Nyheter

Slik væpner røde og grønne seg til langvarig kamp – både mot budsjett og KrFs maktrolle

SV og Sp gir KrF hovedskyld for flere av kuttene i nytt statsbudsjett. Rødgrønne innleder nå den lange kampen for å avsette Solberg-regjeringen.

– Kjell Ingolf Ropstad og den blå fløyen i KrF har ansvar for flere av de usosiale kuttene i det nye budsjettet. For det er bare på grunn av KrFs veivalg dette er mulig, sier SV-leder Audun Lysbakken.

«Norgesfiendtlig», er det tøffe ordet Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum bruker om helheten.

Etter at statsbudsjettet ble lagt frem, var den rødgrønne opposisjonen nemlig besk i Stortingets vandrehall.

For nå er kampen om den lange makten i gang. Statsbudsjettet kan hverken Ap, Sp, SV, Rødt eller Miljøpartiet De Grønne (MDG) endre noe som helst i. Det handler om å vinne velgerne – mot regjeringen.

LES OGSÅ: Slik forsvarer Ropstad seiere og forsinkelser i den store testen: KrFs første regjeringsbudsjett på 14 år

SV: Dette skjer fordi det blå i KrF vant

KrF gjorde i vinter Solberg-regjeringen til flertallsregjering. Budsjetter blir til ved å gi og ta – og dermed blir KrF skyteskive for kutt eller endringer opposisjonen kritiserer.

– Kuttene i arbeidsavklaringspenger kan jo bare skje fordi de blå vant frem i KrF. For det er egentlig ikke flertall på Stortinget for slike kutt. Før KrF gikk inn i regjering, kunne Erna Solberg bare glemme å få igjennom kutt i arbeidsavklaringspenger og fjerning av støtte til briller og tannregulering, sier Lysbakken.

SVs leder er tilfreds med at økning i barnetrygd kommer på plass. Dette er også SVs kampsak. Men den sosiale profilen rister han i.

– Det er et visjonsløst og smålig budsjett. Det er særlig visjonsløst fordi det mangler grep mot klimakrisen. Det er trist jubileum i dag: Vi når ikke klimamål for 2020 – mål Stortinget har samlet seg om. Og vi ser heller ingen kurs for å nå mål i 2030, sier han.

LES OGSÅ: Hvem blir vinnerne og taperne i statsbudsjettet? Følg budsjettnyhenda her

Sp: «Norgesfiendtlig» – ser ikke KrFs merker

Anklager mot klimapolitikk og sosial fordeling kom SV med i trontaledebatten også. Da hamret Sp løs mot det de kaller «sentraliseringsgrep». I budsjettet fant de ny ammunisjon: 237 lokale skattekontorer forsvinner – de skal inn i den statlige forvaltningen.

– Som juniorpartner i regjering klarer ikke KrF stå imot denne typen sentralisering. Det er summen av dette som endrer landet over tid. Rasjonalisering av tingretter, nedlagte skattekontorer – toget går bare en vei. Det er «norgesfiendtlig» egentlig. Det gjelder alle deler av landet, sier Vedum til Vårt Land.

– Hva slags merker av sentrumspolitikk ser du i det første budsjettet med KrF i regjering?

– Egentlig tror jeg ikke jeg ser noen. I stedet for å være ti representanter som kunne vippe og snu avgjørelser her i Stortinget, så er de nå en mini-minipartner som blir overkjørt i en regjering. Det er helt sikkert ting de har klart å bremse, men vi ser det ikke her, svarer Sp-lederen.

Aps leder: I en regjering er det de store som bestemmer

Ap-leder Jonas Gahr Støre er mindre spiss i ordbruken enn Lysbakken og Vedum. Men budsjettet skaper dette hovedbildet: Forskjellene øker mellom folk – og mellom deler av landet.

– Jeg ser ikke noe i dette budsjettet som reduserer problemene. Vi får for få mennesker inn i arbeid. Det er dårlig for landet. Jeg ser ikke hvilke grep regjeringen tar.

– Hva slags avtrykk ser du av KrF?

– De får inn barnetrygd og økt bistand. Men sannheten i en slik regjering er at de store bestemmer mest. Derfor blir KrF med på en distriktspolitikk de før mente var fiendtlig, og de er med på en skattepolitikk de i sine alternative budsjetter var i mot.

– Men det er jo knapt skattelettelser i dette budsjettet?

– Det er riktig, men lettelsene som alt ligger der endres jo heller ikke, svarer Støre.

KrF-talsmann innrømmer et tap

KrFs finanstalsmann Tore Storehaug forsvarer kuttet i arbeidsavklaringspenger overfor ungdom. For ham handler det om en annen fortelling enn den om «usosiale kutt».

– Den saken står KrF godt i, sier han.

– Begrunnelsen for endringen er god. Vi skal hjelpe de unge tettere og tidligere. Ordningen fungerte slik at uttellingen overfor de unge som mottok støtten, var vesentlig større i sum enn inntektene unge som var i jobb faktisk fikk, sier han.

Men han innrømmer at KrF har gått på et rent tap i saken om å legge ned kemnerkontorer.

– Oftest er det mest krevende å komme igjennom lydmuren med en annen forklaring enn at KrF har tapt. Men kemnerkontorer er en sak vi åpenbart har tapt. Vi stoppet nedleggelser da vi var i opposisjon, sier Storehaug.

LES OGSÅ: Dette er forventningene til Ropstad om budsjettet

Grønt varsko – «skremmende virkelighetsfjernt»

MDGs Une Aina Bastholm har følgende klimamelding i den kampen partiet nå vil føre mot statsbudsjettet:

– Summene de setter av mot klimakrisen er det verste ved statsbudsjettet. Flere enkelttiltak er bra, men bevilgningene gjør at vi kutter mindre klimautslipp enn både velgerne og verdenssamfunnet er lovet. Det er skremmende virkelighetsfjernt.

Følg oppdateringer fra budsjettet her

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter