Nyheter

Mener Høie skaper og styrker fordommer mot kristne miljøer

Kristenledere ber helseminister Bent Høie svare på hva han mener med at «deres syn på samlivet er livsfarlig». – Faren blir at man skaper en myte eller en forestilling som ikke har rot i sannheten, sier leder i Tro & Medier, Jarle Haugland.

Lederne i mange av de største kristne organisasjonene i Norge har signert et felles opprop der de ber Bent Høie om svar på hva han mener med at deres ståsted i samlivsspørsmål er livsfarlig.

De mener helseministeren vet dette stigmatiserer titusenvis av kristne barn og unge.

«Har han en faglig begrunnelse for å omtale Håtveits – og vår – teologi som livsfarlig? Det er kraftfullt når en helseminister, med hele sin tyngde, fremsetter slike påstander. Helseministeren bør utfordres på sin retorikk, når han går så sterkt ut mot klassisk kristen tro og kaller den livsfarlig».

KRIK-saken er bakgrunnen

Høies utsagn var en kommentar til Andreas Håtveits uttalelser om spilleregel-saken i KRIK. Håtveit mente at homofilt samlevende eller samboere ikke burde kunne være ledere i KRIK.

– Det kan sammenlignes med veganere. Du kan jo ikke ha en som spiser kjøtt som instruktør på en camp for veganere heller, uttalte Håtveit til skimagasinet Fri Flyt.

Dette fikk helseminister Bent Høie til å reagere:

– En tydeligere beskjed om å være uønsket, er det lenge siden skeive barn og unge har fått. Fra det miljøet der de har vennene sine og dyrker sin viktigste interesse. En livsfarlig beskjed. Fortsatt er seksuell legning en hovedårsak til at barn og unge vurderer å avslutte livet sitt, skrev Høie på sin Facebook-side.

Utdyper intensjonen

Jarle Haugland, som er leder i Tro & Medier, er initiativtaker til oppropet. Han sier målet er å utfordre Høie på retorikken han bruker, og sier han særlig tenker på barn og unge som tilhører miljøer som lærer at seksualitet hører hjemme i ekteskapet mellom mann og kvinne.

– En helseministers omtale av miljøet de tilhører og den tro de selv har, preger omverdenens holdninger til dem. Fordommer styrkes, avstand skapes og det koster stadig mer å stå opp for det man mener er rett, sant og godt. Da er det enklere å ligge lavt i terrenget og skjule eller forlate sin tro. Med slike potensielle konsekvenser, må Høie ha svært godt grunnlag for sine sterke utfall, uttaler Haugland.

· LES OGSÅ: «Tro er ikke et spill, KRIK»

Lettvint

Også generalsekretær Øyvind Åsland i Norsk Luthersk Misjonssamband har skrevet under. Han mener det er viktig å få fram i offentligheten hva organisasjonene faktisk mener.

– Vi mener at Bibelen sier tydelig at ekteskapet mellom en mann og kvinne er guds gode ramme for seksualiteten. Den måten Høie veldig lettvint omtaler kristen tro og teologi på, syns jeg er ganske farlig, sier Åsland. Han mener Høies utsagn selv kan bidra til stigmatisering av kristne barn og unge.

– Jeg har hørt historier om barn som rett og slett blir hetset og mobbet, for at de virkelig kan tro og tenke som de gjør når det gjelder disse spørsmålene, sier han. Men understreker at han ikke mener det er Høies skyld direkte.

– Det er en del av et større bilde, der vår holdning og tenkning om disse tingene blir til dels karikert og ikke forstått. Det går særlig utover barn og unge.

Mener Høie forenkler

I oppropet påpeker kristenlederne at Andreas Håtveits syn på ekteskapet deles av «en overveldende majoritet av den kristne kirke», og at «de mener, i motsetning til Høie, at det samlede kristne budskapet er gode nyheter for alle mennesker».

Kristenlederne reagerer særlig på bruken av ordet «livsfarlig».

«Flere studier viser at religiøs tilhørighet har en forebyggende effekt på selvmord og selvmordsforsøk. Så er det en studie fra 2018 som antyder det Høie peker på, at for LHBT+-personer med religiøs tilhørighet, er selvmordsfaren større. Dette må vi ta på største alvor, og vi ønsker mer forskning på området. Uansett er bildet antakelig mer sammensatt enn den forenklingen Høie fremsetter, og vi ønsker å få en dypere forståelse av hva vi har gjort feil», skriver de.

· LES OGSÅ: «Stereotype kjønnsroller utgjør den største likestillingsutfordringen for barn»

Jarle Haugland i Tro & Medier mener koblingen mellom LHBT+-identitet, religiøs tilhørighet og økt selvmordfare er alvorlig.

– Om den er faglig begrunnet og sann, må vi som kristne jobbe grundig og alvorlig med spørsmålet om hvordan vi kan snu dette. Men foreløpig har jeg sett lite faglig dokumentasjon på dette området, og faren blir da at man skaper en myte eller en forestilling som ikke har rot i sannheten. Da angriper man et stort og alvorlig problem fra feil kant, og gjør LHBT+-personer en bjørnetjeneste, mener han.

Handlet om samlivssyn, ikke vegan-sammenligningen

– Høie kommenterte spesifikt Håtveits utsagn der han sammenliger homofile ledere på kristen leir med å ha en instruktør som spiser kjøtt på en camp for veganere. Høie mener det tyder på at skeive barn og unge er uønskede på leir. Er du uenig i hans tolkning av Håtveits utsagn?

– I Høies innlegg er det å forfekte at det seksuelle samlivet hører til i ekteskapet mellom mann og kvinne, kjernen i problemet, ikke veganer-bildet. Så både tror og håper jeg at kristne barne- og ungdomsmiljø er vidåpne for alle sammen, ikke minst dem som kjemper med sin legning, svarer Haugland.

Også Åsland er uenig i at utsagnet kan tolkes slik.

– Jeg vet at Håtveit og alle vi som skrev under ønsker alle barn og unge hjertelig velkomne på våre leirer og samlinger. Det han har sagt er at voksne som skal være ledere må kunne tilslutte seg trosgrunnlaget som organisasjonen de skal være leder for har. Det er noe helt annet enn å si noe om hvem som kan være deltakere på sånne arrangement, der stilles ingen krav.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter