjell Ingolf Ropstad
– Hadde KrF vunnet frem med sin politikk på feltet, ville vi ikke vært i den situasjonen vi nå befinner oss, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Ropstad får irettesettelse fra Sp-nestleder

En rekke KrF-profiler var tidlig ute med å distansere seg fra politiets håndtering av Stålsetts lovbrudd. Eks-leder Knut Arild Hareide skriver at «det strider mot vår allmenne rettsoppfatning at han nå sannsynligvis må gå i fengsel». Hans stortingskollega Geir Jørgen Bekkevold stiller seg bak Hareides reaksjon.

Sentralstyremedlem og tidligere stortingsrepresentant Anders Tyvand takker KrF-leder Ropstad på Facebook for «klar tale.

Men fra sentrumskollega Sp får også KrF-lederen en irettesettelse på Facebook for støtten til Stålsett:

– Da synes jeg KrF som regjeringsparti skal føre an i denne saken, og starte med deres egen justisminister, skriver Sp-nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.

Dette er saken:

• Biskop emeritus Gunnar Stålsett har i hemmelighet gitt jobb til en ureturnerbar asylsøker uten oppholdstillatelse.

• Ansettelsen har pågått helt fra Stålsett pensjonerte seg som Oslo-biskop i 2005.

• Det er 55 år gamle Lula Tekle som har vært ansatt av Stålsett. I et intervju med Vårt Land fortalte hun at hun har vært i Norge i snart 19 år som ureturnerbar asylsøker. Hun har vært deltidsansatt av Stålsett i over 14 år.

• Tekle har jobbet som renholder i Stålsetts private bolig. Hun har også tidligere vært ansatt i en lignende stilling i bispedømmegården i Oslo. Det var der hun ble kjent med Stålsett.

• I intervjuet med Vårt Land fortalte Stålsett at han har oppmuntret andre til å gi Tekle oppdrag.

• Stålsett begrunner den ulovlige ansettelsen med «moralsk plikt».

LES OGSÅ:

• Arne Viste: At Stålsett kan få ubetinget fengsel, reflekterer galskapen i systemet

• Gunnar Stålsett: – Loven bør reflektere at barmhjertighet er en viktig verdi i en rettsstat

• Hareide om Stålsett: Han har hele veien fulgt sitt moralske kompass

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter