Nyheter

VGTV med ny serie om «homoterapi»: – Historiene vil sjokkere

VGTVs Morten Hegseth er snart premiereklar med nye serie om homoterapi i norske trossamfunn. – Ytterst få sjelesorgtilbud i Norge har som mål å endre homofiles seksualitet, mener NLMs Espen Ottosen.

– Vi tror historiene vi viser fram vil sjokkere, røre og engasjere en del folk, sier Morten Hegseth.

Sammen med regissør Benjamin Ree har den profilerte journalisten i VGTV laget nettserien Homoterapi med Morten Hegseth, som har premiere på VGTV i høst.

Tanken med serien er å belyse fenomenet homoterapi, også omtalt som seksuell reorientering eller konversjonsterapi.

Sjelesorg og «gay camps»

Hegseth selv definerer homoterapi som et møte mellom mennesker der målet er å hjelpe homofile og bifile til å bli kvitt sine homoseksuelle følelser. I nettserien møter han homofile fra kristne og muslimske miljøer som er blitt forsøkt «reorientert» fra slike følelser ved hjelp av sjelesorg, forbønn og «gay camps».

– Da vi startet prosjektet trodde jeg ikke homoterapi skjedde i Norge i dag, men det gjør det – det vil dere se, sier Hegseth.

Fordi serien fortsatt er i siste sluttfase kan ikke programskaperne røpe stort om innholdet. Heller ikke lanseringsdato er fastsatt.

LES OGSÅ: Da han sto fram som homofil, tenkte Daniel Skjevik-Aasberg at det kom til å gå til helvete. I stedet havna den tidligere læstadianeren i en frimenighet i Oslo.

Kan oppleve endring

Også andre stemmer får komme til orde i serien, blant andre NLMs informasjonsleder Espen Ottosen. Han står for et klassisk kristent syn på at homofil sex er en handling som bryter med Guds vilje. Selv har han møtt mennesker som har fortalt om en endring i sin seksualitet, forteller han.

– Homoterapi er et fremmed begrep i norsk kontekst, sier Ottosen. Han mener at man for debattens del bør skille mellom begrepene sjelesorg og terapi.

– Begrepet terapi handler om helsepersonell som følger opp folk på en faglig og systematisk måte. I Norge vet jeg ikke om noen som driver med «homoterapi», men det gis sjelesorg for homofile som selv opplever sine seksuelle følelser som uønskede og som ønsker hjelp til å håndtere dem. Prinsipielt tenker jeg at dette er forsvarlig, slik det er helt greit å snakke med folk som sliter med porno om hvordan de skal håndtere dette.

Ottosens inntrykk er at det sjelden praktiseres sjelesorg som har som mål å endre folks seksualitet. Det er han glad for.

– Jeg er kritisk til en del former for homoterapi som sikkert kan gjøre mer skade enn gagn i en del tilfeller. Å si at homofile følelser er noe som «kan fikses» skal man være veldig forsiktig med, mener han.

LES OGSÅ: «Eks-homofil» skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis……

Avholdenhet

Samtidig utelukker han ikke at mennesker i noen tilfeller kan oppleve endring i sin seksualitet.

– Jeg har selv møtt homofile som forteller at de gjennom sjelesorg har opplevd en endring, selv om målet ikke har vært endring. Men de har bearbeidet krevende ting i livet, og så har noen opplevd at det har forandret seg hvem de tiltrekkes av.

Et mer hensiktsmessig mål i sjelesorg med homofile er å løfte fram et meningsfullt liv i seksuell avholdenhet, mener Ottosen. Her trengs det en større bevissthet i kristne miljøer, tror han.

– Konservative protestantiske miljøer snakker altfor ensidig positivt om ekteskapet. Den indirekte beskjeden de gir til både homofile og ufrivillige single heterofile er derfor at et liv uten ekteskap er stusslig.

Lovforslag

I land som Malta er «homoterapi» forbudt, og i høst skal Stortinget stemme over et forslag om å forby konversasjonsterapi rettet mot homofile også i Norge. Morten Hegseth, som selv lever i et homofilt forhold, håper VGTV-serien vil være et nyttig innspill i debatten.

– Med serien håper vi å gi et innblikk i hva homoterapi er og skape en bevisstgjøring blant både folk og politikere opp mot lovforslaget som skal opp i Stortinget, sier han.

Hegseth avviser at han har en agenda med serien, men legger samtidig til:

– Som homofil og ikke spesielt troende kan man vel si at homoterapi ikke er noe jeg heier veldig på. Serien er derfor ikke et dokumentarisk prosjekt med en ett hundre prosent objektiv journalist.

---

Homoterapi

  • Seksuell reorientering, også omtalt som homoterapi eller konversjonsterapi, går ut på å forsøke å endre en persons seksuelle legning fra å være homofil eller bifil, til å bli heterofil.
  • Den såkalte behandlingen fikk fornyet oppmerksomhet i januar da det ble kjent at Til helhet, et kristent nettverk arbeider for slike endringer, hadde vært tilknyttet Misjonskirken Norge, kirkesamfunnet som KrF-topp og statsråd Kjell Ingolf Ropstad er medlem av.
  • Ropstad tok avstand fra seksuell reorientering, mens Misjonskirken poengterte at den ikke lenger var tilknyttet nettverket.
  • I høst skal Stortinget stemme over et forslag om å forby konversasjonsterapi mot homofile i Norge. Forslaget ble fremmet av Aps stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen i juni.
  • Kilde: NTB

---

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter