Nyheter

Bollestad tar oppgjør med usosialt budsjett-stempel

KrF-statsråd Olaug Bollestad imøtegår stormen mot partiet på omstridt budsjettpost: Kutt i arbeidsavklaringspenger til unge.

– Vi kutter jo ikke ned den totale summen, sier hun til Vårt Land.

Dager før statsbudsjettet ble lagt frem, brakte VG lekkasjer om at regjeringen ville kutte minstesatsen for arbeidsavklaringspenger (AAP) for unge under 25 år. Midlene skulle derimot settes inn for å få unge raskere i jobb.

Det utløste raskt et stormløp fra opposisjonen: Under trontaledebatten fikk regjeringen pepper. Beskyldningene om «usosiale kutt» kom fra flere partier.

LES OGSÅ: Slik væpner røde og grønne seg til langvarig kamp både mot budsjett og KrFs maktrolle

Rykker ut – «totalsummen går ikke ned»

Nå rykker Bollestad – statsrådsvikar for Kjell Ingolf Ropstad i pappapermisjon – ut for å korrigere bildet:

– For det første gjelder ikke reduksjonen de unge som i dag omfattes av ordningen. Det er nye brukere endringen gjelder. Og totalsummen går altså ikke ned. Vi skal bruke midlene til tiltak som gjør at dem dette gjelder, igjen kan bli en del av arbeidslivet.

LES OGSÅ: Slik forsvarer Ropstad seiere og forsinkelser i den store testen: KrFs første regjeringsbudsjett på 14 år

Lønn lavere enn trygd

Bollestad vil derfor fjerne det usosiale stempelet KrF og resten av Solberg-regjeringen nå utsettes for. Slik den virker i dag, gir nemlig ordningen større uttelling for de som mottar trygdeytelsene enn for ungdommer som er i vanlig jobb. De har gjerne en gjennomsnittslønn lavere enn arbeidsavklaringspengene gir.

– Sjekker man disse tallene, er det ubalanse. Derfor må vi bidra til at unge får brukt den friske delen av seg, gjennom tiltak.

«Sto ikke fremst i pannebrasken»

– Hvordan reagerer du på påstandene om at dere opptrer usosialt?

– Forslaget om å endre ordningen sto ikke fremst i pannebrasken hos KrF. Men også vi ser at det å bruke den samme summen penger på at flere kommer i jobb, er lurt. Unge må få en sjanse til å komme videre.

LES OGSÅ: Hvem er vinnerne og taperne i statsbudsjettet? Følg budsjettreaksjonene her

KrF opplever trøbbel med å komme gjennom lydmuren

Også KrFs finanstalsmann, Tore Storehaug, forsvarer endringen av ordningen. Da han forsvarte KrFs merker i statsbudsjettet i Stortingets vandrehall, ga han uttrykk for at det var «krevende å komme igjennom lydmuren med en annen forklaring enn at KrF har tapt».

– Endringen i arbeidsavklaringspenger står KrF godt i. Begrunnelsen er god. Vi skal hjelpe unge tettere og tidligere. Dette er ikke kutt, men en omprioritering. Folk skal få hjelp til å komme i jobb, ikke flyttes fra tiltak til tiltak, sier Storehaug.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter