Nyheter

Avduket flyktningstatue i Vatikanet

En statue på Petersplassen skal minne om at flyktninger er en viktig kampsak for den katolske kirke.

Den seks meter lange leirestatuen viser 140 immigranter som står tett sammen i en båt.

Målet er å vise mangfoldet av flyktninger som har vært på flukt i dag og gjennom historiens løp, blant annet jøder, forfulgte kristne, og polakker som flyktet fra kommunismen. Også Maria, Josef og Jesusbarnet skal være gjemt i mengden. Midt i folkemengden er det et par vinger som peker mot himmelen, ifølge Religion News Service.

Paven var til stede under avdukningen på Verdensdagen for migranter og flyktninger 29. september.

LES OGSÅ: Dette uttrykket er paven allergisk mot

Markerte verdensdagen

Under messen på Petersplassen sist søndag snakket paven om meningen bak statuen som har fått navnet Angels Unawares. Han løftet blant annet saken om utviklingsland som blir frarøvet natur- og menneskeressurser til fordel privilegerte markeder.

«Krigene angår bare noen få verdensregioner, men krigsvåpnene blir produsert og solgt i andre regioner, som så er uvillige til å ta seg av de flyktninger som konfliktene volder. De som må betale prisen er alltid de små, de fattige, de mest sårbare. De blir forhindret fra å sette seg ved bordet og får bare 'smulene' fra festmåltidet.»

– Et viktig budskap

Angels Unaware tok ett år å lage, og den veier nærmere fire tonn.

Kunstverket er laget av kanadiske Timothy P. Schmalz. Han har tidligere laget flere statuer for Vatikanet. Personlig beskriver han skulpturene sine som «visuelle bønner».

Ifølge Vatican News var han inspirert av bibelordet: «Glem ikke å være gjestfrie, for på den måten har noen hatt engler som gjester, uten å vite det».

Stå i hjertet av kirken

Ifølge kunstneren ønsket paven at verket skulle stå midt på plassen for å kommunisere et klart budskap, og at budskapet er her for å bli.

– Å plassere skulpturen her, på Petersplassen, betyr å sette den i hjertet av katolisismen, og det er nøyaktig hva pave Frans ønsker. Han vil at dette budskapet om medfølelse og omsorg for de mest marginaliserte, de fordrevne, skal være i hjertet til oss alle, sa Schmalz til Religion News Service.

LES MER:

Mener paven gjør det Gro Harlem Brundtland ikke klarte

Paven refset miljørasering og korrupsjon

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter