Nyheter

Kirkerådslederen reagerer etter debatt om homoterapi: – Jeg får lyst til å rope og skrike

Kirkeledere etterlyser stemmer fra Den norske kirke i debatten om homoterapi.

– «Gud liker det ikke», ble det sagt i Debatten på NRK i kveld. Og det handlet om homofili. Jeg får bare lyst til å rope og skrike, skriver kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum i et innlegg på Facebook.

– Det er ikke sant at Gud ikke liker homofili. Kjære alle med LHBT+-identitet. Ikke hør på det. Det er ikke sant.

Hvor var kristne fagfolk innen sjelesorg?

Tirsdag kveld var homoterapi tema for NRK-programmet Debatten. Samme dag var det høring i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget, etter et representantforslag om å forby konverteringsterapi i Norge.

I Debatten deltok programleder Morten Hegseth, som har laga VGTV-serien Homoterapi. I serien undersøker han hvordan såkalt konverteringsterapi har blitt brukt i enkelte religiøse miljøer. Hegseth møtte blant annet Jens Fredrik Brenne fra Til Helhet og Espen Ottosen fra Norsk Luthersk Misjonssamband.

Øystein Magelssen etterlyser representanter fra Den norske kirke og kristne fagfolk innen sjelesorg og psykiatri i debatten.

– Nok en gang tier journalistene om det faktum at slike holdninger ikke er en gjengs kristen oppfatning. Nok en debatt i media blir en sikker garanti for forsterkede fordommer mot kristen tro i det norske samfunn, skriver generalsekretæren i KFUK-KFUM på Facebook.

HOMOTERAPI - EN HÅN Homoterapi eller såkalt «konverteringsterapi» er en hån mot det kristne menneskeverdet. Det skjer...

Posted by Øystein Magelssen, Generalsekretær KFUK-KFUM on  Tuesday, 5 November 2019

Etterlyser skeive teologer i debatten

Oslobiskop Kari Veiteberg sitter med et ubehag etter å ha sett Debatten. Også hun savner representanter fra Den norske kirke.

– Vi har mange framifrå og taleføre skeive prestar og teologar å ta av, skriver hun på Facebook, og siterer erkebiskop Desmond Tutu: «Jeg vil nekte å komme til en homofobisk himmel. Ja, jeg vil heller si nei, takk, jeg vil mye heller komme til det andre stedet.»

Sit med ubehag etter å ha sett på Debatten i kveld som handla om lovforslaget om å forby konverteringsterapi for...

Publisert av Oslo biskop Kari Veiteberg  Tirsdag 5. november 2019

– Den norske kirke glimrer med sitt fravær

Fredrik Solvang, som er programleder for Debatten, forklarer at redaksjonen tok utgangspunkt i høringa i Familie- og kulturkomiteen om å forby konverteringsterapi da de satt sammen panelet.

– Her glimrer Den norske kirke med sitt fravær, og det må bety at de ikke har et stort nok engasjement i debatten, sier Solvang.

De var heller ikke med i VGTV-dokumentaren Homoterapi, som dreier seg om slik terapi utført i frikirker. Derfor var det ikke naturlig for redaksjonen å invitere dem.

– Jeg er nysgjerrig på hva Den norske kirke ville kommet for å si, sier Solvang.

At Den norske kirke kunne fortalt at dette ikke skjer hos dem, er verdiløst for debatten, mener han.

– Det håper jeg også kirka innser. Jeg er nysgjerrig på hva kirka ville kommet for å si. Hva mener de egentlig i denne saken? Hvis de ville flagge sitt standpunkt rundt forbud mot konverteringsterapi, ville det vært veldig interessant.

Vårt Land fikk ikke snakka med Kristin Gunnleiksrud Raaum tirsdag, men hun bekrefter via sms at Kirkerådet ikke har behandla spørsmålet.

– Kirka skal være en stemme for å gi aksept

Ann-Helen Fjelstad-Jusnes, som er biskop i Sør-Hålogaland, etterlyser en ydmykhet overfor andre menneskers tro og andre menneskers liv.

– Det kan ikke være rett å drive terapi i Guds navn for å endre et menneskes identitet. For meg skal kirka være en stemme for å gi aksept og støtte til mennesker, ikke en stemme som støter ut og ødelegger, skriver hun på Facebook.

– Strir mot alt sjelesorg skal være

Hamar-biskop Solveig Fiske reagerer også på det hun ser i debatten. Hun mener det er feil å knytte begrepet konverteringsterapi til sjelesorg.

– I møte med en slik praksis vil jeg si at det strir mot alt det grunnleggende jeg tenker sjelesorg er og skal være. Det er forferdelig å høre hva folk er blitt tilbudt og utsatt for. Det er misbruk av sjelesorgbegrepet, skriver hun på Facebook.

Hun syns det er enda verre å høre hva homofile og lesbiske blir utsatt for i den såkalte homoterapien.

– Ingen skal utsettes for at ens grunnleggende identitet skal forsøkes endres i det som omtales som homoterapi! skriver Fiske.

– Et hån mot det kristne menneskeverdet

Øystein Magelssen kaller homoterapi et «hån mot det kristne menneskeverdet».

– For unge homofile som blir forledet til å regne sin legning som synd eller sykdom, er denne form for «behandling» alvorlige overgrep - for enkelte med døden til følge. Slik virksomhet bør derfor være straffbart, på lik linje med annen kvakksalveri, skriver han.

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum mener jeg det er betimelig at kirken innser og beklager de belastninger som LHBT-personer har blitt påført.

– Vi har hatt mer enn nok av at mennesker med LHBT+-identitet påføres skam. Jeg tar kraftig avstand fra konverteringsterapi for mennesker med LHBT+-identitet, sier Raaum.

"Gud liker det ikke," ble det sagt i Debatten på NRK i kveld. Og det handlet om homofili. Jeg får bare lyst til å rope...

Posted by Kristin Gunleiksrud Raaum on  Tuesday, 5 November 2019

MER OM HOMOTERAPI

• Temperaturen var høy under høringa om konverteringsterapi på Stortinget. Den største politiske uenigheten er om sjelesorg kan regnes som en form for konverteringsterapi.

KrF mener forbud mot konversjonsterapi bryter med trosfriheten

SV tror forbud mot konversjonsterapi blir vedtatt av Stortinget

• – Vi tror historiene vi viser fram vil sjokkere, røre og engasjere en del folk, sier Morten Hegseth om VGTV-serien Homoterapi

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter