Nyheter

Ropstads frykt for MDG

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har grunn til å frykte MDG. Ikke på grunn av menneskesynet, men fordi MDG nå framstår som et godt alternativ for svært mange KrF-ere som ikke liker Frp.

De siste dagene har Vårt Land skrevet flere saker om den nye fronten mellom KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og MDGs talskvinne Une Aina Bastholm. Ropstad sa til KrFs landsstyremøte forrige fredag at den grønne bevegelsen i Europa har en «total avvisning av tanken om menneskets egenverdi».

LES OGSÅ: MDG tordner mot Ropstad

Han mente MDG deler en del av disse tankene, og omtaler det som «farlig tankegods». Bastholm på sin side svarte med å slå hardt tilbake: «Dette er noe av det drøyeste jeg har hørt fra Kjell Ingolf Ropstad». Onsdag morgen endte de to i et realt basketak i NRKs Politisk kvarter.

Forstår ikke utspillet

Internt i KrF, både i «rød» og «blå fløy», er det mange som strever med å forstå hva Ropstad ville med utspillet. Faktisk er flere av dem fortvilte over utspillet, og synes det er rart at han angriper MDG. Særlig fordi KrF og MDG har stått sammen i flere viktige spørsmål. Ikke minst når det gjelder å ha et ikke-materielt syn på naturen: At den har en egenverdi. I KrF vil mange omtale dyr som en viktig del av «Guds skaperverk».

Dessuten har de to partiene de siste årene stått skulder ved skulder i mange saker. Ikke minst når det gjelder å kjempe for menneskeverd og menneskerettigheter. Spesielt i synet på flyktning- og asylpolitikk. MDG er dessuten et av partiene som har forsvart KrFs hjertebarn: Kontantstøtten.

Ropstad-frykt

Men de som skal forstå Ropstads harde skyts og hans forsøk på å skape avstand mellom KrF og MDG, må ikke kun se på de politiske sakene.

Et mer interessant perspektiv er å vende blikket mot det som kan være Ropstads forsøk på strategiske tenkning og posisjonering.

De siste ukene har flere medier skrevet om «røde» KrFere som har gått til MDG etter KrFs retningsvalg. Ifølge Aftenposten sier flere av dem at det er i MDG de nå finner de kristne verdiene som forvalteransvar, nestekjærlighet og solidaritet, kombinert med en tydelig front mot høyrepopulismen. En av dem er Cathrin Janøy. Etter skjebnelandsmøtet meldte hun overgang. I høst sto hun på MDG-liste og er blitt heltidspolitiker.

Sentrale KrFere

Men det som må skremme Ropstad akkurat nå er at en rekke tidligere, sentrale KrFere nå vurderer MDG. Flere av dem er dypt skuffet over hvor stille Ropstad har sittet i båten i høstens debatter om «snikislamisering» og hvor passiv han var da Bastholms fremmet forslag i Stortinget om å hente den syke, norske gutten i Al-Hol-leiren. Noen av dem mener KrF lagt seg flate for Frp, og dermed latt egne taburetter gå foran kampen for menneskeverdet.

For flere av disse ble MDGs og Bastholms krav om å hente gutten hjem et bevis på at MDG er til å stole på, og partiet som tar kampen for de svake. Ropstads angrep på MDG fremstår for dem som totalt uforståelig.

Ikke minst fordi de opplever at Ropstads angrep på MDG framstår som bruk av stråmenn. Den tendensen han beskriver i den grønne bevegelsen, er nærmest fraværende i MDG.

Avskalling

Nå er det ikke sikkert KrFs nye ledelse er bekymret for at de som framstår som kritiske «røde» melder seg ut av partiet. Det kan skape ro i rekkene, og bidra til mindre kritikk av Ropstad selv. Flere av folkene rundt Ropstad gir uttrykk for nettopp en slik tenkning.

Men dersom en rekke KrFere begynner å melde seg inn i MDG, og blir aktive, kan det bli et større problem for dagens KrF. Det kan bidra til en trend.

Fram mot 2021 kan en slik trend bli svært krevende for KrF, som trenger hver eneste stemme de kan få. Dersom sentrale personer begynner å peke på MDG kan flere som ikke liker Frp gå samme veien. Og dem var det mange av, viste den store Medborgerundersøkelsen fra 2017. Da oppga 72 prosent av KrFs velgere at de misliker Frp.

Ropstad har i mye å vinne på å stoppe overgangen fra KrF til MDG. Men det er langt fra sikkert at utspillet hans gir den effekten han håpet. Tvert imot kan dette utspillet gi flere av dem en ekstra dytt i retning MDG. Det ville i så fall være skjebnens ironi.

LES OGSÅ: Ropstad mener kristent menneskesyn er under angrep

LES OGSÅ: Ropstad: Interne problemer bør tas internt

LES OGSÅ: Støre med hard Ropstad-refs: Plasserer KrF i et gammelkonservativt landskap

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter