Nyheter

Noas kjenner ikke til andre angrep

Politikere må tenke seg om, når de snakker om asylsøkere, mener NOAS-lederen Ann Magrit Austenå. Hun frykter folk kan forledes av tøff tone i debatten.

Ann Magrit Austenå, leder i NOAS, Norsk organisasjon for asylsøkere, kjenner ikke til at andre asylsøkere her i landet er utsatt for direkte angrep. Men hun frykter det kan tilspisse seg fordi asylsøkere er en gruppe som veldig ofte omtales i negative ordelag.

Hun mener at sentrale politikere dessuten gir inntrykk av at det er svært mange grunnløse asylsøkere i landet vårt, og at de dermed ikke har noen grunn til å oppholde seg her.

– Politikere som bruker den retorikken må tenke seg om, sier hun og viser til den harde tonen og aggressiviteten på sosiale medier og på ulike debattarenaer.

Hun frykter at folk ikke bare snakker stygt, men også kan oppføre seg stygt.

Tøff debatttone

Fra 2015 har 65 -70 prosent av asylsøkere fått opphold og de aller fleste fordi de trenger beskyttelse. Det er svært få som har opphold på humanitært grunnlag. Derfor er Austenå kritisk til at utsagn som gir inntrykk av at en stor gruppe mennesker har kommet hit uten grunn og er en belastning.

– Det kan forlede enkelte til å gå fra tanke til handling, sier hun.

Austenå tror noen kan bli «inspirert» av den generelle tonen i samfunnsdebatten.

– Jeg frykter at denne typen retorikk er skadelig når den ikke gir et riktig bilde av situasjonen. Retorikken danner bakteppe for en historiefortelling om asylsøkere, som ikke stemmer.

– Frykter du at det kan skje flere angrep i Norge?

– Det er alltid en fare for at det kan tilspisse seg. Derfor er det svært viktig at politikerne snakker sant om dette, ellers gjødsler de forestillinger om at mange kommer hit uten grunn og at Norge veldig lett henter inn store familier, sier hun.

Allerede vanskelig

Austenå peker på at Norge allerede er et av de landene det er vanskeligst å få familiegjenforening i, med korte frister, lang behandlingstid og gebyr som mange sliter med å få råd til å betale. Hun trekker også fram at det er svært få asylsøkere som kommer til Norge, og dermed blir debatten mer lavmælt.

– Men samtidig er enkelte politikere for opptatt av symbolpolitiske, negative utspill om asylsøkere og flyktninger, sier NOAS-lederen.

LES MER:

Ber politiet finne personane bak åtak: – Slik vil me ikkje ha det. Hønefoss er eigentleg ein trygg by

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter