Nyheter

Muslimske ledere anmelder SIAN etter koran-brenningen i Kristiansand

Flere muslimske ledere i Agder varsler at de vil politianmelde SIAN etter at de satte fyr på Koranen under en markering lørdag. Samtidig reagerer Oslo-imam på enkeltmuslimers oppførsel under markeringen.

Politiet grep resolutt inn da motdemonstranter gikk til angrep på SIAN-standen.

– Vi har tenkt å politianmelde den hatkriminaliteten som Sian har utført. De har kommet med verbale overgrep mot muslimer og ulovlig satt fyr på Koranen, sier Akmal Ali, leder for Muslimsk Union i Agder, til Fædrelandsvennen.

Mandag var de i møte med politikere og politi etter at Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) lørdag arrangerte en demonstrasjon hvor to eksemplarer av Koranen ble kastet i en søppeldunk, mens ett eksemplar ble satt fyr på av leder Lars Thorsen. Flere motdemonstranter gikk deretter til angrep på Thorsen.

LES MER: Koranbrenner kan bli folkevalgt

Brenningen har skapt mye frustrasjon

SIAN hadde på forhånd varslet at de ville brenne et eksemplar av Koranen. Politiet hadde ikke gitt tillatelse til dette, og derfor ble demonstrasjonen stanset da SIAN-leder Lars Thorsen tente på en bok.

– Lars Thorsen oppnådde målet sitt. Han villedet politiet og satte fyr på Koranen. Det at han klarte dette har skapt mye frustrasjon blant både voksne og ungdom, sa Omar Sadiq, som er leder for Muslimsk Union Ungdom Agder, under møtet mandag.

– Nå sier ungdommene til oss ledere at vi jo ikke klarte å stoppe det som skjedde, og at de har mistet tilliten til oss. Derfor ønsker vi å politianmelde SIAN og kjøre denne saken i rettssystemet. Vi ønsker en gang for alle å stoppe SIAN og andre som skaper splid og rivalisering, sa Sadiq.

Imam: – Ikke blasfemi

Avgjørelsen får ikke støtte fra imam Yasir Fawzi. Han mener ikke bare SIAN, men de fire-fem personene som brøt sperringene under demonstrasjonen lørdag var problemet.

I et innlegg på imamen.no mener han at det var å forvente fra SIAN at de ville forsøke å provosere. Ved å gå rett på agnet har de som reagerte ufrivillig bekreftet SIANs budskap, mener han. Utrop omtalte innlegget først.

– Det ironiske er at det egentlig var de såkalte muslimske angriperne som vanæret Koranen mest, ved å ikke følge den og dermed skape kaos og ufred. Og de hjalp SIAN med å oppnå målet sitt, å nok engang svekke islams omdømme. Med andre ord, de har gjort islam og fredelige muslimer en bjørnetjeneste, skriver han.

Fawzi mener nemlig at muslimene som brøt sperringene har begått blasfemi, like mye som SIAN. Dette fordi han framholder at Koranen mener ingen mennesker skal straffe blasfemi.

– Hadith-litteraturen bekrefter Koranens lære, at det ikke er noen straff for blasfemi ved menneskers hender. I følge Koranen har alle profeter blitt hånet. Men ingen profet, inkludert Muhammad, har lært sine følgere å ta igjen, skriver Fawzi.

Dømt for muslimhat

Fawzi kaller de som er uenige i det for «ekstremister» og hevder de forsøker å oppføre seg «mer muslimsk enn Profeten».

– Kort sagt, Profeten ble hånet mye verre av sitt eget folk mens han levde enn det noen tøffinger gjør idag i beskyttelse av politiet. Om noen søkte tillatelse fra han om å straffe slike, nektet han dem bestandig. Dette var i tråd med Koranens lære. Muslimer som ikke følger denne læren men heller prøver å oppføre seg som mer muslimer en Profeten, fungerer bare som nyttige idioter for islamfiendtlige grupperinger, avslutter han.

I tillegg til at Thorsen tente på en bok kastet Arne Tumyr to eksemplarer i søpla. Fawzi påpeker at Koranen Tumyr kastet var en Ahmadiyya-variant og at denne er kontroversiell blant norske muslimer også. Fawzi tilhører selv Ahmadiyya-retningen og mener norske muslimer må anerkjenne den retningen som legitim før de kan kritisere andre for å være anti-muslimske.

Lars Thorsen ble tidligere denne måneden dømt til 30 dagers betinget fengsel og en bot på 20.000 kroner for å ha omtalt muslimer som «notoriske seksualpredatorer» som «voldtar i epidemisk omfang» i SIAN-brosjyrer som ble delt ut i Oslo i fjor sommer.

– Bokbrenning ikke forbudt

Politistasjonssjef Ole Hortemo i Kristiansand understreket før demonstrasjonen at bokbrenning ikke var forbudt i Norge.

– Når budskapet er ubehagelig og vanskelig, blir vi testet på ytringsfrihet, ikke når det er noe alle trives med. Å brenne en bok er ikke straffbart, sa Hortemo da formannskapet i nye Kristiansand hadde sitt første møte onsdag 6. november, meldte Fædrelandsvennen samme dag.

Han var likevel klar på at han ikke ønsket koranbrenning.

– Vi kan sette vilkår – som at det ikke skal være åpen ild, at ingen skal være maskert eller ha med seg stenger eller redskaper de kan slå eller stikke med, sa Hortemo.

LES MER OM SIAN-DEMONSTRASJONEN

Opptøyer da SIAN hadde markering i Kristiansand

Kristiansand trekker tilbake SIAN-tillatelse

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter