Nyheter

Gunnar Stålsett: – Loven bør reflektere at barmhjertighet er en viktig verdi i en rettsstat

I august fortalte Gunnar Stålsett til Vårt Land at han har ansatt mennesker uten arbeidstillatelse. Nå ber påtalemyndigheten om fengselsstraff.

Bilde 1 av 3

Politiet har siktet biskop emeritus Gunnar Stålsett for å ha ansatt en papirløs. De innstiller på at han skal sone 45 dager i fengsel.

– Jeg har ikke tenkt å gjøre dette til en lang prosess i rettssystemet. Jeg har tillit til at saken blir avgjort i tingretten, og jeg vil følge den dommen, sier Gunnar Stålsett til Vårt Land torsdag.

Det er TV 2 som første meldte nyheten om at påtalemyndigheten ber om fengsel for eks-biskopen. Vårt Land får Stålsett i tale kort tid etter.

– Hva tenker du om å sone i fengsel hvis du blir dømt?

– Hvis det kan være til ettertanke for politikere og andre, er det verdt prisen.

– Hva vil du med dette – endre loven?

– Ja, loven reflekterer ikke verdigrunnlaget som den norske stat burde bygge lover og forordninger på. Den må bedre reflektere at barmhjertighet er en viktig verdi i en rettsstat. Noen må stille opp for mennesker som lever i en slik situasjon som Lula Tekle. Dette er ikke heroisk, jeg ser det som en kristen plikt og en samvittighetssak å gjøre det på min måte, sier Stålsett.

Lula Tekle (55) er papirløs og har jobbet ulovlig for eks-biskopen i over 14 år. I et større intervju med Vårt Land fortalte hun om livet som papirløs i Norge.

• LES MER: Arne Viste: – At Stålsett kan få ubetinget fengsel illustrerer galskapen i systemet

Lula Tekle er ureturnerbar asylsøker som har fått jobb av Gunnar Stålsett.
Lula Tekle er ureturnerbar asylsøker og har jobbet for Gunnar Stålsett i over 14 år. Foto: Xueqi Pang

Kom i søkelyset etter Vårt Land-intervju

Bakgrunnen for saken er et intervju Stålsett gjorde med Vårt Land i august. Der fortalte den pensjonerte og folkekjære Oslo-biskopen at han gitt jobb til en asylsøker uten lovlig opphold i 14 år.

– Dette er en form for sivil ulydighet som jeg tar ansvar for. Den retter seg mot det jeg oppfatter som en umoralsk ordning, sa Stålsett.

Eks-biskopen erkjente at han ifølge utlendingsloven kan straffes med bøter og fengsel i inntil to år.

– Jeg er villig til å ta den belastningen. Det er ingenting sammenlignet med det papirløse har gått gjennom i flere tiår i Norge. De opplever frykt hver dag, sa han.

Ber om kortere fengselsstraff

Etter intervjuet i Vårt Land ble det kjent at Oslo politidistrikt skulle undersøke om Gunnar Stålsett hadde gjort noe straffbart. Nå bekrefter politiet til TV 2 at etterforskningen er ferdigsstilt, og saken er sendt til tingretten for å beramme en rettssak.

– Vi ber om en kortere ubetinget fengselsstraff, sett hen til den lange perioden han har benyttet ulovlig arbeidskraft, sier politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen til TV 2.

Politiet har etterforsket saken fra 2008 og fram til i dag. Påtalemyndigheten ønsker ubetinget fengsel, men slår fast at de vil gi ham en strafferabatt da Stålsett har erkjent straffskyld.

– Jeg har ennå ikke engasjert advokat. Jeg skal de neste dagene tenke gjennom hva jeg gjør. Jeg har vært i forhør og erkjent straffeskyld, men har også gitt en omfattende begrunnelse for det jeg har gjort, forklarer Stålsett til Vårt Land.

• LES MER: Vårt Land mener: Det vil være upassende om Gunnar Stålsett blir straffeforfulgt

Stålsett: – 3.000 mennesker i limbo

Stålsett er fullt klar over at saken har stor allmenn interesse:

– Med 3.000 mennesker som lever i limbo, som er papirløse, er det mange som har sett det på samme måte som meg. Det blir et spørsmål hva myndighetene gjør med den utfordringen.

Arne Viste er også dømt for å skaffe arbeid til ureturnerbare – er dette noe dere to har koordinert?

– Jeg har overhodet ikke snakket med Viste. Jeg er glad for hans offentlige vitnesbyrd i denne saken. Jeg håper at alt bidrar til ny gjennomtenkning av hvordan papirløse blir behandlet. I Granavoll-erklæringen åpnes det for en revurdering av asylsøkere som er blitt avvist, særlig for dem som har vært i landet i 16 år. Men det har vært merkelig stille om dette. Jeg har personlig utfordret ledere i alle politiske parti, og særlig regjeringspartiene om å ta opp det, sier Stålsett.

Den tidligere lederen av Senterpartiet (1977-79) forteller at han i tillegg til å ha møtt partilederne, har han hatt kontakt med Utlendingsdirektoratet, Utlendingsnemnda, Utenriksdepartementet og Noas for å snakke de papirløses sak.

Ønsket å få omgjort Tekles sak

Eritreiske Lula Tekle mistet på et tidspunkt arbeidet sitt i Oslo kommune og i Oslo bispedømme. Da reagerte Gunnar Stålsett.

– Plutselig får hun vite at hun ikke har rett til arbeid. Skal hun kastes ut på gata i en situasjon uten inntekt og det man trenger for å leve? Mitt valg var da å bidra ut fra menneskelige hensyn til at hun kunne fortsette å leve her. Det mest naturlige var å la henne få arbeid og god lønn. Da ivaretok jeg hennes verdighet bedre enn om hun skulle tigge til livets opphold, forteller eks-biskopen.

– Var du klar over rekkevidden av det du gjorde?

– Ja, jeg var klar over rekkevidden og tok stilling til at dette var en samvittighetssak, det var sivil ulydighet. Jeg var forberedt på en reaksjon. Dette gjorde jeg for å se om jeg kan få omgjort hennes sak slik at hun kan få opphold og deretter arbeid, sier Gunnar Stålsett.

Dette er saken:

• Biskop emeritus Gunnar Stålsett ga jobb til en ureturnerbar asylsøker uten oppholdstillatelse. Hun har vært ansatt fra 2005 da Stålsett pensjonerte seg som Oslo-biskop.

• Det er 55 år gamle Lula Tekle som har vært ansatt av Stålsett. I et intervju med Vårt Land fortalte hun at hun har vært i Norge i snart 19 år som ureturnerbar asylsøker. Hun har vært deltidsansatt av Stålsett i over 14 år.

• Tekle har jobbet som renholder i Stålsetts private bolig. Hun har også tidligere vært ansatt i en lignende stilling i bispedømmegården i Oslo. Det var der hun ble kjent med Stålsett.

• I intervjuet med Vårt Land fortalte Stålsett at han har oppmuntret andre til å gi Tekle oppdrag.

• Stålsett begrunner ansettelsen med «moralsk plikt».

LES MER:

• Stålsett har brutt loven: – Jeg så det som en kristen plikt å støtte henne med arbeid

• Kritikk fra Høyre, sympati fra SV – reaksjonene mot Gunnar Stålsett er delte

• Tidligere biskop Tor B. Jørgensen forberedt på straff

Les mer om mer disse temaene:

Hans-Olav Rise

Hans-Olav Rise

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter